Ajankohtaista asiaa koirien, kissojen sekä
pienempien lemmikkien hoidosta
1/2008
Temppuja ja aivojumppaa
Eläimet ammattina Turvasiru pelastaa Pieneläinten iho-ongelmat
Pääkaupunkiseudun oma lemmikilehti
Asiaa koirista, kissoista ja pienemmistäkin otuksista
Pääkirjoitus
Kuva: Anna E. Vähäkuopus
Tässä numerossa
4
Koira nauttii yhteisestä puuhailusta
4
Iiri, Nelli, Sanna ja Joli.
6 8 11 13 15
Turvasiru pelastaa
Eläimet ammattina
Kevään odotusta!
Pääkaupunkiseudun kuraisen ja lumettoman "talven" kääntyessä vihdoin kevääseen on mukava nauttia valoisammista aamuista ja illoista. Pikkulinnut sirkuttavat ja tuovat eloa ja tunnelmaa ulkoilureiteille. Eläimetkin piristyvät, kun ei tarvitse olla läpi vuorokauden synkässä pimeydessä. Vastaan tulee iloisen näköisiä ja puuhakkaita koiria, jotka ihan selvästi nauttivat auringon pilkahduksista siinä missä ihmisetkin. Valo piristää ihmisiä ja lemmikkejä, mutta lemmikkien onnellisuudesta ja hyvinvoinnista voi pitää huolta monilla tavoin. Toiset ovat kauniita katsella eivätkä juuri kaipaa seuraa, mutta toisten kanssa voi ja pitääkin harrastaa monenlaista. Tässä numerossa esittelemme muutamia mukavia harjoituksia, joita koiranomistaja voi kokeilla oman lemmikkinsä kanssa. Ei tarvitse olla mestariharrastaja pystyäkseen opettamaan koiralle temppuja, jotka voivat olla oikein hyödyllisiäkin. Yhteisestä puuhailusta molemmat saavat hyvän mielen. Kerromme myös iho-ongelmista. Joidenkin lemmikkien elämää saattavat häiritä toisinaan pahaksikin äityvät allergiat ja iho-sairaudet. Eläimen allergia saattaa olla todella vaikea, ja sille on tehtävä samanlaisia allergiakartoituksia kuin ihmisillekin, jotta yliherkkyyden aiheuttajat löydetään. Kevätpörriäisten saapuessa ja eläinten käytöksen vilkastuessa saattaa käydä niin että lemmikki lähteekin omille teilleen. Suuri osa karkulaisista saadaan onneksi takaisin, mutta on paljon eläimiä erityisesti kissoja jotka eivät seikkailuretkeltään päädykään oikealle omistajalleen, vaan esimerkiksi löytöeläintalon kautta eläinsuojeluyhdistykselle, ja ehkä lopulta uudelle omistajalle. Olemme koonneet lehteen paljon tietoa, miten menetellä, jos oma lemmikki katoaa tai jos löytää eksyneen eläimen. Viikissä toimiva löytöeläintalo on yleensä täynnä karkulaisia, kilpikonnista ja kaneista kissoihin ja koiriin. Nautitaan valoisammasta vuodenajasta ja puuhataan kaikkea kivaa omien lemmikkiemme kanssa, olivat ne mitä sorttia tahansa!
Pieneläinten ihosairauksista
6
Madot kuriin!
