Kyrkslätts Nyheter sidan 18
2 2 1 9 2 0 0
Perustettu 1967 44. vuosikerta
Kirkkonummi Siuntio Inkoo
N:o 10.10.2010
SUNNUNTAI
79
Kirkkonummen kunnantalon peruskivi muurattiin sivu 16 Jo kolmas miinusmerkkinen budjetti Kirkkonummelle
sivu 7
PAINOS 28 000
ilmoitukset@kirkkonummensanomat.fi · toimitus@kirkkonummensanomat.fi · www.kirkkonummensanomat.fi
SYNTTÄRITARJOUKSET VOIMASSA SU-KE 10.-13.10. FÖDELSEDAGSERBJUDANDENA I KRAFT SÖ-ONS 10.-13.10.
Perjantaina 15 .10. klo 11-19 tarjoamme hy vää Paulig Juhla Mokka kahvia ja Fazerin va delmakakkua Fredag kl. 11-1 9 bjuder vi på gott Paulig Jubileum s Mocca kaffe och Fa zers ha llonkaka.
NY
TJ UH LITA A
N SY NT TÄR E ITÄ !
N U FI R AR
V I ! K- CIT Y MAR K ET K Y
OM Ä LK R, V Å TT 1 R KS L Ä
ME
N!
Katso myös takasivun ilmoituksemme!
Se även vår annons på baksidan!
SYNTTÄRIHINTAAN! TILL FÖDELSEDAGSPRIS! Atria broilerin marinoitu
REISI-KOIPI n. 1,2 kg
MARINERADE BROILERLÅR
SYNTTÄRIHINTAAN! TILL FÖDELSEDAGSPRIS! Suomalainen naudan
SYNTTÄRIHINTAAN! TILL FÖDELSEDAGSPRIS! Vip
PAISTIJAUHELIHA
FINLÄNDSK MALEN NÖTSTEK
MEHUJUOMAT 1 l
SAFTDRYKER, 0,33 /l yks. 0,49 /prk (0,49 /l)
0
95
kg raj. 3 rs /tal.
5. -
kg raj. 3 kg /tal.
3
prk
1. -
Puhelun hinta 020-alkuisiin numeroihin lankapuhelimesta 8.21 snt/puh + 6,9 snt/min (sis alv 22%), matkapuhelimesta 8,21 snt/puh + 16,9 snt/min (sis alv 23%). Samtal till nummer som börjar på 020 kostar från trådtelefon 8,21 cent/samtal + 6,9 cent/minut (inkl. moms 22%), från mobiltelefon 8,21 cent /samtal + 16,9 cent/minut (inkl. moms 23%)
www.k-citymarket.fi
KIRKKONUMMI KYRKSLÄTT
Asemakulma/Stationhörnet 2. puh./tfn 020 720 2200 MA-PE/MÅN-FRE. 821, LA/LÖR. 818, SU/SÖN. 1218
Lisätiedot www.kesko.fi/ Vastuullisuus
2
N:o 79 10.10.2010
Kirkkonummen Sanomat
Aikuisopiskelijoille teemailta 19.10.
Kirkkonummen kansalaisopisto järjestää tiistaina 19.10 klo 18.30 - 20.00 yhteistyössä CIMOn kanssa teemaillan, jossa kerrotaan ja keskustellaan niistä mahdollisuuksista joita Euroopan unionin ja Pohjoismaiden aikuiskoulutusohjelmat tarjoavat aikuisopiskelijoille. Vastaava asiantuntija Eija Wilen CIMOsta kertoo Grundtvig- ja Nordplus-aikuiskoulutusohjelmista. Grundtvig-ohjelma - Euroopan unionin ohjelma aikuiskoulutukselle - tarjoaa aikuisopiskelijoilla mahdollisuuden osallistua Grundtvigworkshopeihin syventämän tietoja ja taitoja yhdessä muista maista tulevien aikuisopiskelijoiden kanssa. Senioreiden vapaaehtoistyössä yli 50-vuotiaat voivat työskennellä yleishyödyllisessä vapaaehtoistyössä toisessa EU-maassa. Nordplus-ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja aikuisopiskeluun ja yhteistyöhön Pohjoismaissa ja Baltiassa. Tilaisuus järjestetään kansallisella Aikuisopiskelijan viikolla Kirkkonummen koulukeskuksessa, A-267, tiistaina 19.10 klo 18.30 - 20.00.
Aleksis Kiveä juhlitaan Siuntiossa
Tänä vuonna Aleksis Kiven päivä 10.10. on sunnuntai. Siuntion suomenkielinen seurakunta juhlistaa omalta osaltaan päivää klo 10 alkavassa messussa kun kuoro Vox Petri laulaa Kimmo Hakolan Aleksis Kiven runoon säveltämän Sunnuntain. Maanantaina 11.10. ovat vuorossa siuntiolaiset alle kouluikäiset suomen- ja ruotsinkieliset lapset. He kokoontuvat aamupäivällä klo 10 Fanjunkarsille pihapiiriin laulamaan ja leikkimään. Mukava musiikillinen ilta on puolestaan tiedossa sunnuntaina 17.10. klo 17, jolloin Fanjunkarsilla soitetaan ja lauletaan kevyttä jazzahtavaa suomeksi, på svenska ja in English. Mukana ovat Erik Siikasaari basso, Lilli SukulaLindblom laulu ja Teuvo Ryynänen piano. Tilaisuus on osa Siuntion kunnan juhlavuoden tilaisuuksia ja samalla osa myöhästynyttä Aleksis Kiven päivää. Väliajalla on mahdollisuus kahviin tai teehen pientä korvausta vastaan. Musiikki-ilta on avoin ja ilmainen kaikille.
Rottasota Inkoossa
Aktiivinen Inkoon Omakotiyhdistys järjestää jälleen luentoillan keskiviikkona 13. lokakuuta klo 18 Inkoon kunnantalon kahviossa ja nyt teemana on "rottasota". Illan asiantuntijavieraana on Jan Stjerna Tähtipalvelu Stjernasta. Hänen puheenvuorossaan kerrotaan miten kotikonstein voi päästä eroon rotista, hiiristä sekä pienemmistä tuholaisista kuten muurahaisista, torakoista,sokeritoukista, luteista jne. Hän myös kertoo mistä saa ammattiapua jos kotikonstit eivät pure. Jan Stjerna vastaa mielellään kysymyksiin, joten yleisöä pyydetään varautumaan esittämään hänelle paljon kysymyksiä. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Kahvitarjoilu.
Inkoolaisfutarit huipputreeneissä
Inkoolaiset jalkapallojunnut voittivat Palloliiton ja Fortumin järjestämän kilpailun, jonka pääpalkintona oli treenit Mika Lehkosuon ja Joonas Kolkan vetäminä. Keskiviikkona 6. lokakuuta Ingå IF:n 00-juniorit pääsivät tositoimiin Mikan ja Joonaksen treeneihin. Kilpailu liittyi Fortumin ja Palloliiton vuonna 2009 käynnistämään Fortum Tutor -ohjelmaan, jonka kummina Mika Lehkosuo toimii. Ohjelman tavoitteena on taata jokaiselle lapselle innostava harrastus sekä osaava ja kannustava valmentaja panostamalla juniorivalmennuksen kehittämiseen. Kuvat: TOMI PARKKONEN
INGÅ IF:n -00 juniorit saivat huippuvalmennusta kotikentällään keskiviikkona 6. lokakuuta.
MIKA Lehkosuo strategiapalaverissa inkoolaisjunnujen kanssa.
Pohjoismaiden suurin kullanostaja saapuu Kirkkonummelle! Tule ja myy kultaa parhaaseen hintaan! Ostamme kaikenlaiset kultaesineet, myös rikkinäiset, parittomat ja kuluneet! Rahat tilille tai suoraan käteen!
Kirkkonummen uimahalli
en Ilmain i ja t arvioin joilu r kahvita
Gesterbyntie 41, Kirkkonummi
ttu! tä tu TV:s
Jos se on kultaa, me maksamme siitä! KultaRahaksi.fi/kultakiertue
Ota mukaasi tämä mainos ja saat 10 kaupan päälle myydessäsi kultaa vähintään 100 :n arvosta. Yksi hyvitys/kotitalous.
Kirkkonummen Sanomat
N:o 79 10.10.2010
3
Vain Infosta!
Vain Infosta!
12,90
9,90
8,90
Etusivun kuva:
KIRKKONUMMEN kunnantalon peruskiven muurausta juhlittiin torstaina, 7.10. Kirkkonummen kunnanjohdon, päättäjien, talon tulevien käyttäjien ja yhteistyötahojen kesken. Tässä urakoitsijan edustajat menossa kauhomaan muurauslaastia peruskiveen, vas. Peab Oy:n aluejohtaja Matti Kaakinen ja oik. toimitusjohtaja Petri Suuperko. Kuva: LIISA KOSONEN
Lähiliikuntapaikka Inkooseen
Inkoon Kyrkfjärdens skolan viereen suunnitellun lähiliikuntapaikan hankesuunnitelma ja sijoituspaikka ovat Inkoon kunnanhallituksen käsittelyssä maanantaina 11. lokakuuta pidettävässä kokouksessa. Kyrkfjärdens skolan alueelle on ehdotettu rakennettavaksi lähiliikuntapaikka kunnan viettäessä 675-juhlavuottaan vuonna 2011. Juhlavuotta suunnittelemaan nimetty juhlatoimikunta on lähtenyt siitä, että kunnan tärkein panos juhlavuonna on investoida lähiliikuntapaikkaan, jonka on määrä valmistua vihittäväksi käyttöön syyskuussa 2011. Lähiliikuntapaikka rahoitetaan kunnan omin varoin, sekä valtionavulla, jota on haettava kuluvan vuoden loppuun mennessä. Kunta voi hakea tukea opetus- ja kulttuuriministeriön alaisena toimivalta ELYkeskukselta. Lähiliikuntapaikan valtionavuksi arvioidaan 3035 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Hankkeen kokonaistalousarvioksi arvioidaan 300.000 + alv. Lähiliikuntapaikan suunnittelijaksi valittiin arkkitehtitoimisto HelsinkiZurich sen jälkeen kun tarjouksia oli pyydetty kolmelta suunnittelutoimistolta.
Kirkkonummi myy lomapaikkoja?
Maanantaina kokoontuvalle Kirkkonummen kunnanhallitukselle ehdotetaan, että se ehdottaisi valtuustolle Siikajärvellä sijaitsevan lomakiinteistön myymistä 105.000 euron kauppahinnalla ja kiinteistöön liittyvän saunarakennuksen myymistä 1000 euron kauppahinnalla. Kunnalla on myös muita lomarakennuspaikkoja Siikajärvellä, jotka on tarkoitus myydä erikseen järjestettävällä tarjouskilpailulla. Siikajärven ranta-asemakaavan alueella on lomarakennuspaikkoja, jotka olivat aiemmin kunnan omistuksessa, ja Kirkkonummen kunta vuokrasi rakennuspaikkoja. Kunnanvaltuusto päätti 24.7. 1997 että rakennuspaikat myydään ensisijaisesti vuokralaisille. Osa rakennuspaikoista on myyty vuokralaisille, mutta osa vuokralaisista ei halunnut ostaa niitä. Vuokrasopimukset päättyivät 2000 2006, minkä jälkeen 12 rakennuspaikkaa rakennuksineen ovat olleet kunnan hallinnassa. Rakennukset ovat olleet tyhjillään ja ovat pääosin purkukuntoisia.
Raija Vahasalo:
Kuntaliitosasiaa puidaan Siuntion valtuustossa
Siuntion kunnanvaltuusto kokoontuu maanantaina 11. lokakuuta Aleksis Kiven koululle klo 18.30 käsittelemään mm. kuntaliitosneuvotteluihin liittyviä asioita. Viime kunnanhallituksen kokouksessa demareiden Kristian Parviainen ehdotti sdp:n Tarja Ryynäsen kannattamana, että Siuntio päättäisi aloittaa kuntaliitosneuvottelujen sopimus- ja selvitysvaiheen Lohjan kaupungin kanssa. Äänestyksessä Parviaista kannatti kuusi muuta hallituksen jäsentä (Haanpää, Lovén, Paasikivi, Parviainen, Penttinen, Ryynänen, Vierinen) ja neljä (Karell, Laaksonen, Nordström, Rehnberg) oli ehdotusta vastaan. Äänin 74 kunnanhallitus päätti ehdottaa kunnanvaltuustolle, että se päättäisi aloittaa kuntaliitosneuvottelujen sopimus- ja selvitysvaiheen Lohjan kaupungin kanssa.
Varhaiskasvatuksen kehittäminen käsiteltävä yhtenä pakettina
Varhaiskasvatus on siirrettävä Opetusministeriön alle ja 40 vuotta vanhan päivähoitolain kokonaisuudistus toteutettava samanaikaisesti, totesi eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo puhuessaan Varhaiskasvatus 2010 -seminaarissa perjantaina Wanhassa Satamassa. Varhaiskasvatuksen hallintouudistuksen kanssa on junnattu jo 10 vuotta. Se on liian kauan. Kun varhaiskasvatuksen hallintoasia on kesken, on vaikea ryhtyä muihin päivähoito- ja varhaiskasvatuspalvelujärjestelmän uudistuksiin ja kehittämiseen. Päivähoitolakia ei voi uudistaa ennekuin varhaiskasvatuksen hallinto on ratkaistu. Varhaiskasvatusta ja päivähoitoa koskevan lainsäädäntöuudistuksen taustalle tarvitaan laaja ja monipuolinen selvitys päivähoito ja varhaiskasvatuspalvelujen nykytilasta. Varhaiskasvatus kuuluu opetusministeriön alaisuuteen, osaksi kasvatus- ja koulutusjärjestelmän kokonaisuuden kehittämistä. Varhaiskasvatus on osa elinikäistä oppimista, ei enää sosiaalipolitiikkaa. Päivähoitoa ja varhaiskasvatusta ei ole enää syytä kehittää osana sosiaalipolitiikkaa tai perhepolitiikkaa. Kyse on lapsen oikeuksista hyviin, laadukkaisiin ja monipuolisiin pedagogisiin varhaiskasvatuspalveluihin. Lasten oikeuksien toteutumiseksi tarvitaan lisää osapäiväisiä ja osaviikkoisia varhaiskasvatuspalveluita niiden lasten käyttöön, jotka eivät tarvitse päivähoitoa.
Seurakuntavaalikeskustelu Inkoossa
Inkoon seurakunta järjestää vaalikeskustelun yleisölle seurakuntakodissa tiistaina 26.10. klo 18.00. Kaikki ehdokkaat kutsutaan mukaan keskusteluun. Vaalilautakunnalle on jätetty yksi yhteinen ehdokaslista. Lista käsittää 37 ehdokasta, verrattuna edellisten vaalien 34 ehdokkaaseen. Ehdokkaista on naisia 19 ja miehiä 18. Ehdokkaista 17 on nykyisiä valtuutettuja tai varajäseniä, 20 on uusia ehdokkaita. Neljä nykyisistä valtuutetuista ei asetu uudelleen ehdolle. Ehdokkaista kolme on nuoria, syntyneet 1970-luvulla tai myöhemmin. Inkoon seurakunnassa järjestetään seurakuntavaalit 14.15. marraskuuta. Äänioikeutetut, joita on 3582, valitsevat 19 varsinaista jäsentä sekä varajäsenet kirkkovaltuustoon nelivuotiskaudeksi 2011 2014.
VARHAISKASVATUSPALVELUISSA on myös keskityttävä todelliseen laadun kehittämiseen. Hyvin alalle koulutettu henkilöstö on laadun keskeisin tekijä, summaa kansanedustaja Raija Vahasalo.
Kunnantalohanke 4 viikkoa myöhässä
Kirkkonummen kunnanhallitus saa tiedokseen ensi maanantaina kunnantalo- ja pysäköintitalohankkeiden edistymisraportit per 1. lokakuuta. Kunnantalon rakennustyöt ovat 34 viikkoa jäljessä johtuen pilaantuneen maaperän kunnostuksesta. Pilaantuneen maaperän tutkimukset ja kunnostus toteutettiin 26.5.28.6. 2010. Hankkeen loppuraportti on toimitettu kuntaan 1.10. 2010. Rakennuttajakonsultti laatii raportin maaperän kunnostuksen kustannuksista. Lisäksi kunnantalon pääurakoitsija on esittänyt rakennuttajalle aikataulu- ja kustannusvaateen pilaantuneen maaperän kunnostuksen aiheuttamasta haitasta. Tontti on siirtynyt Kirkkonummen kunnan omistukseen vuonna 1998. Kunta on toimittanut reklamaation myyjälle. Asemanseudun pysäköintitalon rakennustyöt ovat noin 1 viikon jäljessä verrattuna työmaan yleisaikatauluun 9.3. 2010. Kunnanhallitus on päättänyt 15.9. 2008 § 349, että kunnantalohankkeen rakennustoimikunnan kuntaedustajien tulee informoida kunnanhallitusta kunnantalohankkeen etenemisestä. Tuotantopalvelujohtaja Ewa Forstén rakennustoimikunnan kuntaedustajana on toimittanut rakennuttajan, ISS Proko Oy:n antaman raportin Kirkkonummen kunnantalon sekä Asemanseudun pysäköintitalon edistymisestä.
Talousveden laadusta 11 valitusta Kirkkonummella
Kirkkonummen vesihuoltolaitos on tutkituttanut talousvesiverkoston veden laadun kesällä 12 kertaa. Vesinäytteet tutkittiin Länsi-Uudenmaan vesi ja Ympäristö ry:n laboratoriossa. Veikkolan verkostosta otetuista näytteistä on todettu kerran lievää kloorin hajua ja Långvikin näytteessä alhainen pH 6,1, raja-arvon ollessa 6,5. Muilta osin vesinäytteet on täyttänyt hyvälle talousvedelle asetetut laatuvaatimukset ja suositukset. Lisäksi vedenottamoilla on suoritettu käyttötarkkailua, jolloin on tutkittu mm. raakaveden sekä vesilaitokselta lähtevän veden laatua. Vesihuoltolaitokselle on kesäkuun elokuun 2010 välisenä aikana reklamoitu talousveden laadusta yhteensä 11 kertaa, josta neljä keskustasta, kolme Kantvikista, kaksi Kolsarista, sekä yksi Gesterbystä ja Veikkolasta. Reklamoinnit ovat kuudessa tapauksessa koskeneet veden hajua tai makua, kolmessa tapauksessa ruskeata vettä sekä yhdessä tapauksessa hiekkaista vettä ja yhdessä veden paineen vaihteluista. Veden pH on vaihdellut välillä 7,88,1 keskustan verkostossa ja 7,87,9 Veikkolan verkostoissa. Keskustan verkostossa vesi on erittäin pehmeää ja Veikkolan verkostossa pehmeää. Pesukoneissa ei näin ollen tarvitse käyttää vedenpehmennintä tai pehmennyssuolaa.
4
Ravintolat
N:o 79 10.10.2010
Kirkkonummen Sanomat
Lakiasiat
Kaikki hammashoidon palvelut Kirkkonummen keskustassa
Toritie 3, Kirkkonummi Ajanvaraus puh. 295 9160 www.vitadent.fi
Vapaa-aika
Parturi-Kampaaja
Hautakiviä
Kaipuu saa näkyä
Terveyspalveluja
K KIRK ONU
LII MEN KUN M
Avoinna ma-pe 1720 avainkortilla joka päivä klo 622
sirpa.tiainen@loimaankivi.fi
KAIKKI KIVITYÖT Edustajamme Sirpa Tiainen Puh 050 584 1026
KUNTOSALIT 3 KPL MIEHILLE JA NAISILLE · SPINNING SALI (SOUTU JA PYÖRÄ) TANSSISTUDIO · PERSONAL TRAINER · FYSIOTERAPIA · HIERONTA
www.kirkkonummen-liikuntakeskus.net
Munkinmäentie 19, 02400 Kirkkonummi
KESKUS TA
Kellonummentie 5, Espoo
www.loimaankivi.fi
Puh. 298 9383
Kirjanpitopalveluja
Hammasteknikot
Eläinlääkärit Siivousta
www.kirkkonummensanomat.fi
Työsuorituksia
Jalkahoitoa Hautauspalveluja
Hammaslääkärit
Kirkkonummen Sanomat
N:o 79 10.10.2010
Koulutusta
5
Luento rasvoista ja painonhallinnasta
Laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Katriina Lammi luennoi Kirkkoharjun koululla aiheesta: Ajankohtaista rasvoista, hiilihydraateista ja painonhallinnasta. Hyvä ravitsemustila on terveyden perusta. Tuoko viimeaikainen vilkas rasvakeskustelu uusia näkökohtia ravitsemusasioihin? Mitä rasvaa uskaltaa hyvällä omalla tunnolla syödä? Joutavatko nykyiset ravitsemussuositukset roskakoppaan. Mitä uutta hiilihydraateista? Onko vähähiilihydraattinen ruokavalio painon pudotuksen avain? Tule kuulemaan lisää ravitsemuksesta, kun kunnan ravitsemusterapeutti Katriina Lammi luennoi Kansalaisopiston Omahoito-sarjassa aiheesta Terveellinen ruoka ja painonhallinta. Luento pidetään Kirkkoharjun koulun D-ruokasalissa (os. Kirkkotallintie 6 A), keskiviikkona 13.10. klo 18. Luennon aikana kirjastossa järjestetään lapsille ohjattu satutunti. Lisätietoja ja ilmoittautumiset lastenhoitoon puh. 0503273735 ark. klo 1213. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Syksyn muita aiheita on 27.10. Alaselkä, Helena Liira ja Helena Blomqvist 24.11. Mielenterveys, Helena Prytz ja Milla Bergman.
Palvelukseen halutaan
RAKENNUSALAN TYÖT SISÄLLÄ JA ULKONA
-Kylpyhuoneet, keittiöt, tapetoinnit, parkettityöt 40 vuoden kokemuksella ja ammattitaidolla
LÄHETÄ ILMOITUKSESI SÄHKÖPOSTILLA ilmoitukset@ kirkkonummensanomat.fi
P Pakarinen Oy
02400 Kirkkonummi Jari Holm 0400-776 071
maalausliike.p-pakarinen@co.inet.fi
ASUNTOMARKKINAT sivut 89 KUULUTUKSET sivu 10
Lasten ja ikäihmisten suhde esillä isovanhempienpäivänä
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry on vuodesta 1985 viettänyt Isovanhempienpäivää, tänä vuonna siis jo 25. kerran. Isovanhempienpäivä on lokakuun kolmas lauantai, tänä vuonna 16.10. Isovanhempienpäivän merkeissä painotetaan eriikäisten yhteistyötä, toisen ihmisen kunnioittamista, perinnetiedon levittämistä ja tietoa vanhenemisesta. Yhtenä parhaana esimerkkinä tällaisesta yhteydestä on lasten ja ikäihmisten suhde. Onnellisen lapsuuden takaamiseksi lapsi tarvitsee vanhempiensa lisäksi kannustavia ikäihmisiä, joiden kautta elämän kokemus ja perinne siirtyvät sukupolvelta toiselle. Isovanhempienpäivää ei ole perustettu lahjojen antoa varten, vaan läheisyyden juhlaksi. On tärkeää, että pieni lapsi ymmärtää, että niin lapsuus kuin vanhuuskin kuuluvat ihmiselämään. Isovanhemmalla on oma velvollisuutensa sitoa oma lapsenlapsensa vuosisatojen perinnetiedon piiriin, johon hän itse on päässyt omien isovanhempiensa opastuksella.
6
N:o 79 10.10.2010
Kirkkonummen Sanomat
PÄÄKIRJOITUS
H y v ä ä a l k u v i i k ko a !
