Vanhat koneet 3/2025
Ilmestyy 17.4.2025
KONE-ESITTELYT
Sisu S-341 D
Vuonna 1934 nähtiin ensi kertaa suomalainen auto suomalaisella moottorilla, kun Sisuun pantiin Suomen Moottoritehtaan Olympia. Pietarsaaren toista paloautoa esittelee meille paikallinen veteraaniautokerho.
Massey Ferguson 65
Harry Fergusonin haave isosta harmaasta ei toteutunut. Sen sijaan maailma sai Kuusvitosen. Yksi niistä tarttui ja jäi osaksi Erkki Mäkijärveäeräänämarraskuun aamuna vuonna 1963.
Valmet Jehu 920
60-luvulla Valmetin kaksi osastoa kilpaili keskenään hädin tuskin orastavilla metsäkonemarkkinoilla. Kyösti Kangasojan Jehu on toimintakuntoon palautettu muisto niiltäajoilta.
Zetor Crystal 8045
Esko Moisio hankki suohommissa loppuun piiskatun Zetorin ja asensi siihen uuden koneen. Mersun turboahdettu rivikuutonen toi kristalliin voimaa mutta pani myös sen paikat koville
DeSoto L8-D500
Olavi Nenonen ihaili oman kylän paloautoa. Lähtemättömän vaikutuksen tehnyt DeSoto on sittemmin ohjannut savolaismiehen veteraaniautoharrastuksen pariin.
Fiskars-Vakola-oja-aura
Maatalouskoneiden tutkimuslaitos suunnitteli 40–50-luvun taitteessa oja-auran, jota Fiskars valmisti Salossa. Aki Vileniuksen sukukalleudella tehtiin pientilan kaikki sarkaojat.
Älmhults Brukin vierintäjyrsin
Tauno Hirvi tekee koneistamonsa ensimmäisellä koneella vinohampaisen hammaspyörän.
Companion
Pieni ruotsalaispaja oli etulinjassa, kun taisteltiin valkoisia sormia vastaan. Companion-moottorisahassa oli ensimmäisiä toimivia tärinänvaimennuksia
ARKISTOJEN AARTEITA
Olympian ikiliikkujat
Vaasassa on tehty polttomoottoreita yli sadan vuoden ajan. Menneistätekijöistälaadukkain oli Suomen Moottoritehdas, jonka Olympia-voimalaitteet pyörivät mailla ja vesillä.
MUSEON OVET AUKI
Pläkkyrimuseo Fyrry, Vähäkyrö
Pohjanmaan vanhassa pläkkipitäjässä on astiamaakareiden oma museo. Näytillä on useita pläkkyrien käyttämiä koneita.
Salviacin maatalous- ja automuseo, Ranska
Etelä-Ranskassa sijaitsee maanläheinen ja välitön konemuseo, jossa ruosteen annetaan kukkia.
PITKIN POIKIN HISTORIAA
Tällä kynnettiin 40-luvulla
Internationalin monet traktorit olivat 40-lukuun mennessä tulleet suomalaisille tutuiksi. Riviviljelmille tarkoitettuja Farmalleja koetettiin käyttää meilläkin..
Kaiken maailman traktorit
Allis-Chalmers loi 20- ja 30-luvuilla vahvan traktoribrändin. Rohkea suunnittelu jatkui sodan jälkeen, mutta se ei pelastanut merkkiätraktorimarkkinoiden karikoilta.
Isännän linjan varustusta
60–70-luvun taitteessa hankintatyön mahdollisuuksia nakerrettiin kahdelta suunnalta. Puuta korjattiin kuitenkin tilojen omiinkin tarpeisiin. Isäntälinjan välineiden tarjonta oli runsasta.
TUTUT JA TURVALLISET
Pelit ja vehkeet
Uutisia, tapahtumia ja erikoisuuksia vanhojen koneiden maailmasta
Seppiä ja mestareita
Kari Gråholm on neljännen polven pläkkiseppä, jonka verstaassa hommat tehdään perinteisillä menetelmillä ja koneilla.
Markkinat
Vanhan raudan kauppapaikka
Rauhassa ruostuvat
Joona Hammin ruosteromanttisia valokuvia.