Wanha Satama avasi kissanäyttelykauden
8
16 18
HESYn perintöpuodin avajaiset
Helsingin, Espoon ja Vantaan koirapuistot
15
Sanna
15
CityLemmikit -lehti
Kansikuva: Lemmikkiä koulutetaan Kuvaaja: Aino Pikkusaari Julkaisija ja kustantaja Danubo Oy Sanna Tirkkonen Kuusmiehenkaari 2 A 1 00670 Helsinki gsm 040-516 8115 e-mail: danubo@kolumbus.fi Ilmoitusmyynti Danubo Oy Jakelu eläinkaupat, eläinlääkäriasemat, tapahtumat, näyttelyt Painosmäärä 50 000 kpl Painopaikka Art-print Oy Seuraava numero ilmestyy toukokuussa viikolla 22
ISSN 1796-9727
nro 1 /2008
3
vahingossa vetäisee ulos jonkun vaatteen. Kehu sitä. Sen jälkeen kehu ja palkitse koiraa ainoastaan, kun sen onnistuu vetää vaate ulos koneesta. Anna sille namit, ettei sen tarvitse repiä vaatteita! Kun se onnistuu kymmenen kertaa, nimeä temppu, vaikkapa "pyykit" tai "tyhjennä". Kun koira osaa vetää pyykit pois koneesta, ala palkita sitä vasta kun se tuo vaatteet sinulle. Voit käyttää lisäkäskyä "anna" tai "pinoon". Kaikki koirat eivät halua työntää päätään ahtaisiin koloihin. Pesukoneen metallinen rumpu saattaa pelottaa joitain. Älä koskaan pakota koiraa. Mikäli se arastelee, etene vielä pienemmin askelin. Jos koira ei halua olla tekemisissä pesukoneen kanssa, voit opettaa sen vaikka tuomaan sinulle likapyykkiä koneeseen pantavaksi.
ra onnistuu. Vaikeuta tehtävää asteittain. Kun koiran onnistuu kantaa esinettä pieni matka kymmenen kertaa peräkkäin, ala käyttää käskysanaa "kanna". Anna esine koiralle ja sano kehotus. Muista palkita suorituksen jälkeen. Kun temppu onnistuu sisällä, voitte kokeilla samaa päivälenkillä. Koita temppua joskus, kun joudut ottamaan sateenvarjon mukaan. On kätevää antaa koiran kantaa varjoa, mikäli sade ei yllätäkään eikä suojaa tarvita.
Kantaminen Sateenvarjon tai pienen kauppakassin kantaminen on koirasta hauskaa, helpottaa omistajan elämää ja herättää ansaittua huomiota ohikulkijoissa! Aloita totuttamalla koira ottamaan suuhunsa jokin kapula tai keppi. Palkitse aluksi heti, kun koira koskettaa sitä suullaan. Vähitellen voit vaatia sitä pitämään esinettä suussaan pitemmän aikaa. Älä anna koiran leikkiä esineellä. Palkitse aina heti, kun koi-
Esteet Kotitarpeiksi voi harjoitella myös agilitya. Esteitä voi rakentaa kotipihalleen ylijäämälaudoista, ja rengashyppyyn käy vaikka lasten hulavanne, mikäli ei halua ostaa "oikeita" esteitä. Opeta hyppyjä vasta aikuiselle koiralle, että sen nivelet ovat ehtineet kehittyä. Liian aikaiset hyppimiset voivat aiheuttaa pahoja vaurioita. Mitä isompi koira, sen hitaammin nivelet kehittyvät. Aloita asettamalla esterima aivan maan tasalle. Pane koira istumaan riman toiselle puolelle ja mene itse toiselle puolelle. Pidä namia kädessä ja odota, että koira ylittää riman. Kehu koiraa ja palkitse heti. Toista tätä useamman kerran.
Kuva: Anna E. Vähäkuopus
Kuvat: Anna E. Vähäkuopus
Vähitellen voit nostaa esteen esimerkiksi kymmenen sentin korkeuteen ja toistaa saman ylityskuvion. Kun ylitys on onnistunut useampia kertoja, sano "yli" aina sillä hetkellä, kun koira ylittää esteen. Palkitse. Hiljalleen voit nostaa esteen korkeutta, koiran koon mukaan sopivasti. Kun ylitys onnistuu sujuvasti, voit yrittää juosta tai kävellä koiran vieressä ja ohjata sen esteelle. Kohdalla sanot "yli". Palkitse heti. Älä hypytä koiraa liikaa yhdellä kerralla, muutama hyppy harjoitusta kohden on riittävä määrä. Päätä opettelu aina onnistuneeseen suoritukseen ja anna koiran leikkiä sen jälkeen vapaasti. Renkaan läpimenoa opetellaan samalla tavalla kuin estettä. Pidä rengasta aluksi maan tasalla ja anna koiran tulla siitä läpi oma-aloitteisesti. Etene samalla tavalla kuin esteessä. Käskysanaksi sopii esimerkiksi "läpi" tai "vanne" siinä vaiheessa, kun renkaasta meno onnistuu jo vähän korkeammalla.