Aurinko nousee 7.47 ja laskee 18.26 La 9.10. Ilona, Marina *ORT Jaakko, Antero, Hannele, Hanni Su 10.10. Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä, Aleksi, Aleksis, Alexis Kivi -dagen, den finska litteraturens dag, Alexis *ORT Oula, Eila Ma 11.10. Otso, Ohto, Björn *ORT Ilpo, Teo, Siina Ti 12.10. Aarre, Aarto, Valfrid *ORT Antero, Kosma, Kuisma Ke 13.10. Taina, Tanja, Taija, Ebbe, Ebba *ORT Viljo, Armi
Kuntiin halutaan työrauhaa
Kuntahallinto antaa maallemme selvää kilpailuetua. Tuotamme esimerkiksi terveydenhuoltopalvelut puolta pienemmällä kansantuoteosuudella kuin Yhdysvallat. Kustannus-laatu -suhde on huippuluokkaa, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen muistuttaa. Hän vaati puheessaan Päijät-Hämeen maakuntatilaisuudessa kuntien ja kuntatyöntekijöiden syyllistämisen lopettamista. Etenkin ne kansalaiset, jotka käyttävät kunnallisia palveluja ovat tyytyväisiä palveluihin. Kuntien itsehallinto takaa joustavuuden tuottaa palvelut kunkin alueen olosuhteiden, kysynnän ja markkinatarjonnan huomioon ottavasti. Tähän keskusohjattu järjestelmä ei pysty. Kuntien on saatava uudistua hallitusti. Kuntarakennetta ja toimintatapoja täytyy muuttaa itsehallinnon joustavuutta kunnioittaen. Kuntien on tärkeää ottaa käyttöön uusia toimintatapoja mm. sähköiset palvelut, itsepalvelu, valtion ja kuntien yhteispalvelupisteet ja erilaiset etäpalvelut, Kietäväinen korostaa. Tuottavuutta on lisättävä, jotta kykenisimme vastaamaan kasvavaan hoidon tarpeeseen. Valtion kuntien toimintaa ohjaavaa normistoa on joustavoitettava, jotta uusia innovatiivisia toimintamalleja voitaisiin ottaa käyttöön. Yksi kuntamalli ei riitä, kun kuntarakennetta kehitetään. Peruskuntamalli on lähtökohta, mutta sen toteutus vaatii muutaman erilaisen sovellutusmallin käyttöönottoa hyvin erilaisista toimintaolosuhteista johtuen. Vahvalla peruskunnalla on yhtenäinen verotus koko kunnan alueella, oma valtuusto ja vastuu sekä kyky huolehtia valtaosasta peruspalveluja sekä alueensa elinvoimasta. Kun kunnan koko kasvaa, on kunnan eri alueella asuvien vaikutusmahdollisuuksista huolehdittava. Yksi vaihtoehto voi olla paikallisyhteisö- tai lähikuntamalli, jossa olisi kuntavaalien yhteydessä valittu suppea valtuusto, omia lähipalvelutehtäviä sekä oma rahoitus. Tällaisen mallin avulla parantaisimme kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja lähipalveluja. Mallin avulla edistettäisiin myös kuntarakenteemme uudistusta vapaaehtoisuuden pohjalta, Kietäväinen perustelee. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Kari Nenonen puolestaan toivoo maan hallitukselta selviä linjauksia kunta- ja terveydenhuollon rakenteiden kehittämisestä. Nenosen mukaan uusi terveydenhuoltolaki antaa kyllä edellytyksiä terveyspalvelujen uudistamiselle. Rinnalle tarvittaisiin kuitenkin laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja rahoittamisesta. Toiminnan sisällön rinnalla tulee säätää myös rakenteista, hän painotti. Kunnissa ja sairaanhoitopiireissä tehdään työtä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan eteen, arjen toimijat toivovat selkeitä järjestelmiä, joiden puitteissa on mahdollisuus suunnitella myös tulevaisuutta, jatkaa Nenonen. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen (Paras) puitelaki on voimassa enää vuoden 2012 loppuun. Sen jälkeen tarvitaan uusia toimintalinjoja. Kuntaliitto on käynnistänyt Uusi Kunta 2017 -ohjelman, jossa se selvittää mahdollisia uusia kuntamalleja. Tavoitteena on saada kokonaisnäkemys kuntien asemasta tulevaisuuden Suomessa. Kuntapalvelujen perustana tulee edelleen olla vahva kunnallinen itsehallinto ja peruskunnan palvelujen järjestämisvastuu, alueelliset poikkeukset, kuten Lappi ja muut harvaan asutut alueet järkevällä tavalla huomioiden.
Kirkkonummen Sanomat 40 vuotta sitten: Asuntoja Inkoon kirkolle
Inkoon Säästöpankki on suunnitellut asuntorakentamista asiakkailleen jo hyvän aikaa, sillä asuntojen tarvetta on Inkoon kauniissa kirkonkylässä osoittautunut olevan runsaasti. Neuvoteltuaan useampien rakentajien kanssa, on rakennustyöstä nyt sovittu Talovalmiste Oy:n kanssa, joka on viime vuosina rakentanut Uudellamaallakin sekä kerros- että rivitaloina huomattavan määrän asuntoja m.m. Tuusulaan 146, Nurmijärvelle 115 ja Vihtiin 178 kpl, joissa rakentaminen edelleen jatkuu. Nyt on Siuntiossa al- INKOON kirkolla oleva Bostads Ab kamassa I vaiheena 18 Ritomten sijaitsee kauniilla paikerrostaloasuntoa. Val- kalla keskustassa ja se käsittää mistelun alaisina ovat koh- kaksi taloa. Rakennustyö alkaa teet sekä Kirkkonummelle 1.10.1970 ja talo valmistuu kesällä että Espooseen. 1971.
Tarvittaisiinko vanhusten kuulemisesta laki?
Jälleen on vietetty valtakunnallista vanhustenviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna ollut osuvasti "Meitä on moneksi". Kasvavaa vanhusväestöä edustavat monenmoiset eläkeläisjärjestöt, seniorit, veteraanijärjestöt, vanhusneuvostot, säätiöt, tukiyhdistykset jne. Erilaisilla intressiryhmillä on omia yhdistyksiään ja harrastuspiirejään joiden toimintatavat, intensiteetti ja vaikuttamisen halu vaihtelevat suuresti. Viidakko vaikuttaa ensisilmäyksellä varsin sekavalta ja järjestäytymättömältä. Keneen otan päättäjänä yhteyttä, jos haluan kysyä vanhusväestön kantaa?, kysyy kansanedustaja Outi Mäkelä. Monissa suomalaisissa kunnissa tilannetta on pyritty parantamaan perustamalla vanhusten etuja valvova vanhusneuvosto, sekä sopimalla periaatteista, joiden mukaan neuvostoa kuullaan vanhuksia koskevissa päätöksissä. Lasten ja nuorten osalta kuulemisvelvoitteesta on jopa säädös Nuorisolain 8 §:ssä. Pitäisikö vastaavasta velvoitteesta säätää myös vanhusväestön osalta? Ikäihmiset voivat toki itse osallistua päätöksentekoon luottamustehtäviin kun ei ole yläikärajaa mutta on muistettava myös viikon teema "Meitä on moneksi". Ikä ja vanheneminen tuovat kuitenkin rajoitteensa, eivätkä perinteiset vaikutuskanavat välttämättä riitä varmistamaan äänen kuulumista ja viestin perillemenoa. Yksi ratkaisu voisi olla, että hyväksi osoittautuneiden vanhusneuvostojen asemaa ja olemassaoloa vahvistettaisiin lailla. Tämä turvaisi ikäihmisille heidän kuulemisensa asioissa, jotka heitä koskevat ja antaisi myös ikäihmisten edunvalvonnalle kasvot. Vanhusväestön osuus kasvaa nopeasti ja samalla monipuolistuu entisestään. Jatkossa ikä kertoo entistä vähemmän ihmisen elämäntavoista, kunnosta tai toiveista. Tästäkin syystä meidän tulisi tehdä töitä sen eteen, että vanhusväestön näkökulma tulee monipuolisesti huomioitua päätöksenteossa. Uskon vahvasti siihen, että ikäihmiset tietävät itse parhaiten, millaisista asioista arvokas vanhuus rakentuu.
PIRTTIJÄRVI
Elämäntavat vaikuttavat lapsettomuuteen
la. On röyhkeää yrittää piilottaa maankäyttösuunnitelmaan tällaisia näkemyksiä ja jopa ihmetellä, mikä niissä on vikana. Kokoomus esitteli itsensä työväen puolestapuhujana viime eduskuntavaalien alla, mutta nyt hieman pienempipalkkaista palkkatyötä tekevien ei toivottaisi muuttavan ainakaan Kirkkonummelle. Tunsin todella suurta kiukkua ja häpeää siitä, että valtaapitävät puolueet Kirkkonummella ovat noin häikäilemättömiä omia etujaan valvoessaan ja valmiita arvottamaan ihmisiä omaisuuden ja lompakon paksuuden perusteella saadakseen jatkoa valtakaudelleen. MINNA PIRTTIJÄRVI SDP, Kunnanvaltuutettu, perusturvalautakunnan ja -jaoston jäsen Eduskuntavaaliehdokas 2011
Sekä naisen että miehen elämäntavat, terveydentila ja ikä vaikuttavat raskauden onnistumiseen, keskenmenoriskiin, raskausajan riskeihin sekä syntyvän lapsen terveyteen. Felicitas-Klinikalla on 20 vuoden kokemus lapsettomuuden hoidoista ja niiden muuttumisesta yhä enemmän molempien puolisoiden hoidoksi ja konsultoinniksi. Pariskuntien tulisi kiinnittää huomiota elintapoihinsa jo raskautta suunnitellessaan. Sekä naisen että miehen elintavat heijastuvat hormonaalisina muutoksina kehossa. "Puhumme lisääntymisterveydestä, kun puhumme elämäntavoista ja perussairauksista lapsettomuustutkimusten yhteydessä. Merkittäviä tekijöitä ovat ylipaino, alipaino ja stressi, jotka vaikuttavat hormonitoiminnan säätelyyn naisella. Rankka liikunta on haitaksi ja tupakointi puolestaan vaikuttaa hormonitoimintaan sekä munasolujen laatuun ja jopa syntyvän lapsen tulevaan hedelmällisyyteen", kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Olkinuora Felicitas-Klinikalta. Noin 1520 prosenttia pariskunnilla on jossain elämänsä vaiheessa vaikeuksia saada raskautta alulle. Vuoden yrittämisen jälkeen kannattaa hakeutua lapsettomuuteen perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Kolmasosassa tapauksissa lapsettomuuden aiheuttaja löytyy sekä miehestä että naisesta. "Miesten osuus lapsettomuushoidoissa on saanut aikaisempaa enemmän huomiota. Miehen elintavat vaikuttavat hedelmällisyyteen siinä missä naistenkin. Nykyisin siittiöiden DNA-tutkimuksilla saadaan paljon tarkempaa tietoa hedelmällisyydestä kuin siemennestenäytteestä. Lisääntynyttä DNA:n pilkkoutumista tavataan enemmän hedelmättömillä miehillä. Elintapoja korjaamalla voidaan siittiöiden DNA-vaurioita vähentää", kertoo Felicitas-Klinikalta professori, ylilääkäri Aarne I Koskimies, jonka avustuksella syntyi Suomen ensimmäinen koeputkihoidolla syntynyt lapsi vuonna 1984. Ruokailulla ja liikunnalla voi ylläpitää hyvää yleiskuntoa raskautta suunnitellessa. Kohtuus ja tasapaino on kuitenkin hyvä muistaa kummassakin.
Kuka saa asua Kirkkonummella?
Viime kunnanvaltuustossa käytiin karua keskustelua maankäyttösuunnitelman käsittelyn yhteydessä siitä, millaisia ihmisiä Kirkkonummelle toivotaan muuttavan. Poliittisesti oikealla olevien (Kokoomus ja RKP) valtuutettujen puheista sai sen kuvan, että Kirkkonummelle ovat tervetulleita vain rikkaat ihmiset, jotka rakentavat omakotitalon. Vuokra-asuntoja tänne ei haluta, koska niiden myötä kuntaamme saattaa muuttaa ei niin rikasta ja näin ollen ei niin Kokoomuksen ja RKP:n taholta toivottua väkeä. Keskituloisia ja jopa vähemmän varakkaita saattaisi muuttaa kuntaan, mikäli vuokraasuntoja olisi nykyistä enemmän. Vedottiin jopa neloskunnista tehtyyn tilastoon jonka mukaan Kirkkonummen vuokra-asuntoluvut ovat keskitasoa ja että näin ollen meillä on riittävästi vuokra-asuntoja. Mitä sellaisella tilastolla tekee, joka ei kerro mitään siitä, mikä on todellinen vuokra-asuntojen tarve Kirkkonummella? Tuskinpa se lämmittää niitä 373 asuntokuntaa, jotka ovat tällä hetkellä asuntojonossa. Nyt alkaa porvarien ajatukset paljastua toden teol-
Kirkkonummen Sanomat
Sunnuntaina Maanantaina
N:o 79 10.10.2010
Tiistaina Keskiviikkona
7
+3
Kirkkonummi Inkoo Inkoo
+10
Siuntio Inkoo
+10
Kirkkonummi
+7
Siuntio Inkoo
+7
Kirkkonummi
+3
Siuntio
+6
Siuntio
+6
Kirkkonummi
+10
8
+7 +10
Selkeää Puolipilvistä
+4
10
Pilvistä
+7
16
+7
Sadekuuroja Sadetta
+4
6
Tuulen suunta ja -nopeus
12
+6
Sää -merkkien selityksiä
Ukkosta
ILMATIETEEN LAITOS
Tämän budjetin kanssa pitäisi pystyä elämään!
Kirkkonummelle jo kolmas miinusmerkkinen budjetti
Torstaina, 7.10. julkaistiin Kirkkonummen kunnanjohtajan talousarvioesitys vuodelle 2011 huolimatta siitä, että talousjohtaja, Leena Pieniniemi sairastumisen takia työskenteli kotoa käsin. Sitkeydellä selvittiin tästäkin haasteesta ja talousarviota lehdistölle oli Aarnion lisäksi esittelemässä laskentapäällikkö Sirpa Roos. Kunnantalouden pelastuspakettia ei ole luvassa. Työtä jää vielä tehtäväksi ja asioita ratkaistavaksi yhdessä, mutta kyllä tässä on nyt kuitenkin realistinen pohja ja tämän budjetin kanssa täytyy pystyä elämään, arvioi Tarmo Aarnio maltilliseksi luonnehtimaansa budjettiesitystään, joka on jo kolmas peräkkäinen miinusmerkkinen budjetti Kirkkonummella, mutta jossa tavoitteena on, ettei lisämäärärahoja tarvita. Esitys menee heti maanantaina kunnanhallituksen käsittelyyn ja valtuustolle hyväksyttäväksi 15.11. Tämän vuoden toteutumaa ei voi jättää huomiotta! hän perusteli valintojaan budjetissa, jossa hän ei päässyt kunnanhallituksen asettamaan raamitukseen, vaan tulos jäi 6,5M miinukselle, kun kuluvan tilikauden vaje on vajaa n. 9 miljoonaa. Taloustilanne on Aarnion kuitenkin paranemaan päin ja verotulot ovat jo tänä vuonna kääntyneet 2,5 % kasvuun, mikä tuo lisätuloja reilut 2M. Toimintakatteen osalta kasvua on 1,7 %. Ensi vuodeksi verotulojen kasvu joista pääosa Vuorenmaan päiväkotiin. Kouluun tarvitaan niitä vähemmän, koska toiminta on jo käynnissä Evitskogin toimipisteessä.
Ei irtisanomisia
Hyvä uutinen on se, että ketään ei irtisanota eikä myöskään lomauteta, vaan huonoa taloustilannetta on paikkailtu juustohöylää käyttäen. Henkilökunnan palkkamenoihin on kirjattu 0,5 miljoonan säästöt mm. vapaaehtoisilla lomarahojen vaihtamisilla vapaisiin sekä palkattoKIRKKONUMMEN ensi vuoden, jo kolmatta peräkkäistä miinusmerkkistä talousarviota esittelivät kunnanjohtaja Tarmo Aarnio ja laskentapäällikkö Sirpa Roos. ennakoidaan peräti 6 %:ksi työttömyyden vähenemisen ja ansiotulojen kasvun myötä eli verotulojen tuotto kasvaisi nykyisestä 144,3:sta 153M:oon. Kunnan väkimäärän kasvu on muuton osalta ollut lähes pysähdyksissä, mutta syntyvyys on tuonut lisäystä asukaspohjaa. ensi vuonna 2681 euroa, jossa kasvua on reilut 200 euroa. Selvää on, että yli 3000 euron ei voida mennä lainanotossa, Aarnio selvitteli tilannetta, jossa kunnan puskurirahat on käytetty ja suunnitelmissa olevat, vielä aloittamattomat investoinnit on harkittava uudelleen. Suurimmat nyt käynnissä olevat kunnan investoinnit ovat olleet Masalan koulun perusparannus ja laajennus yhtenäiskouluksi yläasteineen ja siihen liittyy myös päiväkotihanke. Ensimmäinen vaihe tästä on jo tehty. Toinen suuri investointi on ensi syksynä valmistuva Vuorenmaan päiväkoti- ja kouluhanke. Uusia virkoja tulee 41,5,
mien vapaiden käytön lisäämisellä. Tämä antaa toki haastetta työnjohdolle, mutta on parempi vaihtoehto kuin lomautus. Jos kunnan koko henkilöstö vaihtaisi lomarahansa vapaisiin, se merkitsisi yhteensä neljän miljoonan euron säästöjä, kuvasi Aarnio tämän kuluerän vaikutuksia. Sijaismäärärahoja budjettiin on Aarnion mukaan pantu budjettiin käytön mukaisesti. Myös perusturvan osalta on tavoitteena ollut realistinen budjetti, jonka raameissa voidaan pysyä. Perusturvassa tehdään
TA2010 TAE 2011 37 242 19 142,3 5,8 -23 632 488 91,8 42,9 -13 624 307 5 842 693 2466
91 824 538
parhaillaan palvelutarveselvitystä, jossa tarkastellaan mm. Masalan, Veikkolan ja keskustan terveyspalvelujen kehittämistä ja siinä arvioidaan mm. tarvitaanko kaikkia palveluja jokaisessa, vai olisiko viisasta keskittää joitakin niistä. Säästöjä on saatu myös puolittamalla kotihoidontuen 100 euron kuntalisä yli kolmivuotiailta, mikä tuo vuositasolla 235.000 euron säästöt. Tämä on "huono", mutta realistinen, välivaiheen budjetti, Aarnio tiivisti. LIISA KOSONEN
TS 2012 38 993 19 159,1 4,9 -31 392 100 127,2 31,3 -15 779 033 4 943 254 3263
127 224 538
TS 2013 39 929 19 163,7 -1,3 -39 535 100 166,6 -8,2 -16 299 273 -1 341 442 4172
166 574 538
Asukasluku Veroprosentti Verotulot, milj. euroa Vuosikate II Investoinnit, netto Lainat, milj.euroa Vuosikate % poistoista poistot vuosikate Lainat /asukas
38 092 19 152,9 9,0 -20 263 664 102,1 58,2 -15 534 893 9 048 922 2681
102 106 024
Velkaa 2681/asukas
Tällä kertaa budjetissa oli keskitytty lähinnä ensi vuoden talousarvioon, seuraavien vuosien taloussuunnitelmia ei näissä raameissa voitu Aarnion mukaan tehdä. Kunnan velkataakka/ asukas on tämän mukaan
Toimintakate
-163 783 763
TAE 2011 Ennuste 2010 ero -172 226 340 -169 382 733 -2 843 607
KIRKKONUMMEN tunnusluvut
Meripuolustusalueet saavat uudet komentajat
Puolustusvoimain komentaja on määrännyt kommodori Timo Ståhlhammarin Saaristomeren Meripuolustusalueen komentajaksi 1.12. 2010 lukien sekä kommodori Markus Aarnion Suomenlahden Meripuolustusalueen komentajaksi 1.1. 2011 lukien. Kommodori Timo Ståhlhammar on 1.7. 2008 lähtien toiminut sektorijohtajana Pääesikunnan suunnitteluosastolla. Sitä ennen hän työskenteli erityistehtävissä Pääesikunnan kansainvälisellä osastolla sekä Puolustusvoimien Tiedustelukeskuksessa. Vuosina 2003 2006 hän toimi Maanpuolustuskurssien apulaisjohtajana ja sitä ennen hän työskenteli operatiivisen osaston päällikkönä Suomenlahden Meripuolustusalueen Esikunnassa. Hänet ylennettiin kommodoriksi 4.6. 2008. Saaristomeren Meripuolustusalueen nykyinen komentaja, kommodori Tapio Maijala on Tasavallan Presidentin päätöksellä määrätty apulaissotilasedustajaksi Suomen Nato- ja EU -edustustoon
MARKUS Aarnio. Kuva: Puolustusvoimat Brysseliin 1.1. 2011 lukien. Vuosina 2007 2008 kommodori Maijala toimi merivoimien operaatiopäällikkönä ja sitä ennen erityistehtävissä sekä osastopäällikkönä operatiivisella osastolla Merivoimien Esikunnassa. Hän suoritti yleisesikuntaupseerin tutkinnon 1991. Hänet ylennettiin kommodoriksi 6.12. 2005. Kommodori Markus Aar-
TIMO Ståhlhammar. Kuva: Puolustusvoimat nio on 1.1. 2007 lähtien toiminut osastoesiupseerina sekä sektorijohtajana Pääesikunnan suunnitteluosastolla. Vuonna 2006 hän työskenteli apulaisosastopäällikkönä Pääesikunnan operatiivisella osastolla ja sitä ennen apulaisosastopäällikkönä operatiivisella osastolla Merivoimien Esikunnassa. Yleisesikuntaupseerin tutkinnon hän suoritti vuonna
TAPIO Maijala. Kuva: Puolustusvoimat 1995. Hänet ylennettiin kommodoriksi 6.12. 2006. Suomenlahden Meripuolustusalueen nykyinen komentaja, kommodori Timo Junttila on määrätty merivoimien operaatiopäälliköksi Merivoimien Esikuntaan 1.1. 2011 lukien. Vuosina 2004 2007 kommodori Junttila toimi Maanpuolustuskurssien johtajana ja vuosina 2003 -
TIMO Junttila. Kuva: Puolustusvoimat 2004 hän työskenteli apulaisosastopäällikkönä operatiivisella osastolla Merivoimien Esikunnassa. Yleisesikuntaupseerin tutkinnon hän suoritti vuonna 1991. Hänet ylennettiin kommodoriksi 4.6. 2003. Kommodori Veijo Taipalus on määrätty Merisotakoulun johtajaksi 1.1. 2011 lukien. Kommodori Taipalus toimii
VEIJO Taipalus. Kuva: Puolustusvoimat tällä hetkellä Maanpuolustuskoulun jatkotutkinto-osaston johtajana. Vuonna 2007 hän työskenteli esikuntapäällikkönä Saaristomeren Meripuolustusalueen Esikunnassa. Sitä ennen, vuosina 2004 2006 hän oli Kotkan Rannikkoalueen komentaja. Hän suoritti yleisesikuntaupseerin tutkinnon 1993. Hänet ylennettiin kommodoriksi 4.6. 2007.
8
ASUNTOMARKKINAT
N:o 79 10.10.2010
Kirkkonummen Sanomat
ESITTELY
ESITTELY
ENSI ESITTELY
ESITTELY
ESITTELY
ESITTELY
Långvik okt 184/297 m2 5h,k,s,tkh,at ym. Laadukkaasti rakennettu tunnelmallinen talo, jossa upeita yksityiskohtia. Ainutlaatuinen paikka nauttia elämästä. Luonnonrauhaa ja hyvät harrastusmahdollisuudet, mm. meri ja golf. Kaunis puutarha. Mh. 480.000. Norrbackantie 135. Es. SU 13.4514.30/p. 0500 450219. K 239546 Inkoo Utanåker okt 193/211 m² 6h, k, rt, khh, s. Upea, vankka Finnlamellin hirsitalo luonnonkauniilla mäntymaastoisella tontilla. Asuintilat 1-tasossa, aputilat kellarissa. Erillinen, iso autokatos/työtilarakennus. Tunnelmallinen kokonaisuus lähellä Inkoon palveluita. Mh. 428.000 . Timmermossantie 9. Sovi esittely p. 09 2959200. K234818 Siuntio asema pt 86.5 m² 3h, k, s, 2 x kph, erill. wc, vh, piha. Hyväkuntoinen, iso paritalokolmio aivan Siuntion aseman palveluiden tuntumassa. Runsaat säilytystilat, lisäksi mm. keittiö ja olohuone reilunkokoiset. Rv. 1989. Mh. 180.000 . Kullervontie 4. Sovi esittely p. 0400 874777. K 233714
Medvastö okt 181.6/200 m² 5-6h,k,sauna,2 kph, joissa toisessa poreallas. Upea Honkarakenteen hirsilinna aivan meren tuntumassa hyvien ulkoilumaastojen keskellä. Tontti 10000m2. Pihalla iso terassi,jossa uima-allas. Lähellä mm.venesatama. Velaton lähtöhinta 530.000 . Morsfjärdintie 131. Es. SU 14.0014.30/ p. 045 1224004. K225547 Inkoo okt 183/207 m2 5-6h, khh, k, s. Uusi ja tilava perhekoti keskustan kupeessa. Tilava kahdessa tasossa, hyvä pohjaratkaisu. Tasainen, aurinkoinen tontti nurmella, rajoittuen puistoalueeseen. Hyvä kokonaisuus merellisessä ympäristössä! Mh. 360.000 Metsäpuro 4. Sovi esittely Esittely p. 09 2959200. K233253 Laajakallio rt 84 m2 4h+k+s. Käytännöllinen, v. 04 valmistunut koti rauhallisella ja lapsiystävällisellä pientaloalueella. Alueella on ala-asteen koulu ja päiväkoti (suomenkieliset), muut lähimmät palvelut ja harrastusmahdollisuudet sijaitsevat keskustassa, jonne n. 2,5 km. Mh. 224.000 . Kotitontuntie 20. Es. SU 12.4513.15/p. 0500 450219. K 236071
Kylmälä OKT 130m2 5h, k, 2xkph, at, saunarak. Idyllinen kokonaisuus Hepari-järven rannalla niin ympärivuotiseen kuin vapaa-ajankin asumiseen. Päärakennuksen lisäksi erillinen rantasauna ja autotalli. Upeasti hoidettu avara puutarhatontti oleskelupatioineen. Velaton lähtöhinta 390.000 . Sjökullantie 343. Ensiesittely SU 13.0014.00/p. 0400 874777. K 242016 Långvik okt 142/158 m2 4h, avok., khh, s. Hyvä kokonaisuus arvostetulla alueella. 5700 m2 puutarhatontilla päärakennuksen lisäksi hyvät apurakennukset. Meri, kylpylä sekä golfkeskus alueella. Monien mahdollisuuksien paikka. Kuntotarkastettu! Mh. 445.000 . Honskbyntie 44. Es. SU 13.1513.45/p. 045 1224004. K 235548 Masala lt 59.5 m2 2h, k, s. Luhtitalon yläkerran parvekkeellinen läpitalon kulmahuoneisto. Erinomainen pohjaratkaisu pienperheen tarpeisiin. Iso länsiparveke antaa lisätilaa. Hyvin hoidettu, rauhallinen yhtiö. Tilaisuus! Hulluksentie 1 A. Mh. 139.000 . Sovi esittely p. 09 2959200. K241205
Siuntio kk okt 95 m² 3h, k, s. Vehreällä puutarhatontilla oleva yksitasoinen omakotitalo. Talossa toimiva pohjaratkaisu: mm. kaksi tilavaa makuuhuonetta, iso olohuone, saniteettitilat sekä keittiö, johon mahtuu ruokapöytä hyvin. Rv. 196271. Velaton lähtöhinta 135.000. Nydalintie 1 A. Es. SU 15.1515.45/p. 0500 450219. K 233462
Masala pt 104 m2 4h, k, s. Kaunis, erittäin hyväkuntoinen paritalohuoneisto Hommaksen alueella. Paljon muutostöitä tehtynä, yläkerrassa toimiva aulatila josta helposti 3. makuuhuone. Muuttovalmis, hieno kokonaisuus! Vh. 274.000 . Hommaksenkaari 18. Es. SU 15.3016.00/ p. 0400 954055. K 230945.