päri asuntoa ja antaa koiran etsiä ne. Haastavampi homma on piilottaa makupala nurinkäännetyn mukin alle ja antaa koiran ratkaista, miten sen sieltä saa. Mukeja voi olla myös useampia, ja koiran pitää näyttää tassulla, minkä alla nami on. Ulkona nameja voi piilottaa halkopinoon, ämpärin alle tai lehtikasaan. Hyvää aivojumppaa on myös kiertotien etsiminen. Rakenna vaikka pahvilaatikosta este oviaukkoon tai muun kulkemisreitin kohdalle. Mene itse toiselle puolelle tai pane sinne makupaloja. Koiran pitää keksiä vaihtoehtoinen reitti.
Lukemista: Bodfäldt, Eva: Tottelevainen koira kontaktikoulutus Bailey, Gwen: Hyvin käyttäytyvä koira Hallgren, Anders: Vanha koira Kaimio, Tuire: Pennun kasvatus Pryor, Karen: Koira ja delfiini Rugaas, Turid: Rauhoittavat signaalit Rugaas, Turid: Vetämättä paras
Kuva: Aino Pikkusaari
Aivojumppaa Koiralle voi tehdä monenlaisia ongelmanratkaisutehtäviä. Voit piilottaa nameja ymnro 1 /2008
5
Kuva: Aino Pikkusaari
Turvasiru pelastaa
Teksti Sirpa Kurvinen
U
usi Turvasiru-verkkopalvelu auttaa sekä omistajaa että lemmikkiä löytämään toisensa. Eläimen ihon alle noin sentin mittaiseen ja parin millin paksuiseen mikrosiruun on tallennettu eläimen oma yksilöllinen tunnusnumero. Se on kuten kissojen ja koirien rekisteröintisirut, joiden numeron voi myös suoraan ilmoittaa turvapalveluun. Eläintä ei siis tarvitse siruttaa kahdesti. Asentaminen on samanlainen toimenpide kuin eläimen rokottaminen. Turvasiru ei häiritse eläintä tai aiheuta sille kipua. Sen voi laittaa muillekin kuin kissoille ja koirille, vaikka papukaijoille, käärmeille, kaneille tai muille jyrsijöille. Onpa muutama hevonenkin näin turvamerkitty.
Lähdimme hakemaan ratkaisua ongelmaan, miten saada kadonneet eläimet tehokkaammin takaisin omistajilleen. Aiemmin ei ollut mitään yhtenäistä tietoa tai rekisteriä. Ihmiset eivät osanneet hakea kadonnutta lemmikkiään, ja toisaalta kukaan ei oikein edes tiennyt, missä löytö-
eläinkodissa tai muualla se voisi olla. Viime syksynä, kansainvälisenä eläintenpäivänä, toimme palvelun julkisuuteen.
Karkurit kotiin nopeasti Jos Turvasirun saanut eläin katoaa omistajaltaan, voivat eläinsuojeluviranomaiset saada eläimen löydyttyä tämän tunnusnumeron avulla välittömästi selville omistajan tiedot ja ottaa häneen yhteyttä. Palvelu toimii internetissä osoitteessa www.turvasiru. fi. Palvelua alettiin kehittää kolmisen vuotta sitten Suomen eläinsuojeluyhdistyksessä. Kehittämistyön puuhanaisena on toiminut aiemmin SEY:ssä työskennellyt, mutta nykyisin eläinlääkeyritys Vetcaren Turvasirupalvelun markkinoinnista vastaava myyntipäällikkö Leena Glans. 6 CityLemmikit
Kuva: Berner Oy
Turvasirupalvelu laajenee Nyt turvasirurekisterissä on jo noin 5 000 eläintä ja viitisenkymmentä palvelua tarjoavaa eläinlääkäriasemaa tai löytöeläintaloa.
Myyntipäällikkö Leena Glans.
Vetcare tuli mukaan kehitystyöhön pari vuotta sitten, ja sen myötä hanke on kasvanut ja kehittynyt monipuoliseksi. Järjestelmään on saatu myös käyttöoikeusturva, eli rajoitukset siitä, mitä tietoja kenellekin näytetään. Ohjelma elää koko ajan, sinne tulee jatkuvasti uusia palveluja ja uusia toimintamuotoja. Lain mukaan jokaisen kunnan on huolehdittava löytöeläimistä 15 vuorokauden ajan. Mikäli omistaja ei tässä ajassa löydä lemmikkiään, se joutuu lopetusuhan alle. Kaikissa löytöeläintaloissa pitäisi olla käytössä turvasirun lukija, jonka avulla eläimen omistaja löydetään. Turvasiruja myyvät ja laittavat eläinsuojeluyhdistysten kanssa yhteistyötä tekevät eläinlääkärit.
Myös varastetut eläimet saadaan paremmin takaisin omistajilleen
Saattaa estää varkauksia Lähiaikoina käynnistetään kampanja, jolla pyritään saamaan turvasirupalvelu eläinlääkäriasemille maanlaajuisesti, ja samalla myös lemmikinomistajille jaetaan tietoa
turvasirusta. Kuluttajakampanja näkyy ja kuuluu kautta suomen eri medioissa. Lisäksi eläinsuojeluyhdistykset ja muut asiaan vihkiytyneet järjestävät erilaisia turvasirutempauksia. Yhtään negatiivista kommenttia en ole vielä kuullut tästä palvelusta. Esimerkiksi eläinlääkäreille tämä on tärkeä työn apu, jos vastaanotolle tuodaan vaikka auton alle jäänyt eläin. Omistajan tiedot täytyy löytyä välittömästi, jotta saadaan oikeat toimenpiteet käyntiin. Kuntaliittokin on eläinten asialla ja suosittelee, että sirunlukijalaite olisi jokaisessa löytöeläinkodissa. Sirun lukeminen pitää saada rutiinitoimeksi aina, kun uusi eläin tuodaan vastaanotolle. Yhteistyötä on aloitettu myös raja-asemilla. Näin mahdollisesti varastetut eläimet saadaan paremmin takaisin oikeille omistajilleen.
Karkulaisten turvana löytöeläintalo Viikissä
Vuoden päivät Yliopistollisen eläinsairaalan kupeessa toiminut pääkaupunkiseudun yhteinen löytöeläintalo vastaanottaa kuukausittain toista sataa eläintä. Viime vuoden aikana taloon tuotiin yli 1500 karkulaista. Toisin kuin monet edelleen otaksuvat, pieneläinsairaala ei vastaanota enää löytöeläimiä, vaan ne toimitetaan kaikki löytöeläintaloon. Enimmäkseen taloon päätyy kissoja ja koiria, mutta myös kilpikonnia, kaneja ja lintuja. Rottia ja marsujakin on taloon joskus tuotu. Kevät ja syksy ovat kissasesonkia, kesällä puolestaan karkuteille lähtevät koirat ja kilpikonnat. Löytöeläintalo huolehtii eläimistä viisitoista vuorokautta. Mikäli omistaja ei löydy tässä ajassa, eläimelle etsitään uusi omistaja tai se luovutetaan Helsingin Eläinsuojeluyhdistykselle. Eläin tarkastetaan ja siltä tutkitaan mahdollinen sirutunniste tai tatuointi. Sen tiedot kirjataan tietokantaan ja löytymisestä laaditaan ilmoitus internetiin. Löytöeläintalosta kysellään paljon mahdollisuutta saada hylätty lemmikki omaksi. Erityisesti koirille ja nuorille kissoille halutaan tarjota uutta kotia. Jokainen tapaus harkitaan erikseen, paikka valitaan eläimen tarpeiden mukaan. Eläintä ei luovuteta kevyin perustein. Uuden omistajan on sitouduttava esimerkiksi eläimen vaatimiin lääkärin- tai muihin hoitoihin. Talon henkilökunta ohjeistaa toimimaan varovaisesti, mikäli kohtaa karanneen lemmikin. Se pelästyy helposti. Loukkaantunutta eläintä pitää lähestyä ja käsitellä varoen, sillä se saattaa käyttäytyä arvaamattomasti. Tarvittaessa apua eläimen siirtämiseen voi pyytää pelastuslaitokselta tai poliisilta. Löytöeläintaloon pitäisi ilmoittaa asiasta mahdollisimman nopeasti ja toimittaa karkuri sinne, mikäli omistajaa ei saada heti selville. Ilmoituksen voi laittaa myös nettiin www.karkurit.fi ja www.lemmikkipalstat.net/apula.