Gesterby kt 61.0 m2 2h, k, kph, lasitettu parveke. Hyväkuntoinen läpitalon huoneisto pienessä, hyvin hoidetussa yhtiössä, jossa suoritettu paljon saneerauksia. Huoneistossa remontoitu kylpyhuone v. 2010. Rauhallinen sijainti Gesterbyn alueen "laidalla". Velaton lähtöhinta 95.000 . Hopearinne 1B. Es. SU 14.30 15.00/p. 0400 954055. K 241044. Petäjärvi okt 80 m2 3h, tupakeittiö, s. Pienperheen, 1-tason hyväpohjainen koti maalaismaisemassa ympäristössä. Pihapiirissä autotalli, grillikota ym. Talo kuntotarkastettu ja vaatii remontoimista! Velaton lähtöhinta 150.000 . Mosabackantie 104B. Es. SU 12.0012.30/ p. 045 1224004. K239959 Lindal kt 63m2 2h,k,s. Hyväkuntoinen, 3/3 kerroksen läpitalohuoneisto, rauhallisessa ympäristössä, vehreällä Lindalin alueella, aivan keskustan kupeessa. Hyvin hoidettu yhtiö, jossa isot remontit tehty. Hyvä pohjaratkaisu. Velaton lähtöhinta 118. 000 . Laaksokuja 5 D. Es. SU 13.0013.30/p. 0400 954055. K 239375
Inkoo okt 134 m2 5h,aula,k,s,kph,2 wc. 2006 käyttöönotettu, sievä, hiukan keskeneräinen talo rauhallisella Dalin alueella. Iso tasainen monienmahdollisuuksien piha-alue. Kaikki Inkoon palvelut lähellä. Velaton lähtöhinta: 250.000 . Leppäkerttu 8. Es. SU 12.0012.30/p. 0400 954055. K235984 Keskusta kt 72.5 m2 3h, k, s, lasitettu parveke. Ylimmän kerroksen kulmahuoneisto erinomaisella paikalla K:nummen keskustassa. Avoimet näkymät, ei ikkunanaapureita. Hyvin hoidettu yhtiö, edulliset asumiskustannukset. Rv. 1984. Mh. 171.005,24 , vh. 175.000 Pitäjäntuvanpolku 2 A. Es. SU 14.3015.15/p. 0400 874777.K241168
Inkoo okt 131/156 m2 5h, k, khh, s. Uudehko -05 valmistunut ihastuttava puutalo merellisessä Inkoossa. Hyvä pohjaratkaisu; sisäänkäyntejä kolme, olohuone/keittiö korkeaa tilaa. Aidattu 1246 m2:n puutarhatontti rajoittuu puistoalueeseen. Vuokrattu! Mh. 298.000 . Satakielenpolku 8. Sovi esittely p. 09 2959200. K 235101 Gesterby kt 74.5 m2 3h, k, kph, parveke. Siisti läpitalon huoneisto avarin, puistomaisin näkymin. Hyvä sijainti, ei ikkunanaapureita. Rv. 1977. 3/3 krs. Vh. 104.000 . Gesterbynpolku 14 A. Es. SU 13.4514.15/p. 0400 954055. K 239623.
Me tiedämme
98%
Kiinteistömaailma Asuntomax Oy LKV, AFF
Kirkkotallintie 2, 02400 Kirkkonummi Puh. (09) 2959 200, fax. (09) 2959 0909
kirkkonummi@kiinteistomaailma.fi
tarkkuudella
mitä asunnostasi saa.
Kutsu meidät ilmaiselle Kotikäynnille, niin kerromme sinun asuntosi arvon.
Minna Sundström LKV 040 510 1051
Markku Lund LKV 0400 874 777
Juha Lappi 0400 954 055
Pekka Kokko 045 122 4004
Sirpa Lehmus 0500 450219
Sari Posio myyntisihteeri
PÄIVYSTÄMME MYÖS ILTAISIN JA VIIKONLOPPUISIN
Max Meder LKV Julkinen kaupanvahvistaja 0400 504 007
Välityspalkkioesimerkki: NETTI 900 + 3,5 % velattomasta kauppahinnasta, vähimmäispalkkio 2500 , asiakirjakulut 190 (hinnat sis. alv.).
www.kiinteistomaailma.fi
Aktia Kiinteistönvälitys
Ratkaisuja koti-ikävään.
KT, Gesterby
Kirkkonummi
74,5 m² Gesterbynpolku 14 E 48, Hyväpohjainen ensimmäisen kerroksen asunto, 34h, k, kph. Läpitalon huoneisto, josta vehreät pihanäkymät. Huoneisto tyylikkäästi uusittu -06 Kph uusittu -09, lasitettu eteläparveke. Es. 13.45 14.15, Nurmi 050 314 1560. Mh. 119 000. 87577 58,5 m2 Wiikintie 10 C 27, 2h+k, oma pieni piha. Hyvä sijainti. Kaikki Kirkkonummen palvelut kävelymatkan päässä. Heti vapaa. Es. sop. mukaan, Nurmi 050 314 1560. Mh 120.000. 71509
OKT, Fall
111 m2 Fallintie 185, 1920-luvulla rak. ja v. 2004 jälkeen miltei kokonaan uudistettu, perinteinen puutalo, viihtyisässä ympäristössä keskustan läheisyydessä. Alakerrassa keittiö, ruokailutila, olohuone, eteinen ja kylpyhuone. Yläkerrassa aula ja kaksi tilavaa makuuhuonetta. Iso tontti 5.567 m2. Es. sop. mukaan, Lundström 050 314 1562. Mh. 213.000. 82075 97,5 m2 Sjundbyntie 1. Harvoin tarjolla tämän kokoista 4h, k, s, sis. päätyhuoneistoa Siuntion ydinkeskustassa. Siistissä alkuperäiskunnossa oleva asunto on heti vapaa. Huoneistoon kuuluu autokatos. Suorasähkölämmitys. Hoitovastike 195. Es. sop. mukaan, Lundström 050 314 1562. Mh. 185.000.89298
RT, Dal
80,5 m2 Suurkirkontie 61 B 5, uudenveroinen, v. 2008 käyttöönotettu rivitalopäätykolmio idyllisellä Dalin alueella Inkoossa. Valoisa tilava olohuone takalla, keittiö, 2 makuuhuonetta, vaatehuone sekä pesu-/saunatilat. Heti vapaa. Ensiesittely su 1616.30, Lundström 050 314 1562. Mh. 123 368. Vh. 180.000. 26996 100 m2 Tähtelänkuja 5 E, 4h, k, s. Lapsiperheelle sopiva rivitalohuoneisto, upealla, osittain kallioisella ja aidatulla pihalla. Yhtiössä tehty remontteja/ parannuksia m.m. kaukolämpö, ulko-ovet uusittu ja julkisivujen maalaaminen. Heti vapaa. Es. su 15.20 15.45, Lundström 050 314 1562. Mh. 173.653. Vh. 183.000. 37081 100 m2 Tähtelänkuja 5 C, 34h, k, s. Todella hieno, pienemmälle perheelle sopiva rivitalopäätyhuoneisto. Huoneiston toinen makuuhuone ja keittiö on yhdistetty olohuoneeseen, jolla on saatu avaran, valoisan ja yhtenäisen tilan. Upea, iso terassi markiiseineen. Es. su 14.45 15.15, Lundström 050 314 1562. Mh. 168.442. Vh. 175.000. 90285
Luhtitalohsto, Finnsbacka
RT, keskusta
RT, Dal
Inkoo
Liiketila, keskusta 65 m2 Toritie 1. Keskustan tuntumassa erinomainen liike/toimistotila, 2h+k+ s+eteläparveke. Tila on vuokrattu. Es. sop. mukaan, Nurmi 050 314 1560. Mh. 137.000. OKT, Inkoo 105/140 m2 Mäntytie 17. Hyväkuntoinen, tiiliverhoiltu, omakotitalo, rauh. alueella n. 1 km Inkoon merellisestä keskustasta. 4h, k, s-os., khh, vh, autokatos ja lämmin varasto. Käyttöullakko. Hieno, osittain katettu terassi. Puuliiteri/varasto. Tontti yht. 1431 m2. Kunnallistekniikka. Kuntotarkastus tehty. Heti vapaa. Es. su 1414.30, Lundström 050 314 1562. Mh. 230.000. 56968
RT, Dal
Siuntio
OKT, keskusta 110/145 m2 Kreijansintie 1, 4h, k, s. Loistava, kodikas ja hyväkuntoinen 1-kerroksinen tiiliverhottu talo kauniilla monimuotoisella 1216 m2 tontilla. Toimiva pohja, tilavat huoneet, kivoja yksityiskohtia. Talo saneerattu täysin 2000-luvulla. V. 07 rak. n. 62 m2 autokatos/varasto/puuliiteri. Kaunis hoidettu tontti ja pihapiiri. Kävelymatkan päässä junaasemalta ja palveluilta. Es. sop. mukaan, Lundström 050 314 1562. Mh. 255.000. 27815
Soita ammattitaitoisille, alueesi tunteville kiinteistönvälittäjille.
Toritie 2, 02400 Kirkkonummi Siuntiontie 504, 02580 Siuntio Ola Westmanin puistotie 5, 10210 Inkoo
Välityspalkkiomme on 4,304,92% vel. kauppahinnasta, min. 2 460,palkkiot sis. alv. 23%. Gitty Nurmi Kiinteistönvälittäjä, LKV 050-314 1560 Kirkkonummi Anna-Marie Mustakallio Kiinteistönvälittäjä, LKV 050-314 1563 Lohja Anders Lundström Kiinteistönvälittäjä, LKV 050-314 1562 Siuntio, Inkoo
Ostetaan kiinteistöjä
Inkoon ruokalista
Viikko 41; 11.17.10.: Ma: Lohikastiketta, peruna, salaattia Ti: Jauhelihakiusausta, salaattia
Ke: Broilerikastiketta, peruna/ riisiä, salaattia To: Siskonmakkarakeittoa Pe: Kaalilaatikkoa, puolukkahilloa, salaattia La: Kalkkunakastiketta, peruna, salaattia Su: Riistakastiketta, perunasosetta, keitetty kasvis
Matlista i Ingå
Vecka 41; 11.17.10.: Må: Laxsås, potatis, sallad Ti: Maletköttfrestelse, sallad Ons: Broilersås, potatis/ ris, sallad To: Siskonkorvsoppa Fre: Kållåda, lingonsylt,
sallad Lö: Kalkonsås, potatis, sallad Sö: Viltsås, potatismos, kokta grönsaker
Siuntion kunnan ruokalista
Viikko 41; 11.17.10.:
Ma: Merimiespihvi, salaatti Ti: Kahdenkalankeitto, tummaleipä, hedelmä Ke: Lindströminpihvi, peruna, salaatti To: Makkarakastike, pasta, salaatti Pe: Broilerikastike, täysjyväriisi, salaatti
Kirkkonummen Sanomat
N:o 79 10.10.2010
ASUNTOMARKKINAT
9
Etua elämään. OP-Pohjolasta.
Kirkkonummi, T allinmäki 4
Evitskog rt 104,5 m2 Opistopolku 3 A. 4h,k,kph. Maalaismaisemassa avara päätyhuoneisto. Iso aidattu piha, kaunis järvimaisema. Oma kahden auton lämmin talliosake kuuluu kauppaan. Aarni/ 0500 442729 Mh. 160.396 Vh. 165.000 . 589175 Edis okt 120/140 m2 Pontanintie 7. 5h,k,khh,s. Kouluihin lyhyt kävelymatka sekä lapsilla paljon kavereita ympäristössä. Talossa rossipohja, jossa alapohjan koneellinen ilmankierrätysjärjestelmä. Es. su 14.30-15/Vähätiitto-Holmberg 0500 440 887 Mh. 389.000 . 593150 Kantvik kt 75 m2 Harju 2 A. 3h,k,kph,parveke. Ylimmän (3.) kerroksen UPEA koti, jossa tehty täydellinen pintaremontti -07! Kokonaan uusittu mm. kph ja keittiö. Es. su 13-13.40/ Aarni 0500 442 729 Mh. 125.558 Ð Vh. 135.000 . 595065 Inkoo vapaa-ajan tontti 7 680 m2 Munksundintie. Upea merenrantapaikka Fagervikissä! Rantaviivaa etelään n. 60 m! Poikkeamisluvalla voi rakentaa 125 m² loma-asunnon + 30 m² saunarakennuksen ja 100 m² talousrakennuksia. Aarni/ 0500 442 729 Mh. 265.000 . 591356
Veikkola, Koskentie 3
Heikkilä okt 168/188 m2 Kaksosmäki 20. Arvostetulla alueella okt (4h,k) ja piharakennus (takkahuone, kph,s, at) n. 900 m²:n rinnetontilla. Avaraa ja kaunista tilaa! Tontti rajoittuu puistoalueeseen. Es. su 14-14.40/Aarni 0500 442 729 Mh. 380.000 . 594681
Bro paritalo 90 m2 Naissaarenkuja 3 K. 4h,k,s. Uudenveroinen 2007 valmistunut paritalohuoneisto II-tasossa erinomaisella lapsiystävällisellä paikalla. Aarni / 0500 442 729 Mh. 265.000 . 594225 Masala paritalo 58,5 m Hulluksentie 2 O. 2h,k,s. Mainiolla sijainnilla koti, jossa hyvät neliöt. Olohuoneesta avautuu suojainen piha länteen. Kph-remontti yhtiön puolesta valmistuu tuota pikaa, vielä ehdit vaikuttaa materiaaleihin! Aarni/ 0500 442 729 Mh. 136.000 . 593897
2
Heikkilä kt 61,5 m2 Heikkiläntori 5 B. 2h,k. Viehättävä -82 valmistunut kerrostalokoti. Upeasti remontoitu keittiö ja kph. Kaunis lasitettu terassi toimii kuin kolmantena huoneena aikaisin keväästä myöhään syksyyn! Aarni/0500 442 729 Mh. 132.000 . 593225 Siuntio, Kanala okt-tontti 4 930 m2 Lieviöntie 273 A. Rauhallinen ja kaunis sijainti, mahdollisuus rakentaa suuri okt tehokkuudella 0,1. Tilalla purettava lomarakennus. Aarni/ 0500 442 729 Mh. 33.000 . 595816 Friggesby okt-tontti 5 370 m2 Lentotie. Kaipaatko luontoa ympärilläsi? Tässä hieno metsäinen tila! Mahdollisuus rakentaa okt max 400 m² ja sivuasunto max 85 m² ja talousrakennuksia. Vaatii suunnittelutarveratkaisun, joka tulossa syksyllä 2010. Aarni/ 0500 442 729 Mh. 85.000 . 568937
Veikkola okt 116/165 m2 Rinnetie 10. 4h,avok,khh,s. Suojaisalla 1539 m2 tontilla viehättävästi remontoitu I-tasoinen koti. Toimiva pohjaratkaisu, kaunis avokeittiö ja tilava oh. Varaava takka. Lämmin at, autokatos ja varasto. Ensies. su 13-14/Petäjä 050 599 4189 Mh. 338.000 . 595474 Veikkola rt 82 m2 Vanhatie 10 B. 3h,k,s. Kauniilla kalliotontilla 1-tasoinen koti. Toimivat, uudenveroiset tilat, rv. -05. Suojaisa piha etelään, upea lasitettu patio, LTO sekä takka. Es. su 14.30-15.15/Petäjä 050 599 4189 Mh. 236.000 . 590513 Veikkola rt 76 m2 Lamminpääntie 2 i. 3h,k,s. Viehättävä 1-tasoinen koti erinomaisella sijainnilla. Paljon varastotilaa, mukava aurinkoinen takapiha länteen. Es. su 12-12.30/Aarni 0500 442 729 Mh. 166.680 Vh. 169.000 . 591700
Kylmälä okt 136,5/232 m2 Rinnekuja 5. 5h,k,khh,takkah,askh,2xkph,s+ at. Ajattoman kaunis, upeasti 2000- luvulla remontoitu koti. Yk:n oleskelutilat yhtenäistä tilaa. Ak:ssa harrastetiloja, takkahuone sekä saunaosasto. T. 5105 m2. Petäjä/ 050 599 4189 Mh. 319.000 . 584445
Kirkkonummi okt 145/205 m2 Viulunrakentajantie 36a. 6h,k,saunatilat, khh, askartelu- ja varastotilat. Keskustan tuntumassa isolla 1720 m2 tontilla kaunis talo autotalleineen ja -katoksineen. Es. su 13-13.30/Vähätiitto-Holmberg 0500 440 887 Mh. 432.000 . 585711
Kantvik okt 117/150 m2 Niittypolku 8. 3h,k,s (alkuperäinen 5h,k,s). Avoimet tilaratkaisut ja suuret ikkunat. Tehty täysremontti 2006-07 ja maalipinnat käsitelty 2010. Es. su 13.4514.15/Vähätiitto-Holmberg 0500 440 887 Mh. 339.000 . 591267
Tiesitkö, että voit maksaa välityspalkkiosi
Op-bonuksilla?
OP-Pohjola. Fördel för livet.
Siuntio, Västerby okt 107/129 m2 Siuntiontie 868 b. 4,h,k,s. Kauniilla 2860 m2 tontilla tyylikkäästi kunnostettu I-tason okt, jossa väljää tilaa. Hoidettu piha, paljon istutuksia. Upea järvinäköala. Es. su 12-12.30/Vähätiitto-Holmberg 0500 440 887 Mh. 270.000 . 590843
Jolkby rt 40 m2 Karhutie 6. 2h,kk,kph,parveke. Arvostetulla alueella hienosti remontoitu kaksio. Upea suihkuhöyrykaappi radiolla, penkillä, tunnelmavaloilla ja kaukosäätimellä. Es. su 15.30-16/Vähätiitto-Holmberg 0500 440 887 Mh. 135.000 . 595044
Länsi-Uudenmaan OP-Kiinteistökeskus Oy LKV, Tallinmäki 4 010 2545 380, Koskentie 3 010 2545 300
K:nummen kasvisruokalista
Viikko 41; 11.17.10.: Ma: Talon kasviskiusaus, tuoresalaatti Ti: Kikhernecurry, yrttiriisi/ peruna, tuoresalaatti Ke: Punajuurimureke, peruna, tillikastike, tuoresalaatti To: Kasvishernekeitto, sämpylä, tuorepala Pe: Papustroganov, peruna, tuoresalaatti
Palvelukeskuksen ruokalista
Viikko 41; 11.17.10.: Ma: Riistakiusaus, salaattipöytä, marjakiisseli, juustoinen kasviskiusaus Ti: Kanakastike, yrttiriisi, salaattipöytä, hedelmäsalaatti, kasviscurry Ke: Kalastajan mureke, perunat, tillikastike, salaattipöytä, raparperikiisseli, kasvismureke To: Hernekeitto, sämpylä,
tuorepala, hämmästyshuttu, kasvishernekeitto Pe: Nakkikastike, perunasose, salaattipöytä, mansikkakiisseli, papustroganov La: Kalakeitto, tuorepala, karibialainen banaanipaistos, porkkanakeitto Su: Merimiespihvi, tuoresalaatti, mangokiisseli, ratatouille
JORVAS, RT, 4h+k+s
Valoisa 1-tasoinen päätyhuoneisto, olohuoneessa tunnelmallinen avotakka. Kph remontoitu 2007. Aurinkoinen aidattu piha avoimin näkymin. Mainiot kulkuyhteydet Hkiin, junalle n. 200 m. Mh. 169067,95 Vh. 179500 Jorvaksenpuisto 3 D. Esittely su: 13:1513:45/Anne Kurkinen 7012292
90,5m²
MASALA, RT, 3h, K, s, ulkovarasto
Päätyasunto suurella suojaisalla pihalla. Olohuone ja avokeittiöratkaisu, yläk. 2 isoa mh:tta ja sauna. Hyvä kunto. Junalle n. 800m Mh. 187000 , Hulluksentie 3 C. Esittely su: 12:3013:00/Anne Kurkinen 7095339
82.5m²
Yksitasoinen huoneisto loistavalla sijainnilla Kirkkonummen keskustan läheisyydessä.Koulut ja päiväkodit kävelyetäisyydellä.Toimiva pohjaratkaisu. Aurinkoinen ja suojaisa n 56 m² terassi.Rauhallinen ja hyvin hoidettu yhtiö.Pieni vastike. Mh. 188000 , Hevosmäki 4 C. Ensiesittely su: 14:0014:45/Anne Kurkinen 7004845
GESTERBY, RT, 3h+k+s
76.5m²
ASEMATIE 3 | Kirkkonummi, puh. 0207 80 3810
Ihastuttava kivitalo 235/282 m² laatua ja tyyliä arvostavalle. Rv.06.Tilava oh,rt,k, takkahuone,3 mh, upea saunaosasto ja khh.Paljon säilytystilaa. Erillinen autotalli/katos. Isot terassit ja puistoon rajoittuva tontti 3005 m². Palvelut lähellä. Mh. 690000 , Brobackantie 32. Esittely su: 15:0016:00/Anne Kurkinen 7054519
BRO, OKT, 3 mh, oloh, k, khh, takkahuone, sauna, pesuh. erill kph ja 2 erill wc 235m²
IRMA JANGER Kiinteistönvälittäjä LKV puh. 0207 80 3812 gsm 0500 506 955
ANNE KURKINEN Myyntineuvottelija puh. 0207 80 3818 gsm 040 772 4511
ARI RIIKONEN Kiinteistönvälittäjä LKV puh. 0207 80 3815 gsm 0500 704 085
TIINA RAPOLAHEINONEN Myyntijohtaja, LKV puh. 0207 80 3813 gsm 0500 418 961
Vähimmäispalkkio 2.000 e + alv. 23 % = 2.460 e. Välityspalkkio 4,92 % (4 % + alv. 23 %) velattomasta hinnasta. Puheluhinnat 0207-alkuisiin numeroihin lankapuhelimesta 0,0828 euroa/ puhelu + 0,07 euroa/min ja matkapuhelimesta 0,0828 euroa/puhelu + 0,17 euroa/min (alv 23 %).
UUTUUS! Kirkkonummi, Grundträsk 1,5 ha. Kirkkonummi, Grundträsk, 1,5 ha. Upeat maisemat. Komean kallioinen tontti. Tie perille asti. Mh. 160.000 /050-500 1531
Kauklahti RT 134,5m2 4h,k,rt,s,parv.Valoisa olohuone,iso terassi. Viihtyisä, lapsiystävällinen viheralue vieressä. Mh. 358.000 . Tegelhagen 5 C. Esittely su 10.10. klo 15.4516.30/050-500 1531
Sepänkylä OKT 176/254 m2 5h,k,khh,s. Erill. autotalli 40 m2. Isot askartelutilat kellarissa, soma ullakko. Upea t. 5.000 m2. Mh. 340.000 . Sepänkyläntie 287. Es. su klo 12.3013.30/050-500 1533
Myydään
Vuokralle tarjotaan
Veikkola ET 100 m2 4h,k,s. Paljon säilytystiloja. Kiva aidattu piha. Palvelut lähellä. 1-TASOINEN, toimiva koti. Mh. 276.000 . Kuusikuja 1. Es. su klo 14.1515.15/050-500 1533.
Tilaa maksuton arviokäynti ilman sitoumuksia! Soita heti. Puh. 09-276 7201! www.prohousing.fi
Masala PT 98 m2 4h,k,s, iso aidattu piha puistoon päin. UPEAT, tyylikkäät ja laadukkaat uusitut keittiö, kph, s, wc. Palvelut alueella. Vh. 235.000 . Hulluksentie 2 F. Ensies. su 16.0017.00/050-500 1533
Masalan alueen ruokalista
Viikko 41; 11.17.10.: Ma: Kalkkuna-mangokastike, riisi, pinaatti-pähkinäkastike Ti: Broilerpyörykät, peruna, currykastike, kasvispyörykät Ke: Jauhelihakiusaus, palsternakka-kiusaus
To: Kalakeitto, ruisleipä, juusto, juustoinen juuressosekeitto Pe: Uunimakkara, perunasose, soijaleikkeet
K:nummen ruokalista
Viikko 41; 11.17.10.: Ma: Riistakiusaus/ talon kiusaus, tuoresalaatti
Ti: Kanakastike, yrttiriisi/ peruna, mustaherukkasose, tuoresalaatti Ke: Kalastajan mureke, peruna, tillikastike, tuoresalaatti To: Hernekeitto, sämpylä, tuorepala Pe: Nakkikastike, peruna, tuoresalaatti
Inkoo, Prästgården RT 82,5 m2 Moderni v. 2008 valm. kaksitasoinen 3h, k, s, autokatos. Inkoon keskustassa. Mh. 210.000 / Luukka 050-500 1533
Inkoo, Utanåker OKT 127 m2 5h, k, s, erill. at, var. rv. 2010. Upea muuttovalmis kokonaisuus vain n. 2km Inkoon keskustasta. Tontti n. 1 ha. Mh. 325.000 Brobackantie 4. Es su 1212.45/050-500 1539
Inkoo, Rankila n. 6300 m2 Rauhallisessa ympäristössä määräala, upeat maisemat ja hyvä rak. paikka. Rakennuslupa valmiina. Mossabackantie 51. Mh. 42.000 /050-500 1539
Välityspalkkiomme: huoneistot 3,7%, kiinteistöt 4,4 %, min. 3690 (velattomasta hinnasta sis.alv) tai sopimuksen mukaan.
Pro Housing Oy LKV · www@prohousing.fi
· Luostarinportti 2, 02400 KIRKKONUMMI · Puh. (09) 276 7201 · Westendinkatu 7, 02160 ESPOO · Puh. (09) 256 0040
10
KUULUTUKSET
N:o 79 10.10.2010
Kirkkonummen Sanomat
INKOON-RAASEPORIN EDUSTAN MERITUULIVOIMAPUISTO
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELYkeskus) toimii yhteysviranomaisena Suomen Merituuli Oy:n merituulivoimapuistohankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA) ja ilmoittaa ympäristövaikutusten arviointiselostuksen vireillä olosta (Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä). Arviointiselostus on hankkeesta vastaavan laatima asiakirja, jossa esitetään tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista sekä yhtenäinen arvio niiden ympäristövaikutuksista. HANKE Suomen Merituuli Oy suunnittelee merituulivoimapuistoa Inkoon-Raaseporin edustan merialueelle. Hankkeeseen kuuluvat merialueelle rakennettava tuulivoimapuisto ja sen liitäntä valtakunnalliseen sähköverkkoon. YVA:ssa tutkittavalta alueelta on matkaa Tammisaareen ja Inkoon kirkonkylään noin 20 km ja Viron rannikolle noin 50 km. Hankealueen pinta-ala on 6000 ha. Tuulivoimapuisto käsittäisi noin 60 yksikköteholtaan 35 MW tuulivoimalaitosyksikköä, joiden yhteenlaskettu teho olisi 180300 MW. Tuulivoimalaitosyksiköt koostuvat noin 100 m:n tornista ja 100125 m halkaisijaltaan olevasta kolmilapaisesta roottorista. Merituulivoimalaitokset on tarkoitus rakentaa ulkomerelle, alle 20 metriä syville alueille. Niiden perustustapa on kasuuni- tai paalutusperustus. Tuulivoimalat kytketään toisiinsa ja ranta-alueelle merikaapelilla. Merituulivoimapuiston rakentaminen kestää noin kaksi vuotta ja sen toiminta-aika on noin 50 vuotta. Arvioitavat vaihtoehdot: Vaihtoehto 0 (VE0): Hanketta ei toteuteta: Tuulivoimapuistoa ei rakenneta ja vastaava sähkömäärä tuotetaan jossain muualla ja/tai jollain muulla tuotantotavalla. Vaihtoehto 1 (VE1): Vaihtoehto, missä voimalaitoksia on sijoitettu hankealueelle tasaisesti, tarkastelussa 60 voimalaitosta yhdessä ryhmässä. Voimalaitokset on sijoitettu alle 20 m syvyysvyöhykkeeseen. Vaihtoehto 2 (VE2): On tarkasteltu, vaikuttavatko voimaloiden sijainnin muuttaminen oleellisesti esiinty vien ympäristövaikutusten suuruuteen. Tarkastelussa 60 voimalaitosta neljässä ryhmässä. Voimaloiden sijaintia on tarkasteltu jokaisen arvioidun aihepiirin kohdalla erikseen. Vaihtoehto 3 (VE3): Vaihtoehdon VE2 pohjalta kehitetty vaihtoehto, jossa matalat alueet jätetään rakentamatta ja voimalaitokset on siirretty kauemmaksi rannikosta. Tarkastelussa on 60 voimalaitosta neljässä ryhmässä. Voimalat on sijoitettu pääosin 1020 m syvyisille vesialueille. Voimaloiden sijoitusta on tarkasteltu arvioidun aihepiirin kohdalla erikseen. HANKKEESTA VASTAAVA Suomen Merituuli Oy LISÄTIETOJA Arviointiselostus on 11.10.201010.12.2010 arviointimenettelyn aikana yleisön nähtävänä seuraavissa paikoissa: Inkoon kirjasto, Ola Westmanin puistotie 1, 10210 Inkoo Inkoon kunta, Tekninen toimisto, Ola Westmanin puistotie 3, 10210 Inkoo Tammisaaren kirjasto, Raaseporintie 6-8, 10600 Tammisaari Pohjan kirjasto, Keskusraitti 4, 10420 Pohjankuru Raaseporin kaupunki, Tekninen keskus, Torikatu 8, 10300 Karjaa Hangon kaupunginkirjasto, Vuorikatu 3-5, §0900 Hanko Kirkkonummen pääkirjasto, Kirkkotori 1, 02400 Kirkkonummi Siuntion kunnantalo, Puistopolku 1, 02580 Siuntio Internetissä www.suomenmerituuli.fi Uudenmaan ELY-keskuksen lausunto tulee nähtäville helmikuun lopussa 2011 internettiin osoitteeseen: www.ely-keskus. fi>ELY-keskukset>UudenmaanELY>Ympäristönsuojelu> Ympäristövaikutusten arviointi YVA ja SOVA Lisätietoja hankkeesta antaa Tomi Mäkipelto puh. 050 370 4092 Suomen Merituuli Oy:sta. Ympäristövaikutusten arvioinnista lisätietoja antavat Joonas Hokkanen puh. 0400 355 260 ja Veli-Matti Hilla puh. 040 759 7225 Ramboll Finland Oy:sta. Lisätietoja ympäristövaikutusten arviointimenettelystä antaa ylitarkastaja Martti Pelkkikangas puh. 040 538 7153. HANKKEEN ESITTELYTILAISUUS Hankkeesta järjestetään kaksi esittelytilaisuutta: Inkoossa maanantaina 25.10.2010 klo 1820, seurantalo Walhallassa, Valhallantie 15, Bärösund, Inkoo. Raaseporin Tammisaaressa keskiviikkona 27.10.2010 klo 1820, Sigurd Snåre -salissa, Raaseporintie 68, Tammisaari. Ennen esittelytilaisuuksia voi hankkeeseen ja arviointiselostukseen tutustua klo 13.00 alkaen samoissa tiloissa. MIELIPITEIDEN ESITTÄMINEN Arviointiselostuksesta voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti toimittamalla ne Uudenmaan ELY-keskukseen 10.12.2010 mennessä. Käyntiosoite: Asemapäällikönkatu 14, Itä-Pasila, Helsinki. Postiosoite: Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, PL 36, 00521 Helsinki Sähköpostiosoite: kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi Helsingissä 1. päivänä lokakuuta 2010 UUDENMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS
KultaRahaksi -kiertue Kirkkonummella 14.15.10
Suomen suurin kullanostaja KultaRahaksi Oy on Suomi-kierroksella ja pysähtyy Kirkkonummella torstaina ja perjantaina 14.15.10. klo 1018 Kirkkonummen uimahallilla, joka löytyy osoitteesta Gesterbyntie 41. KultaKiertueella paikalla on yhtiön kultaseppiä, jotka arvioivat esineet. Esineistä maksetaan asiakkaille kilpailukykyinen hinta paikan päällä käteisellä tai tilisuorituksena. Kultaesineiden arvioittaminen on maksutonta. KultaRahaksi Oy on vuosi sitten toimintansa aloittanut suomalainen yritys, joka ostaa kultaa kuluttajilta pääasiassa postilogistiikan välityksellä.
Hushållsvattnets kvalitet i Kyrkslätt sommaren 2010
Vattenförsörjningsverket i Kyrkslätt har låtit undersöka kvaliteten på vattnet i hushållsvattennätet 12 gånger under sommaren. Vattenproverna undersöktes i Västra Nylands vatten och miljö rf:s laboratorium. I prover tagna i Veikkolas nät konstaterades en gång lätt klorlukt och i ett prov från Långvik lågt pH, 6,1, då gränsvärdet är 6,5. Till övriga delar har vattenproverna uppfyllt kvalitetskraven och rekommendationerna som ställts på gott hushållsvatten. Dessutom har det på vattentagen utförts användningskontroll, då bl.a. kvaliteten på råvattnet och vattnet från vattenförsörjningsverket granskats. Under perioden juni-augusti 2010 har totalt 11 reklamationer om hushållsvattnets kvalitet lämnats in till vattenförsörjningsverket, varav fyra är från centrum, tre från Kantvik, två från Kolsarby samt en från Gesterby och Veikkola. Reklamationerna har i sex fall gällt vattnets lukt eller smak, i tre fall brunt vatten, i ett fall sandigt vatten samt i ett fall variationer i vattentrycket. Vattnets pH har varierat mellan 7,8 och 8,1 i näten i centrum och 7,8 och 7,9 i näten i Veikkola. I centrums nät är vattnet väldigt mjukt och i Veikkolas nät mjukt. Man behöver således inte använda vattenavhärdningsmedel eller avhärdningssalt i tvättmaskinen.
kir onu i ke 13.10.2010, klo 10 -14
w.cramomachineshow.fi
Kirkkonummen Sanomat
N:o 79 10.10.2010
11
Mies taipuu moneksi
Pentti Saksalan "Värimaalauksia" Kirkkonummen kirjastossa
Kirkkonummen kirjaston Porkkala-salissa on esillä Pentti Saksalan värimaalauksia 23.10. asti. Saksalan näyttely on retrospektiivinen, sillä esillä on parisenkymmentä teosta eri vuosikymmeniltä: uusia töitä sekä teoksia taiteilijaksi -kasvun varrelta. Saksala pohtii sellaisia asioita kuin värien järjestys maalaustaiteessa sekä miten tietämystä väreistä voi soveltaa. Näiden pohdintojen ympärillä Saksala on viihtynyt tähän päivään asti. Kiinnostus väreihin kantaa ja kasvaa, värituntemus syvenee vuosien varrella. Ohessa syntyy lukuisia kirjoituksia ja oppimateriaaleja aiheesta ja aiheeseen liipaten. Saksalaa kysytään vierailuluennoille ulkomaillekin edelleen, vaikka ikää on jo sen verran, että Saksala viettää aikansa mieluummin luontoa tarkkailemalla ja kuvaamalla kotonaan Kirkkonummella. Saksalan työt ovat värillisiä abstraktioita, joihin on liitetty figuratiivista ainesta. Jokainen työ pitää sisällään paitsi puhtaita, hehkuvia värejä, myös pieniä hassunkurisia tarinoita, joita Saksala kertoilee mielellään kysyttäessä. Jutuissa vilahtelevat niin hevostytöt, maakotkat, karhut ja ilvekset kuin koiria inhoava mies ja rakastava nainenkin. Saksala kertoo Kirkkonummen luonnonläheisyyden työntyneen kuviinsa ja aiheisiinsa Espoosta muuton jälkeen. Kuitenkin teoksia voi tarkastella myös puhtaina värisommitelmina, joissa väripinnat leikkivät ja kylmä-lämmin -kontrastit luovat väritilaa ja jännitteisyyttä. Saksala maalaa teoksensa palettiveitsellä eräänlaisella temperan ja öljyvärin sekatekniikalla mustille maalauspohjille. Pohjana maalaukselle on vuosikymmenien aikana hankittu tuntemus värien vuorovaikutuksesta ja kuvan rakentamisesta. Sisältö muotoutuu maalatessa, usein alitajunnasta. Saksalan mukaan maalaus onkin suorin tie ihmismieleen, niiden kautta voi katsoa ihmistä syvälle, ilman peitteitä. Jokaisen ihmisen olisi saatava määräannos taidetta elämää varten, voidaanhan taiteella tukea jopa mielenterveyttä. Taide on kaikki, ja kaikki on taiteessa, tiivistää Saksala Goethea lainaten. Varsinaisesta päivätyöstä oli heittäydyttävä uuden oppimiselle vielä viidenkymmenen korvilla Vapaaseen taidekouluun, josta Saksala valmistui vuonna 1985 taidemaalariksi. Opintie jatkui taideaineiden opettajan pätevyyden hankkimisella ja vei Saksalan lopulta tiiviisti taiteen maailmaan, mm. Taideteollisen Korkeakoulun värihahmotuksen opettajaksi (vuosina 198590), sekä taide- ja ympäristökasvatuksen opettajaksi Espooseen. Saksala on vetänyt myös lukuisia taidekursseja kansalaisopistoissa, työväenopistossa sekä markkinointi-instituutissa ja toiminut asiantuntija- ja luottamustehtävissä ammatillisissa ja harrastetaide järjestöissä. Saksalan elämä on koostunut hyvin monenlaisista työtehtävistä, ja häntä onkin luonnehdittu sanonnalla "kuuden ammatin mies". Taiteilija itse näkee kuitenkin punaisena lankana kaikessa tekemisissään ja opetustehtävissään visuaalisen kuvanrakentamisen, olkoonkin että työvälineinä on ollut milloin kaiverrin, milloin tietokone tai sivellin. Tekeminen ja opettaminen ovat antaneet elämään sisältöä. Saksalan paletti on värikäs, mutta niin on ollut myös hänen monipuolinen elämänsä. "kun ei nyt ihan kaikkeen olisikaan mennyt", hän hymähtää hymynvirne silmänurkissaan. Saksalan töitä voi katsoa myös esim. teoksista Masters on Today 2007, Contemporary Global Art 2007 ja Trens 2009. ELISA KUKKO
PENTTI Saksalan "Värimaalauksia" Kirkkonummen kirjastossa 23. lokakuuta saakka.
Hinnat voimassa lokakuun loppuun Priserna gäller till slutet av oktober
HK
3
95
Pouttu
0
95
Pouttu 300 g (3,17/kg)
1 1
27
Apetit 300 g (4,23/kg)
0
029
Arla
89
HK 360 g (2,47/kg)
1
valkosipuli tai tomaatti-yrtti/ vitlök eller tomat-ört, 500 g (7,90/kg), alkuperämaa Tanska/ ursprungsland Danmark
99
248
Snellman 300 g (8,27/kg)
240
Backers 480 g (5,00/kg)
9 1
49
75
Saarioinen 300 g (5,83/kg)
Heimon Kala
700 g (13,56/kg)
027
Arla Ingman
120 g (2,42/kg)
599
Valio tai/eller 0,91 kg (6,665,99/kg)
09
1. lk./kl.
/kg
Ranska/Frankrike
1
89
1.lk./kl.
790
Serla
200 g (1,35/kg)
/kg
Espanja/Spanien keltainen/gult, 24 rl/st. (0,33/rl/st.)
Palvelemme/Vi betjänar: ma-pe/mån-fre 7-21, la/lör 8-18, su/sön 12-18.
Asiakasomistajaksi voit liittyä myös osoitteessa/Du kan ansluta dig som ägarkund också på asiakaspalaute.varuboden@sok.fi kundrespons.varuboden@sok.fi
(0,0828 /puh/samtal + 0,119 /min)
www.s-kanava.fi
Kirkkonummen Sanomat
N:o 79 10.10.2010
13
RATKAISEVAN EDULLISESTI
AVGÖRANDE FÖRMÅNLIGT
5. 7.
1. TAKKI/ROCK
Premoda
KERROSATERIA DUBBELMÅLTID
39,90
2. TAKKI/ROCK
Skila 2.
Harmaa/ruskea/Grå/brun. Koot/Storlekar: 36-46
560
KERROSHAMPURILAINEN DUBBELHAMBURGARE
69,90
3.
Koot/Storlekar: 36-46
4.
3
4. TAKKI/ROCK
Koot/ Storlekar: 38-52
Canelle
49,90 49,90 49,90
1. Eightyseven Viking
Myös harmaa/ Även grå. Koot/Storlekar: 36-46
5. TAKKI/ROCK
Canelle
7. TAKKI/ROCK
Garrett
Koot/Storlekar: 48-56
Tarjous voimassa/Erbjudandet gäller 10.-20.10.2010.
3. GORE-TEX ULKOILUJALKINEET/ FRILUFTSSKOR
6.
6. NAISTEN ULKOILUJALKINEET/ FRILUFTSSKOR FÖR DAMER
Tummanruskea tai musta/ Mörk brun eller svart. Koot/Storlekar: 36-41
79,90
Liila tai musta/Lila eller svart. Koot/Storlekar: 36-42
54,90
MA-KE/ MÅN-ONS 11.-13.10.
1,95
Atria NAUTA-SIKA JAUHELIHA/ NÖT-GRIS MALET KÖTT 20%, 400 g (4,88/kg)
4,90
Pouttu PORSAAN MAUSTETTU UUNIFILE/KRYDDAD GRIS UGNSFILÉ n./ca 1 kg
Kariniemen BROILERIN MAUSTEPAISTI/ BROILER KRYDDSTEK 1 kg
/kg
5,90
TUORE MUIKKU/ FÄRSK SIKLÖJA säävaraus/ väderreservation
/kg
4,90
/kg
1,89
Suomi/Finland YLEISPERUNA/ POTATIS 5 kg (0,38/kg), 1. lk./kl.
X-tra UUNILENKKI/ UGNSLÄNKKORV 400 g (2,23/kg)
0,89
Myllyn Paras MAKARONI 400 g (0,45/kg)
0,18
Saarioinen PIZZAT/PIZZOR 200 g (4,50/kg)
0,90
Sunnuntai VEHNÄJAUHO/ VETEMJÖL 2 kg (0,35/kg)
0,69
Rainbow KANANMUNAT/ÄGG 10 kpl/st., 580 g (1,71/kg)
0,99
Valio ARKIJOGURTTI/ VARDAGSYOGHURT 1 kg
0,95
1,85
Vaasan TAIKARUIS 100% 550 g (3,36/kg)
Valio MEIJERIVOI/ MEJERISMÖR 500 g (1,98/kg)
0,99
PUH./TFN 09 250 1520
Tropic APPELSIINITAI OMENATÄYSMEHU/ APELSIN- ELLER ÄPPELSAFT, 1 l
0,59
ARK./VARD 9-20 LA/LÖR 9-18
1,89
ARK./VARD 9-20 LA/LÖR 9-18
ARKIMOKKA KAHVI/KAFFE 500 g (3,78/kg)
asiakaspalvelu.varuboden@sok.fi kundrespons.varuboden@sok.fi
MEILTÄ SAAT BONUSTA/HOS OSS FÅR DU BONUS:
ARK./VARD 8-21 ARK./VARD 10-21 ARK./VARD 10-21 LA/LÖR 10-18, SU/SÖN 12-18 LA/LÖR 8-18, SU/SÖN 12-18 LA/LÖR 10-18, SU/SÖN 12-18 ARK./VARD 9-19 LA/LÖR 10-16 ARK./VARD 10-18 LA/LÖR 9-15 PUH./TFN 09 250 5705 TANKKAA BONUSTA TANKA BONUS
APTEEKKI APOTEK
Prisma Kirkkonummi/Kyrkslätt, puh./tfn. 010 76 26662 (0,0828 /puh/samtal + 0,119 /min). Ma/Mån-Pe/Fre 8-21, La/Lör 8-18, Su/Sön 12-18.
ENEMMÄN PERHEMARKET · MYCKET MER FÖR FAMILJEN
PRISMA.FI
14
N:o 79 10.10.2010
Kirkkonummen Sanomat
Efva Attling -koruja saa Koop Arponen esiintyy Kauppakeskus Kirsikassa nyt myös Kirkkonummelta
Kirkkonummen kauppakeskus täyttää perjantaina 15.10. 2010 vuoden. Ensimmäinen vuosi on kehitetty ja jalostettu toimintaa ja toimintaympäristöä ja myös Kirkkolaakso kauniine siltoineen ja istutuksineen alkaa valmistua. 1-vuotias onkin nyt valmis ristiäisiinsä ja syntymäpäivänään saa nimen Kauppakeskus Kirsikka. Tapahtumaa juhlitaan koko viikko ja Kirsikan yritykset tarjoavat tapahtumia ja tarjouksia maanantaista alkaen. Juhla huipentuu Limnellin aukiolla lauantaina 16.10. klo 12.00 kun lavalle nousee Koop Arponen bändeineen. Taikuri Keke Pulliainen, karusellit ja ilmapallot nostattavat perheiden juhlatunnelmaa ja juhla jatkuu koko päivän liikkeissä ja yrityksissä, joiden tarkempia tarjouksia ja tapahtumia kannattaa seurata tästä lehdestä. Efva Attling on yksi Ruotsin suosituimmista ja kuuluisimmista korusuunnittelijoista. Hänen skandinaavisen kauniit korunsa ovat selkeitä ja ajatuksellisia, huumoria unohtamatta. Nyt näitä koruja saa myös Kirkkonummelta, sillä Kaisan. Kello ja Kultaliike on nyt lokakuussa aloittanut Attling-korujen jälleenmyyjänä. Lauantaina 16. lokakuuta juhlimme täällä kauppakeskus Kirsikassa 1vuotissyntymäpäiviä ja klo 1015 Efva Attling -korujen edustaja on paikalla esittelemässä näitä kauniin ajatuksellisia tuotteita, kertoi Marjut Tolkki Kaisan. Kello ja Kultaliikkeestä. Tuolloin esillä on laaja
INFLUENSSAKAUSI LÄHESTYY, MUISTATHAN ROKOTUKSEN!
Kaikki matkailija- ja perusrokotukset sairaanhoitajalta ilman ajanvarausta Diacor Kirkkonummella. Diacor Kirkkonummi, Kirkkonummen kauppakeskuksessa
Varaa aika! www.diacor.fi 09 775 0800
ALPPIKATU | HERTTONIEMI | ISO OMENA | ITÄKESKUS | KESKUSTA KIRKKONUMMI | LEPPÄVAARA | PASILA | PITÄJÄNMÄKI RUOHOLAHTI | TAPIOLA | TIKKURILA | DIACOR SAIRAALA
D
EFVA Attlingin suunnittelemia koruja saa nyt myös Kirkkonummelta. Kuva: MATTIAS EDWALL valikoima Efva Attlingin suunnittelemia koruja, joiden selkeys ja viestillisyys ovat puhutelleet ihmisiä jo reilun vuosikymmenen ajan. Lauseet kuten Hope/Toivoa on aina tai Carpe Diem/ Tartu Hetkeen ovat tuoneet korujen käyttäjille sekä lohtua että rohkeutta elämään. Efva Attling (s. 1952) oli jo 16-vuotiaana kuuluisan hopeasepän Bengt Liljedahlin opissa, mutta elämä vei hänet aluksi muille teille. 17-vuotiaana hän muutti Pariisiin työskennelläkseen mallina. Vuonna 1996 hän avioitui kumppaninsa Eva Dahlgrenin kanssa. Ensimmäisen koruliikkeensä hän perusti vuonna 1999. Meillä on ensi lauantaina myös muuta ohjelmaa, mm. Scandinavian Hunksin Antti saapuu paikalle esittelemään Policen tuotteita, vihjaisi yrittäjä Marjut Tolkki Kaisan. Kello ja Kultaliikkeestä.
SKANDINAAVISEN kauniit korut ovat selkeitä ja ajatuksellisia, huumoria unohtamatta.
Maailma paremmaksi villasukkatalkoilla
A. Vogel, Naisten Pankki ja Suuri Käsityö -lehti haluavat aktivoida suomalaiset auttamaan villasukkatalkoilla. Villasukkien ja Echinaforcen myynnistä saadut varat ohjataan Naisten Pankin kautta parantamaan kehitysmaiden naisten koulutusta, yrittäjyyttä ja toimeentuloa. Villasukkatalkoisiin osallistuu myös julkisuuden henkilöitä. Keräykseen lahjoitetut villasukat myydään joulun alla myyntitapahtumissa. Jokaisesta myydystä Echinaforcesta ohjataan keräykseen 10 senttiä ja 5 senttiä pullon koosta riippuen. Jo 25 euron lahjoituksella saadaan ammattikoulutus yhdelle naiselle kehitysmaissa. Odotamme erityisesti nuorilta panosta keräykseen. Samalla luovuudella kuin persoonallisia pipoja on tehty viime vuosina, odotetaan nyt syntyvän sukkia. Hyvän mielen saa tiedosta, että jokainen sukkapari auttaa jotakuta naista lähemmäksi ammattia ja oman elämän hallintaa", toteaa toimitusjohtaja Marjatta Pyhähuhta A.Vogel Oy:stä. Maailmaa parantamassa on myös joukko tunnettuja suomalaisia, jotka kaikki ovat luvanneet kutoa ainakin yhden sukkaparin keräykseen. Tyyli on kaikille vapaa. Kutojien joukossa ovat mm. EijaRiitta Korhola, Laura Närhi, Johanna Sumuvuori, Outi Pakkanen ja Sutu Markkanen. Villasukkatalkoot kestävät 15.10.31.12. 2010, jolloin jokainen suomalainen voi neuloa sukkaparin tai useamman. Sukat voi lähettää osoitteella: A. Vogel Oy, Kumitehtaankatu 5, 04260 Kerava.
Väsyvätkö silmäsi?
Tuntuuko tarkentaminen hitaalta? Särkeekö päätä? Kokeile käänteentekeviä Rodenstock Young Life linssejä nuorille väsyneille silmille ja jaksat paremmin. Vain Fenno Optiikasta. Soita ja varaa aika näöntutkimukseen!
Aidot Rodenstock-linssit tunnistat linssin
-kaiverruksesta.
Kirkkonummen Sanomat
N:o 79 10.10.2010
15
Luonnolliset sävyt ja klassiset leikkaukset kuuluvat syksyn kampaustrendeihin
Parasta tässä ammatissa on se, että jokainen päivä on erilainen ja saan tehdä työtä, josta todella pidän, totesi Siuntiossa parturi-kampaajana toimiva Tuukka Sollo, joka avasi syyskuun alussa entisessä Osuuspankin talossa Tuukan Hiushuone -nimisen yrityksen. Tässä samassa paikassa on toiminut parturi-kampaaja jo kahden vuosikymmenen ajan, joten siuntiolaiset ovat tottuneet saamaan täältä tämän alan palveluja. Vanhat asiakkaat ovat ottaneet minut erittäin hyvin vastaan ja uusiakin on tullut ihan mukavasti, hymyili Tuukka, joka jo 17-vuotiaana tiesi mille alalle hän haluaa suuntautua. Tuusniemellä parturikampaamoa pyörittänyt äiti otti pojan oppisopimuskoulutukseen vuonna -98 ja kolme vuotta myöhemmin Tuukka valmistui parturikampaajaksi. Ennen yksityisyrittäjäksi ryhtymistä Tuukka työskenteli mm. Kauniaisissa nk. vuokratuolilla. Siuntioon Tuukka muutti perheensä kanssa vuonna 2005 ja nyt perheessä on jo kolme lasta. Tuukan vaimo Mirka on hänkin kauneudenhoitoalalla ja tarkoituksena on, että hän aloittaa rakennekynsien laiton Tuukan Hiushuoneessa lähiaikoina. Yrittäjäksi Siuntioon Tuukka ryhtyi mielellään, sillä hänestä on tärkeää, että peruspalvelut löytyvät omalta kylältä. Kun kuulin, että Ingrid oli jäämässä eläkkeelle niin ilmaisin kiinnostukseni jatkaa parturi-kampaamotoimintaa tällä liikepaikalla ja neuvottelujen jälkeen pääsimmekin yhteisymmärrykseen, iloitsi Tuukka. Ennen Tuukan Hiushuoneen avaamista oli vuorossa liiketilan remontointi. Teimme aika paljon
Susanna Haavisto laulaa Piafia
Maanantaina 11. lokakuuta klo 19 on Art Cafe Babylonissa syksyn odotetuin tapahtuma kun Susanna Haavisto saapuu kahvilaan "Piaf pakko saada laulaa" esityksensä kera. Piaf pakko saada laulaa on Susanna Haaviston ohjaama, käsikirjoittama ja esittämä yhden naisen dramaattinen näytelmä, jossa hän käy puheen ja musiikin vuoropuhelua itsensä ja Edith Piafin kanssa. Lippuja voi ostaa 23 euron hintaan Luckanilta ja esitys kestää väliaikoineen n. kaksi tuntia.
PARTURI-kampaajaksi ryhtyminen oli Tuukalle selkeä valinta jo 17-vuotiaana. muutoksia ja vanhasta sisustuksesta jäljelle jäi sisustuselementiksi vain yksi hiustenkuivaaja, kertoi Tuukka, joka on kouluttautunut valmistuttuaan jatkuvasti. Onhan noilla kursseilla tullut ravattua, virnisti Tuukka ja vakuutti, että Siuntiosta saa taatusti trendikkäät leikkaukset ja värjäykset. Niin naisten kuin miestenkin kampauksissa on klassisuus valttia juuri nyt, pehmeät luonnolliset sävyt ja leikkaukset kuuluvat syksyn trendeihin. Meiltä saa myös laadukkaat Paul Mitchell ja Four Reasons kotihoitotuotteet, muistutti Tuukka kutsuen niin nuoret kuin vähän vanhemmatkin siuntiolaiset tervetulleiksi tutustumaan uuden parturi-kampaamon tarjoamiin palveluihin. Uusi hiusmalli tai väri piristävät ihmeesti näin syksyn alkajaisiksi. SH
TUUKKA Sollo on avannut Siuntiossa Tuukan Hiushuone -nimeä kantavan parturi-kampaamon. 12vuotias Jolanda Westerlund sai Tuukan käsissä uuden, trendikkään kampauksen.
KIRKKONUMMI
16
N:o 79 10.10.2010
Kirkkonummen Sanomat
KUNNANHALLITUKSEN pj. Timo Haapaniemi ja Kevan rakennuspäällikkö Matti Heino asettivat peruskirjan ja muun aineiston peruskiveen muurattuun lieriöön.
PERUSKIVEN muuraustilaisuuden kutsuvierasyleisöä kunnantalon työmaalla.
200 ihmisen työpaikalla on rakennuksena oma symboliarvonsa
Kunnantalon peruskivi muurattiin juhlavin menoin
Kirkkonummen kunnantalon ja pysäköintitalon työmailla liehuivat liput keskiviikkona, 6.10. juhlapäivän kunniaksi. Yhtä aikaa vietettiin kunnantalon peruskiven muurausjuhlaa ja pysäköintitalon harjannostajaisia. Aurinkoinen, lämmin syyssää helli tapahtuman kutsuvieraita, joukossa kunnan johtoa ja talon tulevia käyttäjiä, päättäjiä, rakennuttajia ja muita yhteistyötahoja. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi sai kunnian lukea peruskiven sisään muuratun peruskirjan tekstin ja sulkea lieriöön sinne valitun materiaalin yhdessä rakennuttajan, Kevan rakennuspäällikkö Matti Heinon kanssa. Ensimmäiset laastit heitti kunnanvaltuuston puheenjohtaja Gustaf Åberg ja sen jälkeen kaksittain kunnan ja rakentajatahon johtohenkilöitä. Lopuksi myös kaikkia paikalla olleita kutsuttiin muuraustyöhön. Kutsua kuultiin niin hyvin, että laastia jouduttiin tuomaan lisääkin, että sitä riitti kaikille halukkaille.
Juhlallinen peruskirja
Tänään lokakuun 6. päivänä vuonna 2010 Tarja Halosen ollessa Suomen Tasavallan Presidentti, Mari Kiviniemen pääministeri ja Tarmo Aarnion Kirkkonummen kunnanjohtaja muurataan tämä Kiinteistö Oy Kirkkonummen Kunnantalon peruskivi, peruskirjan teksti alkoi juhlallisesti. Siinä kerrottiin 680 vuotta tänä vuonna täyttävän kuntamme avainluvut alkaen asukasmäärästä aina veroprosenttia ja toimintakuluja myöten. Samalla selvitettiin kunnantalon rakennuttaminen kunnan ja Kevan yhteishankkeena niin, että kunta luovuttaa yhtiölle tarvittavat tontit ja Keva puolestaan rahoittaa talon rakentamisen osana sijoitustoimintaansa. Peruskiveen muurattuun lieriöön pantiin peruskirjan lisäksi tiedot muuraustilaisuudesta, rakennushankkeen yhdyshenkilöistä, kunnan vuoden 2009 toimintakertomus, kaikkien osapuolien päätökset talon rakentamisesta ja tilavuokrista, päivän sanomalehtiä sekä yksi kutakin tänä päivänä Suomessa käytössä olevista metallirahoista.
200 henkilön työpaikka
Viisikerroksisesta kunnantalosta löytyvät noin 200 ihmisen työpisteet. Talon kerrosala on 7.000 m2 ja tilavuus noin 44.000 m3. Tontin pinta-ala on noin 3200 m2. Hankkeen budjetti on 21M. Pääurakoitsijana toimii Peab Oy. Työ aloitettiin nyt kesäkuussa ja rakennus valmistuu syksyllä 2011. Talo yhdistetään lasisella yhdyssillalla viereisessä Senaattorikiinteistössä oleviin kunnan tiloihin, joten jatkossa kunnallisten palveluiden lähes kaikki toiminnot löytyvät saman katon alta, kun niitä nyt on siroteltu 12 eri osoitteeseen. Toiseen kerrokseen tulevat perusturvan sosiaalipalvelut, kolmanteen sivistystoimi, neljänteen konsernihallinto ja kattokerrokseen sosiaalitilat saunoineen ja kokoustiloineen.
KIRKKONUMMEN KUNNANTALO
Ervastintie 2
Rakennuttaja
ENSIMMÄISEN kauhallisen muurauslaastia heitti kunnanvaltuuston pj. Gustaf Åberg. uusienkaan toimijoiden taholta. Kunnantalo tuo keskustaan oman symboliarvonsa. Tontti aivan keskustan ytimessä ja tähän nouseva rakennus huokuvat tiettyä arvokkuutta toivottavasti se saa myös meidät kunnan eteen eri tehtävissä toimivat tuntemaan itsemme arvokkaiksi, ylpeiksi ja tarpeellisiksi. Silloin uuteen kunnantaloomme muodostuu sellainen henki ja yhteisöllisyys, jonka aistivat meidän työntekijöiden lisäksi niin luottamushenkilöt kuin kaikki talossa asioivatkin, mainitsi Aarnio. sain ne paperit, vedin näihin kohtiin henskelit ja kirjoitin, että päätökset tehdään yksimielisesti. Tässä hengessä taloa on sitten suunniteltu ja nyt jo vähän aikaa rakennettukin, hän mainitsi.
KOY Kirkkonummen Kunnantalo
Rakennuttaminen
ISS Proko Oy
Arkkitehti
rakennuttajakonsultti, työmaavalvoja
376 pysäköintipaikkaa
Kirkkonummen rautatieaseman viereen kohonnut kunnan ensimmäinen yleinen pysäköintitalo käsittää yhteensä 376 autopaikkaa. Se palvelee keskusta-alueen asiointia, kunnantalon, terveyskeskuksen ja rautatieaseman pysäköintitarvetta. Suunnitteluun kiinnitettiin erityistä huomiota, koska talo sijaitsee niin keskeisellä paikalla, mainitsi mm. harjannostajaisissa puhunut toimialajohtaja Ewa Forstén tähdentäen, että keskusta-alueen pysäköintiongelmia ei voitu enää ratkaista enää yksikerrospysäköinnillä. Ainakin alkuun käyttö on ilmaista, mutta ensi vuoden aikana tutkitaan mahdollisuuksia maksulliseen pysäköintiin. LIISA KOSONEN
Arkkitehtitoimisto SIGGE Oy
Rakennesuunnittelu
Modernia arkkitehtuuria
Julkisivumateriaaliltaan punatiilisien kunnantalon pääarkkitehtinä toimiva Pekka Mäki Sigge Oy:stä tunnetaan kansainvälisesti toimivista ja inhimillisistä ratkaisuista. Hänen työnsä, Berliinin suurlähetystö, valittiin vuonna 2001 maailman parhaaksi rakennukseksi. Kunnantalossa hän on tähdännyt moderniin arkkitehtuuriin. Rakennusmassaa jäsentävät lasipinnat ja perforoidut kuparipinnat. Myös kattokerros käsitellään kuparilla, Mäki kuvailee työtään, jossa julkista luonnetta korostavat edustan leveät portaat. Ajo kellarin paikoitus- ja aputiloihin kulkee myös Senaattori-kiinteistön kautta. Toimistotilat kiertävät rakennuksen reunoja ja keskelle jää korkea aulatila, joka jatkuu toisen kerroksen sisäpihalle. Sisääntulokerrokseen sijoittuvat kahvila-ravintola, mikä palvelee myös ulkopuolisia asiakkaita, kunnanhallituksen kokoushuone ja ryhmähuoneet sekä auditorio, mikä toimii valtuuston kokoustilana. Talossa on huomioitu myös mm. liikuntaesteisten tarpeet, energiansäästökysymykset ja kierrätys.
WSP Finland Oy
LVI-Suunnittelu
Kuukausista kiinni
Kunnanjohtaja Tarmo Aarnion muistutti mieliin, että kunnantalohanketta on spekuloitu jo kahden sukupolven verran. Tälläkin kertaa toteutuminen oli kenties kuukausista kiinni, ennen kuin Suomea ja Kirkkonummeakin kohdannut talouden laskusuhdanne olisi siirtänyt tämän muuraustilaisuuden ajankohtaa kauas tulevaisuuteen, hän sanoi ja totesi, että vaikka Kirkkonummen kehityksessä on ollut 10 vuoden viive muuhun Suomeen verraten, sitä on alettu 2000luvulla kiriä umpeen. Aarnio huomautti, että vaikka kuntarakenteiden uudistuspaineet voivatkin tuoda muutoksia mm. kuntarajoihin ja toimintoihin, kuntaidentiteetti on enemmän kuin vain pelkkä nimi, vaakuna tai vaikkapa kunnantalo. Hallinnollisella päätöksellä ei voida tehdä tyhjäksi sitä työtä, jota olemme kunnan työntekijöinä tai luottamushenkilöinä tehneet, hän tähdensi samoin sitä, että Kirkkonummi ei millään päätöksillä katoa kartalta eikä myöskään tilantarve
Pöyry Building Service Oy
Sähkösuunnittelu
Päätökset yksimielisiä
Kevan rakennuspäällikkö, Kiinteistö Oy Kirkkonummen kunnantalon toimitusjohtaja Matti Heino kertoi hankkeen prosessista, mikä alkoi neuvotteluilla keväällä -07, vahvistettiin syyskuussa -08 ja johti joulukuussa Kiinteistö Oy Kirkkonummen Kunnantalon perustamiseen. Kunnan palkkaama juristi kirjoitti yhtiön perustamispapereihin neljä sivua vähemmistösuojalauseita. Kun
Insinööritoimisto Lausamo Oy
Pääurakoitsija
Peab Oy
LVI- Ja Sähköurakoitsija
ES-Projektit Oy
Automaatiourakoitsija
Siemens Oy
Sprinkleriurakoitsija
Twinputki Oy
IV-urakoitsija
Sähköpeko Etelä-Suomi Oy
Kaasusammutusurakoitsija
Mikro-Pulssi Oy
Hissiurakoitsija
Schindler Oy
KIRKKONUMMEN ensimmäinen, VR-aseman lähettyville nouseva pysäköintitalo valmistuu joulukuussa.
Kirkkonummen Sanomat
N:o 79 10.10.2010
17
Matmarknaden på Mangs gård blev en jättesuccé
Slow Foods medlemmarna arbetar för att bevara den biologiska mångfalden i matförsörjningen, befrämja god, ren och rättvis mat. Man vill sprida smakfostran, val av mat och sammanföra producenter av högklassiska matvaror med samproducenter genom att ta initiativ arrarrangera evenemang och diskussioner med budskap om hälsosam livsföring. Skapa goda mötesplatser verka för ett naturvänligt och människonära samhälle. Slow Foods idén kom från Italien där föreningens huvud convivium finns . Rörelsen grundades i Frankrike år 1989 i dag har rörelsen100.000 medlemmar i 132 länder. I Finland finns redan 3 registrerade Slow Food föreningar. Sloow Food Västnyland, ordförande Diana Lindholm. Harriet Nordström är ordf. i den 1.10 2010 nyregistrerade Uusimaa- Nyland föreningen, som i huvudsak berör distrikten Ingå, Sjundeå. Lojo och Kyrkslätt. I Hangös Sloow Food förenings ordförande Tarja Kvarnström. Västnylandsföre-
Suomenojan ratsutarvikeliike on nyt Hevosmeri. Tervetuloa! Schockemöhlekankisuitset
-20%
(alk 210:-)
Erä Betahyväksyttyjä turvaliivejä -50%
(alk. 113:-)
UTSTÄLLARNA fanns kringspridda på Mangs gård. ningsmedlemmarna hade ordnat en välorganiserad lyckad matmarknad, som besöktes av 4000.
Smaka på Västnyland
Riksdagsledamot Maaret Feldt-Rantanen öppnade matmässan önskade publiken välkommen till detta fantastiska evenemang. Marthaförbundets projektledare Harriet Strandvik överräckte en budkavel till Feldt-Ranta, innehållande information för skolköken, den skulle vidare befordras till skolorna i Raseborg. Intresset för matkulturen är stort. Publiken fick njuta av helheten på marmarknaden med möjligheter att handla närproducerad ren mat få smakprov av utställarna, lyssna till matexperter, få goda råd och mattips. Från Kyrkslätt deltog bl.a Gårdsboden med bakverk och mjöl, Jonttes bybutik sålde närproducerade grönsaker och rökt skinka. Westerby gård från Ingå ställde ut i Ladugården. Exotiskt närodlat i växthuset
Hevosmeri
H E VO S E L L E JA R AT S A S TA JA L L E w w w. h e v o s m e r i . f i
Espoon Suomenoja, Suomalaistentie 13. Palvelemme ark. 1018, la 1015. Puh. 0400 152 453
DIANA Lindholm är ordförande för Sloow Food Västnyland r.f. presenterades av Mary Kuusisto. Till salu fanns ett urval kokböcker. Servering av vofflor och välsmakande rispannkaka, kaffe och bulle föll många i smaken. Publiken på marknaden fanns i alla åldrar, föräldrar med barn, far- och morföräldrar, matten och hussar med hund. Den varma soliga lördagen blev en minnesrik höstdag. GUNVOR WESTREN-DOLL
MANGS produkter är alltid fräscht förpackade.
MARKNADSASNSVARIGA Mangs gårds värdinna Harriet Nordström är nöjd med marknaden.
PRESSANSVARIGA Bitte Westerlund, riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta och Lojos äppelflicka Annika Enqvist.
VID Jonttes bybutiks stånd köer, kunderna köpte rökt skinka. Med Jontte Holmström fanns Ullrika Kjerin.
I LADUGÅRDENS källarvåning fanns många utställare Gunilla Westman säljer Gårdsbodens produkter.
18
N:o 79 10.10.2010
Kirkkonummen Sanomat
FÖRENINGSNYTT
Evitskog marthakrets Exkursion till Halmes bageri i Köklax 13.10. Vi träffas där kl. 17.30. Åk gärna tillsammans! Ta kontakt med Jessica om du behöver skjuts, 040 752 7491. Kyrkslätt-Estby Marthaförening r.f. Oktobermöte hålls torsdagen 14.10.2010 kl. 17.00 på Solåsa. Vi planerar bl.a. vår Invigningsfest som blir söndagen 17.10. 2010 kl.14.00. Alla marthor och inbjudna hjärtligt välkommna! Norra Kyrkslätts Pensionärsförening r.f. · Bussen till Ekenäs den 15.10 2010 startar i Bobäck kl. 13.50, Masaby, Jorvas, Volsvägen servicehusets busshållplats, ca 14.10, Juusjärvivägen, Lappböle Velins snickeri ca 14.30, Solvik och i Evitskog f.d skola ca 14.40. · Bussen till Seniorskeppet den 19.10. 2010 startar från Volsvägen servicehusets busshållplats kl. 12.30 kör via Jorvas och i Bobäck ca 12.50. · Bussen till Alexandersteatern den 23.10 2010 "Fanny och Alexander" startar från Varuboden Arenans parkering kl. 17.00 kör via Jorvas, Masaby och i Bobäck ca 17.15." Evitskog ungdomsförening (EUF) Övidsborg · Octoberfest med dans och mat lö 9.10.2010. Mer info på www.evitskog. net.
Sjöscoutkåren jubilerar på land
I mitten av 90-talet fick vi vår första litet större segelbåt, en Joe17 med centerbord. Sommaren 1999 köptes Crisse som är en Rock20. Nu har vi tre segelbåtar och dessutom kan kåren utnyttja kårchefens segelbåt nästan hela sommaren. I gengäld hjälper kåren med underhåll av båten. För tillfället har kåren 12 scouter med skepparpapper. Crista Åberg är äldre scoutledare i Sjöscout- Förutom läger ute på kåren Porkala. Hon är också skärgårdsskep- någon holme i skärgården pare. I vår kommer hon att ta sin högsjöskep- blir det mycket segling under sommarmånaderna. parexamen. Under de senaste åren har Sjöscoutkåren Porkala firar 20-årsju- kåren ordnat långseglatser varannan bileum i år. Järsö ungdomsförenings sommar. Kåren är mycket aktiv också under nuvarande ordförande Gustaf Åberg hade under några års tid varit ledare för vinterhalvåret. Vi har samling en gång i veckan. knåpkvällar på Bergåsa. Gustaf hade själv varit scout under sin barndom i St Det som är speciellt för vår kår är att alMikaels pojkkår i Kyrkslätt och under la scouter samlas samtidig på Bergåsa studietiden i Vikingarna i Helsingfors. på söndagseftermiddagar. VeckoverkEftersom det fanns en hel del barn i samheten är mångsidig med traditioPorkala och man ville att föreningshu- nella teman så som knopar, reparbeten, set skulle utnyttjas mer, var det natur- orientering och pyssel. Bakning och lig att en scoutkår skulle grundas som matlagning är också populärt. För tillfället deltar Porkalakåren i ett en underavdelning till ungdomsföreav Finlands scouters biståndsprojekt. ningen. Vanligtvis börjar man med scou- Inom varje programrunda har vi haft ting vid 7 års ålder som vargunge, men något med anknytning till projektet. eftersom vi var så många barn under Kåren har nu ett fadderbarn i Uganda. skolåldern fick vi en egen grupp, berättar Crista Åberg som själv varit aktivt Fest i två dagar med i kåren från början. Gruppen kallades för valparna, nåI höst har 20-årsjubileet påverkat got som inte fanns på annat håll i Fin- programmet en hel del. Jubileet firas land. Jag var 5 år gammal och hade den 5 och 6 november. På fredag blir ljusblå scouthalsduk, minns Crista. det jubileumslägerbål för medlemmarFörutom valparna fanns både var- na med eget program och en överraskgungar och patrullscouter med från ningsgäst. Lägerbålet är öppet för alla början. Under de första verksamhetså- gamla medlemmar. Crista hoppas att ren hade scoutkåren endast en göte- många gamla scouter kommer att finborgseka och en optimistjolle. Idag har nas på plats. På lördag är det meningen både båtantalet och båtstorleken vuxit. att de myndiga jubilerar. Den som vill uppvakta får gärna tänka på sådant som är nyttigt och användbart för scouterna, säger Crista och nämner att kåren är i skriande behov av nya trangior. Med tanke på att medlemsantalet i kåren idag är över 80 scouter är vårt ledarantal inte särskilt stort. De första 15 åren snurrade verksamheten på med endast fem ledare. Eftersom kåren är relativt ung har vi inte heller någon stor ledarbank att ta till vid behov, berättar Crista. Inför framtiden är Crista ändå positiv och ser inte några speciella hot. Men, som med mycket annat, går intresset för scouting som en vågrörelse. Ute på landsbygden där vi befinner oss är inte underlaget lika jämnt varje år, men man får hoppas att intresset håller i sig och att det finns ledare också de kommande 20 åren. Scouting är inte en hobby som man börjar eller slutar med. Det är snarare en livsstil. Det är bara det att man är mer aktiv under en period av sitt liv och kanske mindre aktiv en annan.
Crista, Bettina och Viktor. Året är 1992.
Järsö ungdomsföreningen (JUF) Bergåsa · Sjöscouter söndagar kl. 18-19 för 7-17 åringar, kontakta Crista om du är intresserad, tfn: 040-7625330 · Zumba på onsdagar kl. 18.15-19.15, 20.10, 27.10, 3.11, 10.11, 17.11 och 24.11. Kursen leds av Sirpa Skog-Niemikallio. 6 euro/gång. Masaby ungdomsförening (MUF) Ljusdala i Bobäck · Höstlovsverksamhet 1415 oktober för elever i åk 13. Båda dagarna kl. 916. Lek, pyssel, skogsvandring m.m. med Carina och Johannes. Deltagaravgift 50 eur, betalas på förhand 405532-41073. Anm. före 12 oktober till masabyuf@ gmail.com, 15 första ryms med, förfrågningar 0400 436 434. · Halloweenfest lördag 23 oktober, kl. 1824. Meny: Tex-Mex mat. Dans till Cover Roosters & The Chick. Inträde 20 eur. Klä gärna ut dig, bästa dräkt vinner! Reservera din biljett I förväg senast 17 oktober via email masabyuf@gmail.com eller via sms till 050-5551166. Meddela namnen på de som kommer! Inträde betalas vid dörren. Mellersta Kyrkslätts ungdoms- och bygdeförening (MKUF) - Ljungheda · Dans på Ljungheda 9 oktober med Mirja Poikkeus orkester. · Husets 100-årsfest 13 november Överby ungdomsförening (ÖBUF) · StandUp & eat 6.11, kl. 18 på Patakukko. Middag, sång, "Pappa luktar StandUp" med Anders Helenius Luckan informerar · Luckan höstöppet: måndag fredag 917, lördag 10-13. · Biljetter till flera olika lokala evenemang: Susanna Haavisto: Piaf Pakko saada laulaa på Art Café Babylon, Kyrkslättsoperan Världens Ljus i Kyrkslätts kyrka. · Melodi Grand Prix 2010 pinfärsk CD · Jur.mag Marcus Kevin ger gratis juridisk rådgivning onsdag 13 oktober mellan kl. 15 och 17.
Niko, Mats och Marcus på läger. De kallade sig patrull Anakondan. Året är 1999.
Ny opera ser dagens ljus i Kyrkslätts kyrka
Om några veckor kommer Kyrkslätts kyrka att fyllas av operamusik. Det är den nya Kyrkslättsoperan Maailman Valo Världens ljus som kommer att ha sitt uruppförande här. Operan som delvis är tvåspråkig har komponerats av Annukka Ahola. Librettot är skrivet av Laura Voipio. Annukka är bekant från Porkalaoperan. Hon komponerade även den. - Det var just efter en föreställning av Porkalaoperan som vi funderade på att vi ville göra något nytt. Meningen var nog inte att det skulle bli så här stort, men tankarna flög iväg hos både Laura och mig. Efter ett dygn fick jag den första texten av Laura och jag märkte genast att det här blir musik, berättar Annukka. Maailman Valo Världens Ljus är en historisk opera om Kyrkslätt och Kyrkslätts kyrka som rör sig i flera olika tidsepoker. - Så som i Porkalaoperan har kriget en betydande roll i innehållet. Men nu gör vi det med en mer känslosam aspekt, förklarar Annukka. Förutom att man rör sig i olika tidsepoker, kommer publiken att få uppleva nya, olika dimensioner, bl.a. beskrivs Jesus liv från korsfästningen till födseln. - Omedvetet kom de olika tidsaspekterna fram också i musiken. Det blir t.ex. medeltida och modern musik. Lennart Segerstråles glasmålningar har varit en stor inspirationskälla för Annukka. - Det har varit ett omfattande jobb, mer omfattande än jag tänkte mig från början och vi är inte färdiga ännu, skrattar Annukka. Jag har inte hört helheten en enda gång. Nu på lördag samlas hela ensemblen med orkestern för första gången. Men solisterna och körerna är bekanta med varandra tidigare. Kyrkslätts Operaförening är väl representerad. Annukka nämner att hon är speciellt glad över att ha operasångaren Raimo Laukka med. Hon nämner också Pentti Hietanen som egentligen är den enda som inte kan räknas som ortsbo. Många av orkestermedlemmarna kommer från Kyrkslätts kammarorkester. - Då hela ensemblen är på plats ar vi ca 60 personer, därtill kommer orkestern på 15 personer. Utrymmet, det vill säga kyrkan är i sig en utmaning, men platsen var helt självklar för mig från början och jag är glad över att församlingen ställde sig så positivt till projektet redan från starten. Församlingens ungdomskör medverkar också i produktionen.
Röda Korset informerar
· Gott resultat från senaste blodgivningstillfälle i Kyrkslätt. Resultatet var mycket glädjande. 121 personer kom till tillfället och 109 personer fick ge blod. 10 personer var med för första gången. Blodtjänsten var mycket nöjd med resultatet och tackar alla som ställde upp. FRK bjöd på tårta till kaffet för det var det 130. blodgivningstillfället i Kyrkslätt. Nästa gång kan man ge blod i Masaby måndag 11 oktober kl. 15 19 i Sepän koulu. · Vill du bli en Röda Kors-vän? Genom Röda Korsets vänverksamhet kan du ge en stund av din tid och lindra en annan människas ensamhet genom att bli en vän tex. till en åldring, en handikappad eller en invandrare. En första introduktion till Röda Korsets vänverksamhet får du genom att gå grundkursen i vänverksamhet. FRK Kyrkslätt svenska avdelning ordnar kursen 30-31.10 på församlingshemmet i Kyrkslätt. Efter kursen kan du bli en Röda Kors-vän. Kursavgiften är 15 euro för medlemmar (medlemsavgiften är 15 euro/år för vuxna) och 40 euro för icke Röda Kors-medlemmar och i priset ingår material, lunch och kaffe. Anmälningar tas emot av Tua Dyhr tfn 040-5730841 eller tuaralf.dyhr@luukku.com.
Annukka Ahola är kompositör och operasångerska. Annukka Ahola som är operasångerska till yrket kommer också själv att stå på scenen i en av rollerna. - Sången har dock kommit mer i bakgrunden för mig och komponerandet har blivit mer betydelsefullt, berättar Annukka. - Att komponera en opera är ett stort arbete, men nu är jag både glad, överraskad och lycklig. Jag har känt mig mycket kreativ trots att arbetet till stora delar bestått av att sitta vid datorn och skriva notmaterialet färdigt för alla instrument och solister. Annukka hoppas att publiken skall hitta operan och hon garanterar en glad och fräsch teaterupplevelse i Kyrkslätts kyrka.
Kyrkslätts Nyheter
Nästa Kyrkslätts Nyheter utkommer söndagen den 17 oktober, material inne senast onsdagen den 13 oktober. Skicka in ditt material till KNUF/Luckan, Kyrktorget 2, 02400 Kyrkslätt eller ring, tfn 09-296 3830, fax 09-295 75540. Du kan också skicka e-post till Kyrkslätts Nyheter, adressen är: luckan@luckankyrkslatt.net. Kyrkslätts Nyheter är ett samarbetsprojekt mellan KNUF och Kirkkonummen Sanomat.
Kirkkonummen Sanomat
N:o 79 10.10.2010
19
Kunta ja kotiseutu
Siuntion kunnanhallitus on päättänyt jatkaa neuvotteluja Lohjan kanssa yhteistyöstä ja mahdollisesta liittoutumisesta. Koko jutusta on jo pitkään väännetty kättä oikein kunnolla. Keskustelu asiasta on käynyt kiivaana ja lokaakin on heitetty puolin ja toisin. Politiikasta on tullut rumaa. Tavallisten kuntalaistenkin kesken on keskusteltu vilkkaasti. Viime aikoina on kuitenkin julkisuudessakin esitetty seikka, joka on monilta ilmeisesti täysin unohtunut; nimittäin kunnan ja kotiseudun välinen ero. Kunta on hallinnollinen yksikkö tai alue, jonka puitteissa tuotetaan kuntalaisille julkisia palveluita, kuten esimerkiksi koulutus ja terveyden- ja sairaanhoito. Palveluiden tuottaminen vaatii rahaa. Suurempi yksikkö pystyy tehokkaampaan toimintaan. Tästä syystä pienet kunnat liittyvät isompiin yksikköihin. On olemassa toinenkin vaihtoehto: palvelujen ostaminen. Erona on vain se, että silloin omalla kunnalla ei ole käytännössä mahdollisuuksia olla mukana päättämässä palvelujen tarjonnasta. On ostettava mitä ostettavissa on. Kunta ilmiönä ei sen kummemmin vaikuta tavallisten asukkaiden arkeen. Hyvin harvalla on säännöllisesti tarvetta asioida fyysisesti esimerkiksi kunnantalolla. Kotiseutu on sen sijaan asukkailleen tärkeä. Kotiseutu on paikka missä asutaan. Jokaisella on oma kotiseutunsa. Siuntiossa kotiseutu voi olla Kirkonkylä tai Asema tai joku muu paikallinen yhdyskunta. Samoin Inkoossa ja Lohjalla. Kuntaliitoksessa kotiseutu ei häviä minnekään. Se on ja pysyy. Asukkaat itse päättävät kuinka vahva kotiseudun henki on, nyt ja tulevaisuudessa. Siihen kuntaliitos ei pysty vaikuttamaan. Elämä kotiseudulla jatkuu entiseen tapaan, vaikka kunnan nimi ja rajat muuttuvat. Kotiseutu on se yksikkö jonka puitteissa lähikulttuuri kukoistaa, jos kukoistaa. Ja havainnot viittaavat siihen että kotiseutuhenki vain tiivistyy kun kunta laajenee. Pitäkäämme siis erillään käsitteet kotiseutu ja kunta kun keskustelemme mahdollisista kuntaliitoksista. Sillä tavalla voimme suhtautua asiaan myös järjellä eikä vain tunteilla. Ja politiikoille viesti: Älkää keskustelko siitä kuka saa mitäkin, vaan siitä, mitä mahdollinen uusi kunta pystyisi asukkailleen tarjoamaan. Kuntaliitoskeskustelu ei saa olla huutokauppa jossa jokainen pyrkii kahmimaan itselleen niin paljon kuin mahdollista. Siitä ei taatusti hyvää tule. Kun uusi kunta mahdollisesti alkaa toimia, olemme kuitenkin kaikki samassa veneessä. Jos kuitenkin ilmenee että liittämisestä ei olekaan mitään hyötyä, niin sitten jatketaan entiseen tapaan. TAVALLINEN KUNTALAINEN
Kun kirjoitat lehteen
Toimitus valitsee Lukijan mielipide -palstalla julkaistavat kirjoitukset käytettävissä olevan palstatilan ja monipuolisuuden puitteissa toimituksellisin perustein. Kirjoittajan nimi ja yhteystiedot on aina liitettävä mukaan, vaikka esiintyisit nimimerkillä. Nimettömiä kirjoituksia on turha lähettää, niitä ei julkaista. Älä hauku muita kirjoittajia, älä sorru rasismiin, kiroiluun, huutamiseen, älä kirjoita ISOILLA KIRJASIMILLA, älä turvaudu asiattomuuksiin, vaikka olisitkin eri mieltä. Kirjoita vain otsikon asiasta ja lyhyesti. Korjaa itse kirjoitusvirheet! Älä kopioi aikaisempia viestejä mukaan. Jätä tyhjä rivi kappaleiden väliin ja tilaa reunaankin, mutta älä lopeta jokaista riviä kappaleen lopetusnäppäimellä. Lähetä viestisi vain yhden kerran! TOIMITUS
Mitalle kiitos ja onnea
Jostain mä huhun kuulin liekö ollut itätuuli? IIoisia tapahtumia perheessäsi, joista onnitella tahdomme. SENIORIT
Hyvät Siuntion päättäjät älkää tuhotko siuntiolaisten tulevaisuutta
Siuntion ja Lohjan yhteenliittyminen ei toisi parannuksia siuntiolaisille vaan viimeiset oikeudet päättää omista asioista hupenisi. Siuntiosta tulisi väkisin yksi reunakylä vain. Yhteistyötä pitää kehittää mutta päätäntävalta säilyttää, elikkä pysyä itsenäisenä kuntana. Miten Lohjan päättäjät suhtautuisivat esim. seuraaviin seikkoihin: Miten kehittää Kt 51:stä länteen ja Kt 51:n ja Siuntiontien risteystä? Niillä on Vt 1 millä ne pääsevät pääkaupunkiseudulle. Miten edesauttaa rantaradan kehitystä niin että useampi juna myös pysähtyisi myös Siuntioon? Lohja haluaisi uuden oikoradan Espoon ja Salon väliin. Siuntiolaisten nuorten urheilu ja vapaa aika toiminta. Ei varmaan ihan ensitilassa tulisi lisää liikunta tiloja ja mahdollisuuksia Siuntioon. Miten terveyskeskus, hammashoitola, vanhustenhoito ja muut terveys ja hyvinvointipalvelut? Kaikki siirtyisi luultavasti vaivattomasti Lohjan keskustaan kun ei oman kunnan toimielimet voisi sanoa enää mitään. Miten lastenhoito unohdetaanko oman kylän päivä hoitopaikat, rakennetaan vaikka keskitetysti iso lastentarha Lohjalle, haluaisiko siuntiolaiset vanhemmat viedä omat lapset joka päivä Lohjalle asti päiväkotiin. Siuntion kunta on kaavoittanut ja tehnyt kunnallistekniikan uusille omakoti alueille, Lohja keräisi sitten vaan tulot siitä. Siuntion työttömyys aste on yksi alueen pienempiä, velkaa vähennetty ja talous näyttää olevan paranemaan päin. Olisi vielä se kieli kysymys, mutta se on jo oma asiansa. Pelastustoimessa on jo nähty miten käy kuin on suuret yksiköt ja päätäntä valta muualla kuin paikallistasolla, suuri määrää ja pienet saavat totella. JOHAN HOLMBERG Siuntio
Kommunen och hembygden
Kommunstyrelsen i Sjundeå beslöt här om dagen att fortsätta diskutera ett fortsatt samarbete och en eventuell fusion med Lojo. Hela historien har redan en längre tid väckt en mycket livlig debatt. Diskussionerna har varit häftiga och tidvis rena smutskastningen. Politiken har blivit ful. Också bland vanliga kommuninvånare har saken diskuterats livligt. På sistone har det i offentligheten framkommit en faktor som tydligen har glömts bort av de flesta; nämligen skillnaden mellan en kommun och hembygden. En kommun är en administrativ enhet eller ett område inom vilket man producerar offentliga tjänster för kommunens invånare. Sådana är till exempel skolväsendet och hälso- och sjukvården. Tjänster av det här slaget kräver mycket pengar. En större enhet kan effektivare använda de medel som står till buds. Av den orsaken slår många mindre kommuner sig samman med större, eller bildar större enheter. Man kan naturligtvis också köpa tjänsterna, men det betyder att den egna kommunen sällan i praktiken har någon möjlighet att vara med och besluta om den service som bjuds. Man får lov att köpa det som erbjuds. Kommunen som institution påverkar inte den vanliga invånarens vardag särskilt mycket. Få av oss måste till exempel regelbundet rent fysiskt besöka kommunhuset. Däremot betyder hembygden mycket för de flesta. Hembygden är den plats där man bor. Alla har vi en hembygd. För sjundeåbor kan hembygden vara till exempel Kyrkbyn eller Station, eller något annat lokalt samhälle. Precis på samma sätt är det för Ingå- eller Lojobor. Vid en kommunsamgång försvinner hembygden ingenstans. Den är och förblir där den är. Invånarna bestämmer själva hur stark den egna hembygdsandan är, nu och i framtiden. Det påverkas inte av en kommunsamgång. Livet i hembygden fortsätter som tidigare även om kommungränserna och kommunens namn förändras. Hembygden är den enhet inom vilken den lokala kulturen blomstrar, om den gör det. Erfarenheten visar till och med att hembygdskänslan rentav ökar vid kommunsammanslagningar. Låt oss således hålla isär begreppen kommun och hembygd då vi diskuterar en eventuell kommunsammanslagning. Bara på det sättet kan vi se på saken också med förnuftet och inte enbart med känslorna. Och till politikerna vill jag bara säga: Diskutera inte om vad den ena eller den andra ska få eller inte få, diskutera i stället vad den nya kommunen kan ge sina invånare. En diskussion om en kommunsamgång är inte en auktion där var och en försöker komma över så mycket som möjligt för egen del. Det leder ingen vart. När den nya kommunen eventuellt inleder sin verksamhet, sitter vi ändå alla i samma båt! Om det emellertid visar sig att en sammanslagning inte medför några fördelar, fortsätter vi som tidigare. EN VANLIG KOMMUNINVÅNARE
UUT TA : akat Sisustust ltä! e ny t Tulikiv
Tulikivi-studio, Lautamiehentie 1, Espoo, puh. 0403 063 056, Tulikivi-piste, SB Home, Lohjanharjuntie 1147, LOHJA, puh. 040 506 0136
20
N:o 79 10.10.2010
Kirkkonummen Sanomat
10.30 Kirkkonummen Seudun Mty Kisu ry. Kuukausitapaaminen Katinkontissa. Tied. 046-8877735. 13.30 Huom aika! Kirkkonummen-Siuntion Sydänyhdistys ry. Sydänkerho Veikkolan seurakuntakodissa. Silja Ingman esittelee Aloe vera -tuotteita. 18.00 Virkkalan Kulttuurin Ystävät Virkby Kulturvänner ry. Kässän taidetalo, aihe: Reilu työ ja reilut tuotteet, erikoissuunnittelija Auli Korhonen.
Sää k ylmenee r eippaasti
Suoralinja on yksityisten rivi-ilmoituspalsta. Ilmoitukset julkaistaan maksun saavuttua. Tekstin voit jättää joko faxilla 221 92020, sähköpostilla suoralinja@ kirkkonummensanomat.fi tai puhelimitse 2219200. Maksun voit suorittaa joko ilmoituskonttorissamme tai tilille AKTIA 405520-263337. Maksaessasi pankkiin merkitse viesti-kohtaan ilmoittajan nimi. Liitä lähettämääsi aineistoon maksukuitti tai tieto maksusta, näin takaat mahdollisimman nopean julkaisemisen. Pienin ilmoitus 10 euroa /4 riviä (sis. alv 23 %). Lisärivit 1 euro. Riville mahtuu noin 25 merkkiä. KADONNUT koira Kirkkonummella Kantohakasta ke 29.9. 14v. mustavalkoinen Shih Tzu. Jos tiedät jotain koirasta, ota yht. omistajaan. Palkkio. Puh. 040-7346597. HALUTAAN vuokrata kaksio K:nummen keskustasta ei Gesterby. Kiire! P. 040-5163989. HALUTAAN vuokrata omakotitalo Kirkkonummelta. Kaikki huomioidaan, pidemmäksi aikaa. Önskar hyra ett egnahemshus i Kyrkslätt för längre tid. Allt beaktas. Puh. 041-7409278/ ark.17 jälk. ja viikonl./ Vard. efter 17 och veckoslut. MYYDÄÄN Solifer SM mopo vm. 2008, aj. 1500 km. Hinta 350e. Puh. 0400-414655. MYYDÄÄN traktorivetoisia venetrailereita 2 kpl 9 m/3000 kg veneelle esim. Barlit tyyppiselle, uusi hp. 1.600e. 7 m/2000 kg veneelle tyyppi esim. Flipper ollut käytössä 1 vuosi hp. 1.500e. P. 0400478447 Raseborg. MYYDÄÄN Audi A4 renkaat (Bridgestone) al.vanteineen. Olleet vähäisessä käytössä yhden talven. P. 0400-300690. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sää kylmenee sunnuntain aikana pohjoisesta alkaen. Maan keskija pohjoisosassa tulee varautua alkuviikolla räntä- ja jopa lumisateisiin. Aluksi maassamme vallitsee lauha lounainen ilmavirtaus, mutta sunnuntaina tuuli kääntyy pohjoiseen, ja sää kylmenee selvästi etelää myöten. Alkuviikolla sateita tulee lähes koko maassa. Maan keski- ja pohjoisosassa sade tulee osittain räntänä ja lumena. Päivälämpötilat vaihtelevat 8. lokakuuta laaditun ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa alkuviikolla 0 ja +5 asteen välillä. Maan pohjoisosassa päivälämpötila on nollan tienoilla. Öisin pakkasta voi olla koko maassa. Ilmatieteen laitos muistuttaa, että ajokeli voi olla alkuviikolla paikoin huono maan keski- ja pohjoisosassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan päivälämpötilat ovat tyypillisesti lokakuun toisella viikolla maan eteläosassa 810, maan keskiosassa ja Oulun läänissä 68 ja Lapissa 35 astetta. Yöllä lämpötila alkaa painua jo Lapissa nollan alapuolelle, mutta maan etelä- ja keskiosassa yölämpötila on keskimäärin vielä 24 astetta plussan puolella. Rannikolla yöt ovat yleensä hieman lämpimämpiä kuin sisämaassa. Terminen talvi alkaa Lapissa keskimäärin lokakuun puolivälin paikkeilla vuorokauden keskilämpötilan laskiessa pysyvästi nollan asteen alapuolelle. Maan eteläosassa talven alkamista saa tilastojen mukaan odottaa marraskuun loppupuolelle asti. Ensimmäinen ehjä lumipeite sataa Lappiin keskimäärin lokakuun alkupuolella, ja maan keskiosaan lokakuun lopussa. Etelä- ja lounaisrannikollekin talven ensimmäinen ehjä lumipeite saadaan yleensä marraskuun loppupuolelle mennessä. Viime vuosikymmeninä maa on saatu valkoiseksi maan pohjois- ja keskiosassa varhaisimmillaan jo syyskuun puolivälissä, maan eteläosassa syys-lokakuun vaihteessa. Talven pysyvä lumipeite saapuu Lappiin ja Oulun läänin itäosaan tilastojen mukaan loka-marraskuun vaihteessa. Lounais-Suomessa ja etelärannikolla pysyvää lumipeitettä voidaan odottaa vasta vuodenvaihteessa. Viime vuonna ensilumi satoi maan pohjoisosassa 29.9. vastaisena yönä.
Trivsam stämning på Västra Nylands Närståendevårdares ordinära höstmöte
Tjugofyra medlemmar hade samlats till mötet på Servicehuset i Kyrkslätt. Till ordförande valdes Pirkko Erkkilä, vice ordf. Erkki Udd. Marja-Leena Kuusi till sekreterare, kassör och informatör, Raija Mäki till husmor. Övriga styrelsemedlemmar. Bodil Lindholm, Yvonne Pietiläinen, Liisa Eloranta och Margaretha Wikström. Kvällens gäst socialombudsman Birgitta Gran berättade om närståendeverksamheten i Västnyland. Hon berömde Kyrkslättföreningens verksamhet. Det är sällan jag får några klagomål från Kyrkslätt distrikt. Föreningen bjöd på kaffe och kaka. Nästa gång möts närståendevårdarna i festens tecken, temat är "Midvinternattens Kraft i vården". Styrelsen ordf. Pirkko Erkkilä och riksdagsledamot Raija Vahasalo talar, festens gästuppträdare är Mirja Poikkeus den 20.11 kl. 15.00 17.30 mötesplatsen är den samma, Kyrkslätt Seniorcentral Rågränden 3. GUNVOR WESTREN-DOLL
Tapahtumapäivyri on erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien muistilista seuroille ja yhdistyksille. Päivyriin ei oteta vuosikokous- eikä muitakaan julkaisun määräaikaan sidottuja tiedotuksia. Toimitus pidättää oikeuden muuttaa, valikoida ja jättää julkaisematta tekstejä. Päivyri-palstalle tietoja otetaan vastaan vain kirjallisesti. Materiaalin oltava toimituksessa maanantaisin/torstaisin klo 16.00 mennessä. Materiaalin voit toimittaa sähköpostitse osoitteeseen paivyri@ kirkkonummensanomat.fi tai faxilla numeroon 2219 2020.
Torstai 14.10.
10.00 Kirkkonummen Seudun Mty Kisu ry. Marketan päivä Katinkontissa. Tied. 0400-680853. 12.00 Kirkkonummen seudun invalidit ry Kyrkslätts nejdens invalider rf. Tapaaminen palvelukeskuksessa. Träff på servicecentralen. 12.0013.00 Pohjois-Kirkkonummen Marttojen keittämää diakoniasoppaa tarjolla Veikkolan seurakuntakodilla. Ruokailu on tarkoitettu eläkeläisille ja vähävaraisille. Keiton hinta on 1.60 euroa. 13.00 Kirkkonummen Eläkkeensaajat ry kuukausitapaaminen Kuninkaantie 5-7. Vieraanamme Jaana Andersin. Tietokoneen käyttö yksityishenkilönä. 14.30 Kirkkonummen Kansalliset Seniorit ry. Kuntokerho Palvelukeskuksen seniori-kuntosalissa. 18.00 Kirkkonummen Kansalliset Seniorit ry. Muistikerho Masalan kirjastossa.
Maanantai 11.10.
10.00 Kirkkonummen Seudun Mty Kisu ry. Tule kahville Katinkonttiin. Tied. 040-5746641. 14.00 Kirkkonummen Karjalaseura ry. Tarinailtapäivä Palvelukeskuksessa. 14.00 Kirkkonummen Kansalliset Seniorit ry tapaaminen Palvelukeskuksessa. Opetusneuvos Pekka Leinonen aiheena "Ikäihmisten voimavara". Hallitus klo 13.15. 17.00 Kirkkonummen Syöpäyhdistys. Kuukausitapaaminen Kirkkonummen Palvelukeskuksessa. Jatkamme kirjansidontaa (kansipaperit mukaan), ilm. teatteriin 9.12.
Tiistai 12.10.
10.00 Kirkkonummen Seudun Mty Kisu ry. Nyhjää tyhjästä -ryhmä, lukupiiri ym. Tied. 046-6520541. 14.00 Parkinson-kerho. Vertaistuki-tapaaminen Palvelutalolla. Kokoontuminen joka tiistai samaan aikaan. 14.30 Kirkkonummen Seudun Mty Kisu ry. Sauvakävelyryhmä kokoontuu Katinkontin edessä. Tied. Seppo 040-4665850.
PAIKALLINEN UUTISJA ILMOITUSLEHTI KIRKKONUMMI SIUNTIOINKOO ALUEELLA
LUE MITÄ PAIKKAKUNNALLA TAPAHTUU
Näissä paikoissa asioidessasi saat lehden heti tuoreeltaan.
KIRKKONUMMI KESKUSTA Prisma K-citymarket Varuboden S-market Kirkkonummen kukka ja hautauspalvelu R-kioskit SKY-Video Teboil Kirkkonummen Kauppakeskus Varuboden Rautakeskus Sale Lindal Varoboden Areena K-Rauta K:nummi GESTERBY Siwa KANTVIK Sale MASALA Sale K-market R-kioski LAPINKYLÄ K-kauppa VEIKKOLA S-market Siwa K-market Tuulensuu R-kioski SIUNTIO S-market as. Teboil VB-Center PIKKALA ABC asema Pickala Port INKOO S-market Kauppakeskus Strand Delta Cafe DEGERBY Degerby Deli Minimarket MANKKI Neste ESPOO KESKUSTA S-market
Keskiviikko 13.10.
10.00 Kirkkonummen Kansalliset Seniorit ry. Muistikerho Veikkolan kirjastossa.
KHS Viikkopäivyri V. 41
Ma 11.10. Klo 19.00 19.45 salivuoro lasten ryhmä. Klo 20.00 21.00 nuorten ryhmä. Ti 12.10. Klo 17.45 maastojuoksut III. Lisätietoja: www.kirkkonummenhiihtos eura.fi
Kirkkonummen Sanomat
Merja Rauta Riitta Salmirinne
Kirkkonummen Sanomat
Kotiseutu-, kunnallis- ja talouselämän uutis- ja ilmoituslehti jo vuodesta 1967 ISSN 0782-6044 Vastaava päätoimittaja Jussi Salo ja toimitusjohtaja www.kirkkonummensanomat.fi Toimittajat Satu Holmlund Julkaisija Kirkkonummen Sanomat Oy Vappu Salo sitoutunut Julkisen sanan neuvoston periaatteisiin Liisa Kosonen Ilmestyminen kaksi kertaa viikossa torstaina ja sunnuntaina Kuvankäsittely Anne Puro Osoite Munkinkuja 4, Kirkkonummi PL 28, 02401 Kirkkonummi Tietohallinto Kalle Salo Puh. vaihde (09) 221 9200 Avoinna mape 8.3016.00 Pankit: OP 555409-23000, Aktia 405520-263337, Nordea 225518-61711, Sampo 800019-70730355, Handelsbanken 313110-100325 Postitushinta jakelualueen ulkopuolelle 60 /vsk
Ilmoitukset Ilmoituspäällikkö Ilkka Jouhki (09) 221 92015 Myyntiasistentti Elisabeth Rönnberg (09) 221 92016 e-mail: ilmoitukset@kirkkonummensanomat.fi etunimi. sukunimi@kirkkonummensanomat.fi Telefaxit: (09) 221 92020, (09) 221 92026, (09) 221 92024 Rivi-ilmoitukset (SUORALINJA) (09) 221 9200 e-mail: suoralinja@kirkkonummensanomat.fi Päivyripalsta e-mail: paivyri@kirkkonummensanomat.fi Ilmoitushinta tekstissä 1,8 /pmm + alv 23% etu- ja takasivulla 2,4 /pmm + alv 23% rivi-ilmoitus 4 riviä 10 . lisärivit 1 sis. alv:n
Toimitus Puh. e-mail
Konttori (09) 221 9200 toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Vastuu virheistä Lehti ei vastaa ilmoittajille mahdollisesti aiheutuvista vahingoista jos ilmoitusta ei voida julkaista määräpäivänä. Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu korkeintaan maksettuun ilmoitushintaan. Tarkemmat tiedot mediakortista. Sivunvalmistus TR-Latomo Oy
Painopaikka Salon Lehtitehdas 2010
Kirkkonummen Sanomat
14.00 Suru ja salaisuus 14.30 Puoli seitsemän 15.00 Tv-uutiset 15.05 - 15.50 Coronation Street 15.55 Kuinka keho selviää kylmässä? 16.25 Kuningaskuluttaja 16.55 Viittomakieliset uutiset 17.00 Tv-uutiset 17.10 Kyläsairaala 18.00 Kuuden Tv-uutiset ja sää 18.30 Uutisvuoto 19.00 - 19.54 Prisma: Apua Parkinsonin tautiin 20.00 MOT: Pakkohoitoon tuomitut 20.30 Tv-uutiset ja sää 20.55 Urheiluruutu 21.00 A-studio 21.30 Kotikatsomo: Alamaailma (K15) 22.20 Presidentin kanslia 22.35 Tv-uutiset 22.40 Ulkolinja: Vihollisten keskellä 23.35 Kurditaistelijan päiväkirja 00.55 - 04.00 Uutisikkuna
N:o 79 10.10.2010
22.35 Californication (K13) 23.10 Nelosen uutiset 23.20 Nelosen sää 23.25 Frasier 23.55 4D: Varaäiti vai rakastajatar? 01.00 Ostosruutu 01.15 - 07.00 Älypää-TV
TV SU 10.10. KE 13.10.
23.15 Arvoitusten juna (K15) 01.05 Hullu juttu 01.35 Radio Millennium 02.00 Mikämikä-tvpeli 03.00 - 04.00 Piilosana
21
MTV3
05.20 Aamusää 05.55 Studio55.fi 06.25 Huomenta Suomi 09.25 Studio55.fi 10.00 Mitä tänään syötäisiin? 10.05 Tunteita ja tuoksuja 10.55 Televisa 11.10 Emmerdale 11.40 Emmerdale 12.10 Ostoskanava 13.10 Koko sydämestä 14.05 Mitä tänään syötäisiin? 14.10 Muukalaisia Amerikassa 14.40 Mustaa kultaa 15.35 Diili 16.35 Televisa 17.00 Uutiset 17.05 Kauniit ja rohkeat 17.30 Kauniit ja rohkeat 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale 18.30 Emmerdale 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät 20.00 Kadonneen jäljillä 21.00 V 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 24 (K15) 23.35 C.S.I. New York 00.35 Rillit huurussa 01.05 Televisa 02.05 - 05.20 Se Oikea
Teema
04.00 Teematieto 10.00 Opettaja.tv: Hampurilainen 10.05 Opettaja.tv: Entä jos 10.10 Opettaja.tv: Olipa kerran... löytöretket 10.37 Teematieto 14.00 - 15.28 Ohjelmakirjasto: Tiedepankki 3/1-6 16.00 Valvonnan alaisina 16.30 Viikko vierastyöläisenä 17.00 Historia: Tuntemattomat sotilaat 17.48 Rakennustaiteen aarteita 18.00 Opettaja.tv: Hyppytunti 18.30 Opettaja.tv: Vuorovaikutusleiri 19.00 Francon aika - näin sen koimme 20.10 Historia: Kotielektroniikan vallankumous 21.10 Lähikuvassa: Pelle Miljoona 21.45 Konsertissa: Miljoonaliiga 22.05 Theroux: Lääkityt lapset 23.05 Mobile Horror 00.40 Kino Into: Baaritytön tarina (K15) 02.21 - 04.00 Teematieto
Ulkolinja: Pakistan, tulvan jälkeen TV1 kello 22.00 keskiviikko 13.10. Pakistania runnelleesta tulvasta kärsii 20 miljoonaa ihmistä. Kodittomista onnellisimmat pääsivät telttaleireihin, joissa taudit leviävät. Epätoivo pakottaa pyytämään apua terroristijärjestöiltä, joiden suosio kasvaa. Kuvassa militantin islamilaisryhmän Jamaat-ud Dawan ruokapiste. YLE Kuvapalvelu
TV2
04.00 Sudoku 05.00 Mikämikä-tvpeli 06.00 Tellus-tietovisa 06.50 PIKKU KAKKONEN 06.53 Mio Mao 06.59 Simon Taikateltta: Kokkausta 07.07 Uppo-Nalle: Kukaan uskone ei tarua 07.11 Niko ja ystävät 07.16 Vertailuruutu 07.22 Jessin kanssa 07.33 Dodo: Aamu 07.40 Humps 07.47 Neppajymykerho 07.55 Muumilaakson tarinoita 08.19 Hirveä Henri 08.30 Tohtori Koira: Jappe ja Nappe 08.43 Viikon luontohavainto: Jättikasvit talventörröttäjiä 08.50 Peukaloisen retket: Tonttu 09.15 Matka maailman ympäri 09.40 Summeri 10.00 Yhteiseloa 10.26 Summeri 10.40 Pieni talo preerialla 11.28 - 11.48 Elämäni eläimet: Bondi Beachin lääkäri 11.55 Obladii 12.45 Lapsityrannit 13.30 Kuolematon rakkaus 14.20 Camilla Plum ja säilöjän niksit 14.49 Nansenin jäljillä 15.44 Lentävät lääkärit 16.30 Uusi päivä 17.00 Pauli 17.23 Pikku Kakkonen 18.00 Tohtori Kleistin perhe 18.50 Tv-uutiset 19.00 Alueellinen uutislähetys 19.10 Urheiluruutu 19.15 Kakkosen syyssää 19.20 Strömsö 20.00 Uusi päivä 20.30 Hilander-TV 20.55 Nolojen tilanteiden mies 21.20 Hullu juttu 21.50 Tv-uutiset, sää ja urheilu 22.05 Silminnäkijä: Huumesodan haaksirikko 22.35 Hung (K15) 23.05 Radio Millennium 23.30 Ensiapuosasto (K13) 00.15 Pressiklubi 00.50 Tellus-tietovisa 02.00 Mikämikä-tvpeli 03.00 - 04.00 Piilosana
Sunnuntai 10.10. TV1
04.00 Uutisikkuna 08.00 Tv-uutiset 08.05 Avara luonto: Karhunpentujen oppivuosi 08.50 Eläinten elämää maalla ja merellä 09.00 Tv-uutiset 09.05 Aamusydämellä 09.40 Ihmiskunnan aarteita 09.55 Tv-uutiset 10.00 - 10.54 Ammatti: Hannu Raittila 11.00 Tv-uutiset 11.05 Viikko viitottuna 11.15 Perhesalaisuuksia 12.05 - 12.35 Katkolle 12.40 Herrasmiesfarmari 13.10 Strada 13.40 Kasvattitytön tarina 15.15 Gilmoren tytöt 16.00 Historiaa: Argentiinan atomipommihanke 16.55 Viittomakieliset uutiset 17.00 Tv-uutiset 17.10 Ketju 18.00 Kuuden Tv-uutiset ja sää 18.10 Urheiluruutu 18.15 Finnautti 18.45 Wenzelin antiikkikoulu 19.15 Ihmiskunnan aarteita 19.30 Kiehtova maailma: Ennen kuin ne häviävät 20.30 Tv-uutiset ja sää 20.45 Urheiluruutu 21.10 Ykkösdokumentti: Ihmiset kauppatavarana 22.25 Komisario Lynley (K15) 23.55 Vivienne Vyle 00.25 - 04.00 Uutisikkuna
21.00 Vastaparit 22.00 Kymmenen Uutiset 22.15 Viikon sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Wallander: Syyllisyys (K15) 00.30 Formula 1: Extra 00.40 Formula 1: osakilpailu 02.10 Televisa 03.10 - 05.20 MTV3 Chat
MOT: Pakkohoitoon tuomitut TV1 kello 20.00 maanantai 11.10. Varsinaisesta pakkohoitoon määräämisestä potilaalla on 14 vuorokautta aikaa valittaa hallinto-oikeuteen. Tämän ajan potilas on suljetulla osastolla usein ilman kännykkää ja tietokonetta, mahdollisesti vahvasti lääkittynä. Viranomaiset puolustavat toisiaan sokeasti. Mielenterveyspotilas ei voi hakea perusteettomasta vapaudenriistostaan mitään korvausta. Toimittaja Riikka Kaihovaara. Kuva: Potilas saattaa joutua olemaan lepositeissä useita vuorokausia. Pakkotoimia ovat huone-eristys, lepositeet, tahdonvastainen lääkeinjektio ja kiinni pitäminen. YLE Kuvapalvelu
FST5
06.45 Min Morgon 08.30 - 08.58 Kirjaohjelma 16.00 Odinin valtakunta 16.15 Historiapoliisi 16.25 Alistairin hirmuinen kosto 16.55 Taivaallista menoa: Rohkeus rakastaa ja tulla rakastetuksi 17.25 Kolmas valtiovalta 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben: Luonnossa 18.30 Liikkeellä luonnossa: Mehiläishaukka 19.00 Aamusta Iltaan 19.30 TV-nytt 19.55 Sportnytt 20.00 Saaristolaislääkäri 21.00 Robban: Moninaisuus 21.40 TV-nytt 21.50 Dok: Veren kutsu 22.49 5 minuuttia 22.55 Miehuuskoe 23.45 - 23.59 Oddasat
Nelonen
06.05 Ostosruutu 07.05 Ostosruutu 08.05 Vanessa ja pikkuväki 08.40 Unitupa 09.10 Top Design 10.10 Animal Planet: Jeff eläinten matkassa 11.10 Eläinkunnan ennätykset 12.15 Järjen jättiläiset 13.15 Frasier 13.45 Frasier 14.15 Frasier 14.45 Frasier 15.15 Good Wife 16.15 Greyn anatomia 17.15 Miljonääriäidit Maria & Nina 17.45 Sokkokokki 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Dance 20.30 Hauskat kotivideot 20.57 Keno 21.00 Elokuva: National Treasure: Salaisuuksien kirja 23.35 Nelosen uutiset 23.45 Nelosen sää 23.50 Criminal Minds - FBI-tutkijat 00.50 Ostosruutu 01.05 - 07.00 Älypää-TV
Nelonen
07.00 W.i.t.c.h. 07.25 Avatar 07.50 Vaaleanpunainen pantteri 08.00 Mitä ruokamme sisältää? 08.30 Asuntotarjous päivässä 09.00 Hyvä kokki, Paha kokki 09.30 Vauva tulossa 10.00 Nuorennusleikkaus 10.30 Uusi elämä Ranskassa 11.00 Ostosruutu 12.00 Ostosruutu 13.00 Vauva tulossa 13.30 Nuorennusleikkaus 14.00 Uusi elämä Ranskassa 14.30 Hyvä kokki, Paha kokki 15.00 Reissussa lasten kanssa 15.40 Unelmien poikamiestyttö 16.40 Dr. Phil 17.40 Nelosen sää 17.45 Oprah 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Neljän tähden illallinen 19.30 Matkaoppaat 20.00 Inno 20.57 Keno 21.00 NCIS Rikostutkijat (K13) 22.00 4D: Himohamstraajat 23.00 Nelosen uutiset 23.10 Nelosen sää 23.15 SM-liigan huippuhetket 23.20 Frasier 23.50 NCIS Rikostutkijat 00.50 Start! 01.20 Navigare 01.50 Ostosruutu 02.05 - 07.00 Älypää-TV
Tiistai 12.10. TV1
04.00 Uutisikkuna 05.55 Kuinka keho selviää kylmässä? 06.25 Ykkösen aamu-tv 09.30 Kyläsairaala 10.20 Kuningaskuluttaja 10.50 Ensyklopedia 11.00 Tv-uutiset 11.05 YLE News 11.10 Antiikkia ja arvoituksia 12.00 Ykkösen aamu-tv: Tänään otsikoissa 13.00 Historiaa: Juutalaislasten pelastaja 14.00 Strada 14.30 MOT: Pakkohoitoon tuomitut 15.00 Tv-uutiset 15.05 - 15.50 Coronation Street 15.55 A-studio 16.25 Wenzelin antiikkikoulu 16.55 Viittomakieliset uutiset 17.00 Tv-uutiset 17.10 Kyläsairaala 18.00 Kuuden Tv-uutiset ja sää 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Mennyttä etsimässä: Ensimmäinen opettaja 20.00 Tosi tarina: Vialliset piuhat 20.30 Tv-uutiset ja sää 20.55 Urheiluruutu 21.00 Pikku Dorrit 21.55 Elämää Tanskan hovissa 22.25 Prisma: Apua Parkinsonin tautiin 23.20 Tv-uutiset 23.25 Venäjän emigrantit 00.10 - 04.00 Uutisikkuna
12.00 Ykkösen aamu-tv: Tänään otsikoissa 13.00 Kiehtova maailma: Ennen kuin ne häviävät 14.00 Tosi tarina: Vialliset piuhat 14.30 Puoli seitsemän 15.00 Tv-uutiset 15.05 Coronation Street 15.50 Eläinten elämää maalla ja merellä 16.00 Avara luonto: Karhunpentujen oppivuosi 16.45 Kamppailija 16.55 Viittomakieliset uutiset 17.00 Tv-uutiset 17.10 Kyläsairaala 18.00 Kuuden Tv-uutiset ja sää 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Historiaa: Juutalaislasten harharetki 19.55 Herrasmiesfarmari 20.25 Viking Lotto ja Jokeri 20.30 Tv-uutiset ja sää 20.55 Urheiluruutu ja V5-ravipeli 21.05 A-studio 21.40 A-plus 22.00 Ulkolinja: Pakistan, tulvan jälkeen 22.45 Tv-uutiset 22.50 Clarence Streetin lääkäriasema 23.40 Naista kohti 00.10 - 04.00 Uutisikkuna
17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale 18.30 Emmerdale 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät 20.00 45 minuuttia 21.00 C.S.I. 21.55 Viking Lotto ja KeskiviikkoJokeri 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Fringe - rajamailla 23.35 Amerikan rankimmat duunit 00.35 Rillit huurussa 01.05 Televisa 02.05 - 05.20 Se Oikea
Nelonen
07.00 W.i.t.c.h. 07.25 Avatar 07.50 Vaaleanpunainen pantteri 08.00 Mitä ruokamme sisältää? 08.30 Asuntotarjous päivässä 09.00 Hyvä kokki, Paha kokki 09.30 Vauva tulossa 10.00 Nuorennusleikkaus 10.30 Uusi elämä Ranskassa 11.00 Ostosruutu 12.00 Ostosruutu 13.00 Vauva tulossa 13.30 Uusi elämä Ranskassa 14.30 Hyvä kokki, Paha kokki 15.00 Reissussa lasten kanssa 15.35 Vaaleanpunainen pantteri 15.40 Unelmien poikamiestyttö 16.40 Dr. Phil 17.40 Nelosen sää 17.45 Oprah 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Neljän tähden illallinen 19.30 Matkaoppaat 20.00 Greyn anatomia 20.57 Keno 21.00 NCIS Los Angeles (K13) 22.00 Yksi lensi yli Marin pesän (K13) 23.00 Nelosen uutiset 23.10 Nelosen sää 23.15 Frasier 23.45 Nurse Jackie (K13) 00.20 Californication (K13) 00.55 Ostosruutu 01.10 - 07.00 Älypää-TV
Teema
04.00 Teematieto 09.35 Ruotsin ysiluokka 10.05 - 11.16 TV-arkisto: Suomen mies 10.05 No, mitä mies? 10.36 Miksi mies lentää? 11.15 Elävä arkisto: Rockabilly 11.35 Francon aika - näin sen koimme 13.05 Kino Ranska: Kaksi miestä Manhattanilla 14.30 Lähikuvassa: Tuomari Nurmio 15.03 Konsertissa: Tuomari Nurmio 15.20 Musiikin muisti - kansansoitinvideot 15.35 Versailles, Ludvig XV:n unelma 17.10 Historia: Tarinoita maailmansodasta 18.00 Kino Klassikko: Pahan kosketus 19.35 Runoraati 20.35 Carlos Kleiberin muistokonsertti 22.35 Kinomania: Unien välissä 22.45 Kinomania: Beatbox/Batbox 23.05 Vuoden 1968 sukupolvet 00.00 Leninin testamentti 00.46 - 04.00 Teematieto
TV2
04.00 Sudoku 05.00 Mikämikä-tvpeli 06.00 Tellus-tietovisa 06.50 PIKKU KAKKONEN 06.53 Hanna Ankka 07.04 Numeroarkku 07.15 Ludovic 07.29 Hemmo Hölmöläinen 07.34 Timppa 07.44 Neppajymykerho 07.51 Muumilaakson tarinoita 08.16 Mimun maailma 08.28 Sketsiä! 08.40 Operaatio Hurrikaani: Arpapeliä 08.50 Oddasat 09.05 Uudenmaan uutiset 09.11 Kaakkois-Suomen uutiset 09.17 Lounais-Suomen uutiset 09.23 Keski-Suomen uutiset 09.29 Itä-Suomen uutiset 09.35 Pohjanmaan uutiset 09.41 - 09.47 Pohjois-Suomen uutiset 09.55 Maailman upein juna 10.25 Pieni talo preerialla 11.15 Matkapassi: Mongolia 12.07 Mr Bean 12.20 Mansikkapaikka 13.10 - 13.19 Kesärenki 13.25 A2 Teema: Homoilta 14.15 A2 Teema: Homoilta 15.25 Minun maisemani 15.43 Lentävät lääkärit 16.30 Uusi päivä 17.00 Anniina Ballerina 17.24 Pikku Kakkonen 18.00 Päätalo: Variksenpoika tuulessa (K11) 18.50 Tv-uutiset 19.00 Alueellinen uutislähetys 19.10 Urheiluruutu 19.15 Kakkosen syyssää 19.20 Suomi express 20.00 Uusi päivä 20.30 Kohtauspaikka: Ysiluokka 21.00 Taivaan tulet (K11) 21.50 Tv-uutiset, sää ja urheilu 22.05 Kova laki: Rikollinen mieli (K15) 22.50 Dokumenttiprojekti: Sateenkaarisoturit 00.20 Ensiapuosasto (K13) 01.05 Tellus-tietovisa 02.00 Mikämikä-tvpeli 03.00 - 04.00 Piilosana
TV2
04.00 Sudoku 05.00 Piilosana 06.00 Mikämikä-tvpeli 07.00 Tellus-tietovisa 07.45 Unna Junná 08.00 PIKKU KAKKONEN 08.01 Postimies Pate, erikoislähettipalvelu 08.15 Disney esittää: Jojon sirkus 08.40 Katinkontti 09.00 GALAXI 09.01 Late lammas 09.10 Lulu ja lehmä 09.18 Poinzi 09.33 Ping-pong 10.00 - 10.25 Matka maailman ympäri 10.30 Summeri 10.50 Yhteiseloa 11.15 Summeri 11.30 Jumppa : Vatsa-pakarajumppa 1 12.00 Pieni runotyttö 12.50 Ollaanpa jättiläisiä 14.20 Teemestarin opissa 14.50 Sydänmailla 15.35 Verta, hikeä ja T-paitoja 16.23 Riskirajoilla: Kovaa ja korkealla 16.53 Matkapassi: Goan herkut 17.20 Taitoluistelun Finlandia Trophy 18.50 Tv-uutiset 19.00 Urheiluruutu 19.05 Kakkosen syyssää 19.10 Taivaan tulet (K11) 20.00 Kuolematon rakkaus 20.50 Tarinateltta 21.00 Inhimillinen tekijä 21.50 Tv-uutiset, sää ja urheilu 22.05 Kohtauspaikka: Ysiluokka 22.35 Uusi päivä 23.03 Uusi päivä 23.31 - 23.59 Uusi päivä 00.00 Sopranos (K15) 00.45 Tellus-tietovisa 02.00 Mikämikä-tvpeli 03.00 - 04.00 Piilosana
Teema
04.00 Teematieto 10.00 Mun uutiset 10.05 Opettaja.tv: Ekolokero 10.20 Anaconda en espanol 10.35 Teematieto 14.00 - 15.31 Ohjelmakirjasto: Kapusta master 1 16.00 Mitä kulutus maksaa? 16.25 Lapset puhuvat 16.30 Japania Erinin kanssa 16.55 Värikkäitä makuja 17.00 Taiteen voima 17.53 Maan aarteet 18.00 Opettaja.tv: Kestävä koulu 18.15 Opettaja.tv: Sukella yrittäjyyteen 18.30 Prisma Studio 19.00 Pilvenpiirtäjiä ja maamerkkejä 19.30 Toivon tuoja, tohtori Hope 21.00 Historia: Tarinoita maailmansodasta 21.50 - 23.10 TV-arkisto: Esko Salminen 70 v 21.50 Kukunor 22.53 TV-arkiston vieraana: Esko Salminen 23.10 Runoraati 00.10 - 04.00 Teematieto
MTV3
05.20 Aamusää 05.55 Studio55.fi 06.25 Huomenta Suomi 09.25 Studio55.fi 10.00 Mitä tänään syötäisiin? 10.05 Tunteita ja tuoksuja 10.55 Emmerdale 11.25 Emmerdale 11.55 Ostoskanava 12.55 Perhesiteet 13.50 Mitä tänään syötäisiin? 13.55 Selviytyjät 14.50 Tanssii Tähtien Kanssa 16.45 Televisa 17.00 Uutiset 17.05 Kauniit ja rohkeat 17.30 Kauniit ja rohkeat 17.55 Mitä tänään syötäisiin? 18.00 Emmerdale 18.30 Emmerdale 19.00 Seitsemän Uutiset 19.20 Päivän sää 19.30 Salatut elämät 20.00 Diili 21.00 C.S.I. Miami 22.00 Kymmenen Uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 24 (K15) 23.35 Mentalist (K13) 00.35 Televisa 01.35 - 05.20 Se Oikea
Teema
04.00 Teematieto 09.00 Opettaja.tv: Hyppytunti 09.30 Opettaja.tv: Vuorovaikutusleiri 10.00 Opettaja.tv: Hampurilainen 10.05 Opettaja.tv: Entä jos 10.10 Opettaja.tv: Olipa kerran... löytöretket 10.37 Teematieto 14.00 - 15.55 Ohjelmakirjasto: Kasvava aikuinen 1-4 16.00 Pilvenpiirtäjiä ja maamerkkejä 16.30 Veitsen terällä: Lisäkilpirauhanen 17.00 Historia: Kotielektroniikan vallankumous 18.00 Japania Erinin kanssa 18.25 Värikkäitä makuja 18.30 Viikko vierastyöläisenä 19.00 Lapset puhuvat 19.05 Kamomillapiha 20.00 Kevään 17 hetkeä 20.53 Maan aarteet 21.00 Mies joka vietteli Hollywoodin 22.30 Film noir: Epätoivoiset 23.45 Popkult: (K13) 00.15 Prisma Studio 00.45 - 04.00 Teematieto
FST5
10.00 BUU-klubben: Atte 10.30 - 10.45 Unna Junná 15.15 Popkalaset 2010 16.15 Niklaksen keittiössä 16.45 Kirjaohjelma 17.15 Strömsö 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben: Atte 18.30 Miehuuskoe 19.20 Tarinoita tuolta puolen 19.30 TV-nytt 19.40 Sportnytt 19.50 5 minuuttia 19.55 Närbild 20.25 Kukkaloistoa 20.30 Taivaallista menoa: Rohkeus rakastaa ja tulla rakastetuksi 21.00 Dok: Ukki avaruudessa 21.54 Ihanat autot 22.00 Syyttömänä tuomittu (K13) 22.45 Magnus ja Petski 23.15 - 23.45 Kolmas valtiovalta
TV2
04.00 Sudoku 05.00 Mikämikä-tvpeli 06.00 Tellus-tietovisa 06.50 PIKKU KAKKONEN 06.53 Pikku prinsessa: Minä tahdon voittaa 07.05 Kössi Kenguru avaruudessa: Kotimatka 07.10 Melkein mestari 07.18 Pingu: Luokkaretkellä 07.25 Saturetki: Laiska Jaakko 07.36 Pompulat 07.43 Neppajymykerho 07.49 Muumilaakson tarinoita 08.16 Lulu ja lehmä 08.23 Animalia 08.50 Oddasat 09.05 Uudenmaan uutiset 09.15 Kaakkois-Suomen uutiset 09.25 Lounais-Suomen uutiset 09.35 Hämeen uutiset 09.45 Keski-Suomen uutiset 09.55 Itä-Suomen uutiset 10.05 Pohjanmaan uutiset 10.15 Pohjois-Suomen uutiset 10.25 Pieni talo preerialla 11.15 Matkapassi: Argentiina 12.05 Toinen minä: Heikki Turunen 12.15 Koneita ja kulkupelejä 12.45 Bob Benoni - Tromssan sähikäinen 13.15 Jengi 14.54 Inhimillinen tekijä 15.43 Lentävät lääkärit 16.30 Uusi päivä 17.00 Milli ja Molli 17.24 Pikku Kakkonen 18.00 Jalkapallon EM-karsinta 19.20 Tv-uutiset 19.23 Alueellinen uutislähetys 19.29 Jalkapallon EM-karsinta 20.30 Uusi päivä 21.00 A2 Teema: Homoilta 21.50 Tv-uutiset, sää ja urheilu 22.05 A2 Teema: Homoilta
FST5
06.45 Min Morgon 08.30 - 09.16 Hill Street Blues 16.40 Opettaja.tv: Sukella yrittäjyyteen 16.55 Anaconda en Espanol 17.10 Anaconda auf Deutsch 17.25 Närbild 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben 18.30 Erämaahaaste 18.53 Ruohonjuuritasolla 19.00 Aamusta Iltaan 19.30 TV-nytt 19.55 Sportnytt 20.00 Dok: Ukki avaruudessa 20.52 1000 km paikannimiä 21.00 Sportmagasinet 21.30 Kyllä nolottaa 21.53 5 minuuttia 22.00 TV-nytt 22.10 Rikos (K15) 23.05 Miten elämme vuonna 2020? 23.35 - 23.50 Oddasat
Nelonen
07.00 W.i.t.c.h. 07.25 Avatar 07.50 Vaaleanpunainen pantteri 08.00 Mitä ruokamme sisältää? 08.30 Asuntotarjous päivässä 09.00 Hyvä kokki, Paha kokki 09.30 Vauva tulossa 10.00 Nuorennusleikkaus 10.30 Uusi elämä Ranskassa 11.00 Ostosruutu 12.00 Ostosruutu 13.00 Vauva tulossa 13.30 Nuorennusleikkaus 14.00 Uusi elämä Ranskassa 14.30 Hyvä kokki, Paha kokki 15.00 Reissussa lasten kanssa 15.35 Vaaleanpunainen pantteri 15.40 Unelmien poikamiestyttö 16.40 Dr. Phil 17.40 Nelosen sää 17.45 Oprah 18.45 Nelosen uutiset 18.55 Nelosen sää 19.00 Neljän tähden illallinen 19.30 Matkaoppaat 20.00 Huippumalli haussa 20.57 Keno 21.00 Good Wife 22.00 Nurse Jackie (K13)
MTV3
06.00 MTV3 Chat 06.25 Ostoskanava 06.55 F1 Ennakkotunnelmat 07.25 Palomies Sami 07.40 Disney: 101 dalmatialaista 08.10 Code Lyoko 08.40 Code Lyoko 09.10 Dinosaur King 09.35 T.i.l.a. 10.05 Jokakoti.fi 10.35 Kaikki haluavat tyyliä 11.05 Hännänheiluttajat 11.35 Vihreä Kulta 12.05 Salatut elämät 12.35 Salatut elämät 13.05 Piilokamera 13.30 Viidakkoperhe 14.30 Tango kolmelle 16.30 Menestyksen takana: Vaisala 17.35 Formula 1: osakilpailu 18.35 Formula 1: Extra 18.45 Tulosruutu 19.00 Seitsemän Uutiset 19.10 Tanssii Tähtien Kanssa
FST5 MTV3
05.20 Aamusää 05.55 Studio55.fi 06.25 Huomenta Suomi 09.25 Studio55.fi 10.00 Mitä tänään syötäisiin? 10.05 Tunteita ja tuoksuja 10.55 Televisa 11.05 Emmerdale 11.35 Emmerdale 12.05 Ostoskanava 13.05 Perhesiteet 14.00 Mitä tänään syötäisiin? 14.05 Ensisilmäyksellä 14.40 Amazing Race 15.35 Kadonneen jäljillä 16.35 Televisa 17.00 Uutiset 17.05 Kauniit ja rohkeat 17.30 Kauniit ja rohkeat 06.45 Min Morgon 08.30 - 09.17 Hill Street Blues 16.55 Erämaahaaste 17.18 Ruohonjuuritasolla 17.25 Sportmagasinet 17.55 TV-nytt 18.00 BUU-klubben: Bärtil 18.30 Park 19.00 Aamusta Iltaan 19.30 TV-nytt 19.55 Sportnytt 20.00 Strömsö 20.40 Pixel 21.00 Spotlight: Yrittäjän noidankehä 21.30 Lulu ja Leon (K 13) 22.13 Suursaaren juhannus 22.30 TV-nytt 22.40 Punainen matto 23.40 - 23.54 Oddasat
Maanantai 11.10. TV1
04.00 Uutisikkuna 05.55 Puoli seitsemän 06.25 Ykkösen aamu-tv 09.30 Kyläsairaala 10.20 Tosi tarina: Idolista lähihoitajaksi 10.50 Ensyklopedia 11.00 Tv-uutiset 11.05 YLE News 11.10 Antiikkia ja arvoituksia 12.00 Ykkösen aamu-tv: Tänään otsikoissa 13.00 Ykkösaamu 13.40 Pisara 13.45 - 13.53 Alamaailmaa tekemässä
Keskiviikko 13.10. TV1
04.00 Uutisikkuna 05.55 Puoli seitsemän 06.25 Ykkösen aamu-tv 09.30 Kyläsairaala 10.20 Finnautti 10.50 Ensyklopedia 11.00 Tv-uutiset 11.05 YLE News 11.10 Antiikkia ja arvoituksia
22
N:o 79 10.10.2010
Kirkkonummen Sanomat
Autoliitto ja Bosch Car Service aloittivat yhteistyön
Bosch Service liikkumisturva takaa matkan jatkumisen
Bosch Car Service -korjaamoketjun asiakkaat voivat nyt hankkia huollon yhteydessä autolleen lisäturvaa. Autoliiton tuottama Bosch Service liikkumisturva varmistaa matkan jatkumisen mahdollisissa ongelmatilanteissa. Maailman suurin itsenäinen autokorjaamo-organisaatio Bosch Car Service on laajentanut palvelutarjontaansa liikkumisturvalla, jonka asiakkaat voivat ostaa autolleen huollon yhteydessä vuodeksi eteenpäin. Palvelu varmistaa perille pääsyn matkan keskeytyessä esimerkiksi tekniseen vikaan tai vaikka polttoaineen loppumiseen. Bosch Car Service -korjaamoja on Suomessa lähes sata. Bosch Service liikkumisturva on voimassa Suomen lisäksi yli 40 Euroopan maassa ilman autokohtaista ikärajaa. Liikkumisturva sisältää muun muassa ilmaisen puhelinnumeron, josta asiakas saa aina suomenkielistä palvelua. Matkan keskeytyessä ajoneuvo joko korjataan tien päällä tai hinataan korjaamolle. Palvelu kattaa myös renkaanvaihdon rengasrikon sattuessa, polttoaineen tuonnin sekä sijaisauton tai muun korvaavan kuljetuksen määränpäähän koko autokunnalle. Kaikki palvelut kuuluvat Bosch Service liikkumisturvan hintaan. "Tarjoamme autoille huoltoja ja korjauksia puskurista puskuriin, ja liikkumisturva on tarjontaamme luonteva lisäpalvelu. Asiakas voi hankkia huollon yhteydessä lisäturvaa vuodeksi eteenpäin eli käytännössä seuraavaan huoltoon asti", Aarne Reiman Boschilta toteaa. "Uskomme, että palvelulle on kysyntää, koska autoa tarvitaan lähes jokaisessa taloudessa arjen liikkumiseen." Bosch Service liikkumisturvan toteuttaa Autoliitto, joka on Suomen johtava liikkuvuuspalveluiden tuottaja. Autoliiton asiakkaina on yli 30 automerkkiä sekä rahoitusyhtiöitä ja autoliikkeitä. Lisäksi Autoliitolla on oma AL-turva -jäsenyys, joka takaa niin ikään matkan jatkumisen ongelmatilanteissa. Al-turva eroaa muista palveluista siinä, että se on henkilökohtainen, ei ajoneuvokohtainen. "On hienoa, että myös automerkistä riippumaton huoltokorjaamoketju Bosch Car Service lähti rakentamaan kanssamme liikkuvuuspalvelua asiakkailleen. Palvelu takaa jatkuvan huolenpidon myös huoltojen välillä ja parantaa varmasti asiakasuskollisuutta", Autoliiton liikkuvuuspalveluista vastaava Assistance-päällikkö Jonne Luomala toteaa.
Apua ikäkuljettajille itsearviointitestillä
Terveet iäkkäät selviytyvät yleensä hyvin liikenteessä, mutta iän myötä aistien toiminta heikkenee ja motoriikka hidastuu. Omaa ajokykyä on hyvä arvioida kriittisesti. Liikenneturvan tarjoaa ikäkuljettajille keinoja arvioida itse omaa ajamista ja sen turvallisuutta. Fyysinen ikä on huono kriteeri ajokyvyn määrittelyssä, sen sijaan terveydentilan merkitys liikenneturvallisuudelle korostuu iän myötä. Vanhemmiten yleistyvät myös monet sairaudet, jotka voivat huonontaa ajokykyä ja ajamisen turvallisuutta. Tunnistaakseen ongelmat ajoissa kuljettajan on hyvä arvioida ajamistaan ja terveydentilan vaikutusta siihen. Liikenneturva tarjoaa iäkkäille kuljettajille monenlaista tukea. Uusimmat välineet arvioida omaa ajokykyä tarjotaan Internetissä. Liikenneturvan kotisivuilta löytyvä iäkkäiden itsearviointitesti käy läpi ajokykyyn liittyviä asioita terveyteen ja liikenteessä selviytymiseen liittyvien kysymysten kautta. Testissä kuljettajat saavat arvioida, miten he käyttäytyvät risteyksissä, miten kaistanvaihto sujuu ja millaista on vaikeissa oloissa ajaminen. Testaaja joutuu punnitsemaan myös näkökykyään, lihas- ja nivelvaivojaan, muistiaan ja tarkkaavaisuuttaan. Itsearviointi loppuu yhteenvetoon kuljettajien ajokyvystä ja antaa myös räätälöidyt ohjeet kohti turvallisempaa liikkumista. Jokaisen liikkujan ei vain iäkkäiden ja autoilevien on syytä miettiä, riittääkö kunto turvalliseen liikkumiseen. Pieniltäkin tuntuvat asiat, esimerkiksi flunssa, stressi, kiire ja väsymys, voivat olla riskitekijöitä niin kävelijöille, pyöräilijöille kuin autoilijoille. katsauksen mukaan yli 64vuotiaiden liikennekuolemien määrä on vähentynyt viidenneksellä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tieliikenteessä menehtyneistä joka neljäs oli iäkäs. Ikäryhmän liikennekuolemista ja loukkaantumisista 60 prosenttia tapahtuu autolla liikuttaessa. Iäkkäiden henkilöauton kuljettajien väestöön suhteutettu kuolemanriski on koko väestöä suurempi. Iäkkäiden liikenneturvallisuuteen vaikuttaa voimakkaasti kaksi rinnakkaista muuttujaa. Iäkkäät omaavat muuta väestö turvallisemman ja ennakoivamman ajokäyttäytymisen, mutta myös hauraamman kehon. Kolaritilanteiden seuraukset ovat siten usein vakavammat.
Nyt entistäkin parempi jääpito!
Noranza 2 Evo
UUTUUS
Iäkäs ymmärtää turvallisuuden päälle
Liikenneturvan tilasto-
Cramo Mächine Show Kirkkonummella
Rakentamiseen liittyviä kone- ja laitevuokrauspalveluita tarjoava Cramo Finland on käynnistänyt 38 paikkakunnalle ulottuvan Cramo Mächine Show -kiertueen. Kirkkonummella Cramo Mächine Show nähdään keskiviikkona 13.10. kello 1014. Cramo esittelee Kirkkonummen toimipisteessään osoitteessa Munkinmäentie 2 Cramon kovimmat laitteet, Machineryn koneet ja naulaustekniikan mullistavan Senco Fusion -naulaimen. Kiertuerekka tuo paikalle myös Suomen hienoimmat custom-moottoripyörät. Kiertueisäntänä ja tapahtuman juontajana toimii Vesa Mäkelä. Kiertueohjelmaan kuuluu myös KoneKiitäjä-kilpailu, jossa koetellaan osallistujan nostimenkäsittelytaitoja äärimmäisen vaativalla tekniikkaradalla. Kilpailuun ilmoittaudutaan tapahtumapaikalla ja siihen pääsevät osallistumaan 50 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Voittopokaalin lisäksi paikallisen kilpailun voittaja osallistuu valtakunnalliseen kilpailuun, jossa pääpalkintona on neljän hengen panssarivaunusafari. Toivotamme kaikki rakentamisen koneista ja laitteista sekä custom-moottoripyöristä kiinnostuneet tervetulleiksi, kiertueisäntä Vesa Mäkelä sanoo. 38 paikkakunnalla vieraileva Cramo Mächine Show alkoi 20.9. Jyväskylästä ja päättyy 12.11. 2010 Helsinkiin. Cramo Oyj on palveluyritys, joka tarjoaa kone- ja laitevuokrausta ja vuokraukseen liittyviä palveluja sekä vuokraa ja myy siirtokelpoisia tiloja. Cramo on yksi alansa johtavia palveluntarjoajia Pohjoismaissa sekä Keski- ja ItäEuroopassa. Cramolla on toimintaa 11 maassa 284 toimipisteessä ja henkilöstöä noin 2.000. Vuoden 2009 liikevaihto oli lähes 450 miljoonaa euroa. Cramon osake on listattu NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä.
CRAMO Mächine Show nähdään Kirkkonummella keskiviikkona 13. lokakuuta kello 1014.
Kirkkonummen Sanomat
N:o 79 10.10.2010
23
HPS KyIF FCK 23 (21)
Viimeisen kympin vyörytyksellä voitto
Aikaisin aamulla (2.10.10) oli ollut kolme astetta pakkasta, mutta iltapäivä oli aurinkoinen ja lämpimämpi. Oulunkylän tekonurmella kelpasi pelata, mutta alku oli katastrofi. Tuskin peli oli ehtinyt alkaa, kun Henrik Peltoniemi teki Helsingin Palloseuran ensimmäisen maalin (1. min.). Työtä jatkoi Sampsemmalla kulmalla odotelleelle hyökkääjälle, mutta pallo meni nyt onneksi ohi tolpan. Toinen jakso alkoi paremmin kuin ensimmäinen. KyIF FCK1 sai painettua enemmän peliä isäntien maalille. Kun oli pelattu tunnin verran, niin HPS jo huuteli: "Vihreä, nyt voitetaan maan. Peli oli tasan. Seitsemän minuuttia ja hyvän pallonpyörityksen päätteeksi isäntien maalin edessä pisti Tapsa itse pallon maaliin, 23. Heti perään HPS sai vapaapotkun hyvästä paikasta aivan rankkarialueen rajalta, mutta johto kesti. HPS teki kaksi maalia pelin ensimmäisen kymmenen minuutin aikana ja KyIF FCK vuorostaan kaksi pelin viimeisten kymmenen minuutin aikana. Joukkueenjohtaja Harry Marttinen totesi, että kahden edellisen vuoden piste-ennätys sarjassa tuli rikottua jo ennen kahta viimeistä peliä. Pitkä kuiva kausi päättyi, sillä edellinen voitto oli elokuulta (PPV). Joukkue ei ollut alussa valmis, vaan HPS teki maalin alle minuutissa. Valmentaja Tuomas Hakola oli painottanut, että pelataan vapautuneesti, koska sarjapaikka oli jo varmistunut. Ensimmäinen puoli tuntia oli löysää peliä. HPS oli pelannut erittäin hyvin kevätkierroksen ja johti lohkoa kesätauon alkaessa. Helsinkivaikka käytti kaikki viisi vaihtoaan. KyIF:llä oli vahva loppu. Nousut laidoilta tai suoraan keskeltä onnistuivat ja pallokin saatiin kahdesti maaliin asti. Ottelua oli mukava katsoa. Emppu parantaa loukkaantumisestaan selviydyttyään peliään kerta kerralta. Sarjapaikan varmistuttua on valmentaja Tuomas Hakolan peli vapautunut, kun paineet ovat poissa. Hänelle se oli jo toinen erittäin vahva peli. Jos olisi pelattu vielä vartti, niin maaleja olisi ehkä nähty lisää. TiPS voittaa lohkon ja EsPa on toinen. Tasaisen lohkon kolmannelle sijalle on teoreettinen mahdollisuus vielä peräti seitsemällä joukkueella, myös KyIF:llä. Koska PPV voitti toiseksi viimeisessä ottelussaan malmilaiset niukasti 2-1, niin se välttyi putoamiselta. Nelosdivariin yhdessä MPS/Atletico Malmin kanssa pelaava MasKi pelaa viimeisen ottelunsa vähän muita aikaisemmin, jo klo 13.15 Kallion tekonurmella Helsingin Palloseuraa vastaan. KyIF FCK:lla on vielä yksi ottelu jäljellä; sunnuntaina 10.10. mennään klo 15 kohtaamaan EsPa Matinkylän uudelle tekonurmelle. Muut ottelut: EBK SAPA 3-1 (1-1), FC HIK EsPa 2-1 (1-1), MasKi Pöxyt 2-2 (0-0), PPV MPS /Atletico Malmi 2-1 (1-0), NuPS TiPS 2-2 (1-0), EsPa PPV 3-0. TI, HM
KAKSI maalia tehnyt Eemeli Alanne puskee palloa ja taustalla juoksee kolmannen maalin tehnyt Tapio Sarkkinen. sa Mäkinen vain 10 minuuttia myöhemmin. Vähän aikaisemmin pallo oli jo mennyt niukasti tolpan ohi. Kymmenessä minuutissa tilanne oli jo 2-0 ja olisi voinut olla jo enemmänkin. Samainen Peltoniemi teki kaksi maalia 1-3 päättyneessä kevätkierroksen ottelussa, jossa kaikki maalit tehtiin viimeisen vartin aikana. Parinkymmenen minuutin kohdalla Tapio Sarkkinen pääsi keskeltä läpi, ohitti maalivahdin, mutta pallo meni harmittavan niukasti maalin ohi, kuten niin moni KyIF:n pallo on tehnyt syyskaudella. Puolen tunnin paikkeilla HPS järjesti taas pari kiperää tilannetta maalivahti Sami Kotirannalle. Yhden pallon Sami nappasi kiinni ja heti perään vaarallisesti maalille päässeen hyökkääjän pallo viuhui roimasti yli maalin, kun pallo oli ensin KAPTEENI Tony Leven poimii pallon rajaheittoa pyörinyt pitkään maalialu- varten. eella. Vihdoin 36. minuutilla pallo ja pidetään se siellä läisillä on sama ongelma Eemeli Alanne onnistui pis- puolen (poissa omalta alueel- kuin kirkkonummelaisilla. tämään pallon sisään, 2-1. ta)". Kumpikin joukkue sai Molemmissa joukkueissa on KyIF FCK1 oli taas mukana kulmapalloja. Peli aaltoili. paljon opiskelijoita, jotka pelissä. Juuri ennen taukoa Vihdoin 82. minuutilla kirk- ovat jo mahdollisesti kauHPS oli lähellä lisätä maale- konummelaisia onnisti. Ta- kaisillakin opiskelupaikkajaan, kun yritti samalla ku- pio Sarkkinen keskitti maa- kunnillaan. Edellinen isänviolla millä toinen maali syn- lille ja Emppu teki toisen tien ottelu HPS HIK oli tyi eli tarkka keskitys melko maalinsa laukomalla pallon päättynyt 0-6 (0-1). Nyt HPS kaukaa oikealta maalin va- komeasti oikeaan yläkul- hyytyi viimeisellä vartilla,
SAMI Kotiranta pelasi jälleen hyvin maalissa. ** Tuomas Hakola Pelaaja-valmentaja Tumpin valmennuspaineiden helpottaessa mies pelaa kuin elämänsä kevättä lokakuussa. Ensimmäisen kymmenen minuutin kaaoksen jälkeen toppariksi siirtynyt Tumppi hoiti kaikki kaksinkamppailut ja hallitsi joukkueen alakertaa suvereenisti. * Tapio Sarkkinen Tapsa sai kuivan kauden poikki viimeinkin. Paransi peliään ottelun edetessä ja kuin kirsikkana kakkuun laukoi ottelun voittomaalin muutama minuutti ennen loppua.
SARJATAULUKKO
Sarja Sarjatilanne 2010 Kesä M3 Kolmonen Kolmonen 1
Joukkue TiPS EsPa FC HIK EBK SAPA HPS Pöxyt KyIF FCK1 NuPS PPV O 21 21 21 21 21 21 21 20 20 21 V 13 12 8 8 8 8 7 8 7 6 4 3 T 7 2 6 6 6 5 7 4 5 5 6 7 H 1 7 7 7 7 8 7 8 8 10 11 11 Te 49 42 51 44 36 37 42 31 34 33 29 34 Pä 20 28 36 45 42 38 41 41 33 38 35 65 P 46 38 30 30 30 29 28 28 26 23 18 16
HPS KyIF FCK 2-3 (2-1)
1. Henrik Peltoniemi 1-0, 10. Sampsa Mäkinen, 36. Eemeli Alanne 2-1, 82. Alanne, 89. Tapio Sarkkinen 2-3. KyIF FCK kokoonpano: Sami Kotiranta; Johannes Lith, Tuomas Hakola, Lasse Lagerkrans, Jaakko Jalkanen; Tapio Sarkkinen, Tony Leven, Lauri Häggman, Matti Ilmorinne, Eemeli Alanne; Janne-Petteri Mynttinen. Kreivin Sormukset: *** Eemeli Alanne Empun lentokone liiteli kaksi maalia. Nöyrän laiturin päästyä vauhtiin nöyryyttävää ja tehokasta vastustajan hassuttelua läpi ottelun. Eikä hattutemppukaan ollut kaukana!
MPS / Atletico Malmi 21 MasKi 21
Sarjainfo: Sarjan päätöskierros 10.10. kello 15:00.
Helsingissä isketään ammatti- Kirkkonummen Bridgekerho ry nyrkkeilyn MM-tittelistä 6.10.2010
Marraskuun 27. päivänä Hartwall Areenalla isketään World Boxing Council -liiton ylemmän keskisarjan (76,2 kg) maailmanmestaruustittelistä. Maailmanlaajuisesti erittäin seuratun Super Six turnauksen kolmannen kierroksen ottelussa entinen keskisarjan maailmanmestari Arthur Abraham kohtaa entisen ylemmän keskisarjan maailmanmestarin Carl Frochin. Ammattinyrkkeilyn valtaliittoihin kuuluva WBC on myöntänyt ottelulle MMarvon. MM-tittelin edellinen haltija Tanskan Mikkel Kessler joutui luopumaan tittelistään ja vetäytymään Sper Six -turnauksesta silmävamman vuoksi. Kessler voitti tittelin huhtikuussa kukistamalla Carl Frochin niukasti pisteillä Tanskassa. Carl "The Cobra" Froch, 33, voitti WBC-liiton MM-tittelin vuonna 2008 kukistamalla voittamattoman kanadalaisen Jean Pascalin pisteillä. Froch puolusti titteliään kukistamalla entisen keskisarjan maailmanmestarin Jermain Taylorin teknisellä tyrmäyksellä 12. erässä ja amerikkalaisen Andre Dirrellin hajaäänituomiolla. Froch on voittanut 27 ottelustaan 26 ja niistä 20 tyrmäyksellä. Saksassa asuva "King Arthur" Abraham, 30, on entinen IBF-liiton keskisarjan maailmanmestari. Abraham voitti MM-tittelinsä vuonna 2005 tyrmäämällä Kingsley Ikeken viidennessä erässä. Abraham puolusti keskisarjan MM-vyötään peräti kymmenen kertaa voittaen joka kerta. Ensimmäisessä Super Six -turnauksen ottelussaan Abraham lopetti Jermain Taylorin nyrkkeilyuran tyrmäämällä hänet erittäin rajusti 12. erässä. Voitto oli Abrahamin ammattilaisuran 31 ja niistä 25 on tullut tyrmäyksellä. Viime ottelussaan Abraham kärsi uransa avaustappion, kun hänet diskattiin Andre Dirrelliä vastaan ottelun 11. erässä Abrahamin lyötyä Dirrelliä tämän ollessa kanveesilla. Hartwall Areenalla iskettävä maailmanmestaruusottelu on kautta aikojen toinen Suomessa iskettävä miesten MM-ottelu. Ensimmäinen Suomessa käyty miesten MM-ottelu iskettiin Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962 ja silloin höyhensarjan maailmanmestari Davey Moore tyrmäsi Olli Mäen toisessa erässä. MM-ottelun lisäksi Hartwall Areenalla isketään 27. marraskuuta kaksi muuta titteliottelua. Tapahtuman muista otteluista tiedotetaan torstaina lehdistötilaisuudessa. Sija Pari Nimet 1 2 3 4 5 4 9 2 7 12 Gabriel LINDSTRÖM & Bengt LINDSTRÖM Kim FABRITIUS & Johan LINDSTEDT Jorma ENGELBERG & Tarja ENGELBERG Jari KEMPPAINEN & Thomas BROWN Stefan SAVANDER & Olof JENSEN IMP +72.91 +45.61 +33.69 +26.65 + 2.93
Muut parit alle keskiarvon. 7 1/2 pöydän Howell parikilpailu IMP pitelaskennalla.