Lisätietoja: www.loytoelaintalo.fi puh. 045-113 4683
Turvasirutapahtuma 5.5.2008
Toukokuussa 5.5 Yliopistollisen eläinsairaalan alueella järjestetään Turvasirutapahtuma. Tapahtaman järjestävät yhteisteistyössä Vetcare Oy, Raili Pispa Oy sekä Yliopistollisen Eläinsairaalan Ystävät. Tuolloin voi tuoda lemmikkinsä sairaalalle sirutettavaksi edulliseen hintaan 15 euroa/eläin ja samalla hinnalla saa lemmikkinsä Turvasirupalveluun. Osa sirutuksesta saadusta tuotosta käytetään eläinsairaalan hyväksi. Lisäksi mukana on eri yhteistyöjärjestöjä esittelemässä toimitaansa. On rotuesittelyjä, näytöksiä, ongintaa, koirille, nakinsyönti-kilpailua yms. mukavaa ohjelmaa.
Tervetuloa mukaan lemmikin kanssa tai ilman!
Vapaaehtoiset etsivät karkulaisia
kunnan eläinlääkärille. Koirat saattavat liikkua kuntarajojen yli, joten kannattaa ilmoittaa myös naapurikuntiin. Grillaa katoamispaikalla makkaraa tai muuta herkullista. Grillaaminen levittää tuoksuja kauas ja voi houkutella koiraa. Etsi pienellä porukalla, jotta koira ei pelästy. Käytä apuna perheen toisia koiria tai "koirakavereita". Käyttäydy rauhallisesti. Vältä kovaäänistä huutelua. Tee katoamispaikalta ja kaikista muista ilmansuunnista hajujälkiä turvallista reittiä pitkin kotiin. Säilö karkurin haju: pane kaulapanta, lelu tai jokin muu sen käyttämä esine puhtaaseen lasipurkkiin tai muovipussiin siltä varalta, että etsijäkoiran apua tarvitaan. Tee kuvallisia katoamisilmoituksia. Jaa ilmoituksia postilaatikoihin, ilmoitustauluille, kauppoihin, kahviloihin jne. Suurin osa kadonneista koirista "villiintyy" eivätkä ne välttämättä tunnista omistajaansa tai tule luokse kutsuttaessa. Jos pääset näköetäisyydelle koirasta, mene kyykkyyn ja kutsu koiraa rauhallisella äänellä. Voit yrittää houkutella koiraa ruoan tai lelun avulla. Myös maan raapiminen tms. voi herättää koiran uteliaisuuden ja houkutella sen tulemaan luokse. Jos koira ei suostu tulemaan, jätä sille ruokaa sekä tuttuja hajuja ja palaa illalla tai seuraavana päivänä takaisin ja yritä uudestaan. Kun koira on saatu kiinni, se kannattaa viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi. Sillä saattaa olla sisäisiä vammoja, jotka tarvitsevat hoitoa. Jos koira on ollut pitkään pakkasessa, totuta se pikku hiljaa lämpöön. Kun koira on löytynyt, muista kerätä kaikki ilmoitukset pois ja ilmoita löytyminen myös kaikkiin paikkoihin, joihin olet ollut yhteydessä.
Lisätietoja ja neuvoja: www.hesy.fi (Helsingin Eläinsuojeluyhdistys) www.karkurit.fi www.lemmikkipalstat.net/apula www.etsijakoirat.info (Uudenmaan etsijäkoirat ry) www.koiraetsijat.fi (Suomen Koiraetsijät ry)
nro 1 /2008
Kuva: Aino Pikkusaari
Jos koira lähtee karkuteille, eikä sitä saada omin voimin takaisin, kannattaa ottaa yhteyttä vapaaehtoisiin koiraetsijöihin. Heidän koiransa on koulutettu pääasiassa etsimään koiria, mutta hajujäljen perusteella ne voivat periaatteessa etsiä myös muita eläimiä, ja jonkin verran niitä on tähän käytettykin. Pääkaupunkiseudulla koiraetsintää harrastavien yhteystietoja
löytyy helposti Uudenmaan Etsijäkoirien nettisivuilta.
Koiraetsijöiden ohjeita, kun lemmikki katoaa: Jätä koiran katoamispaikalle oma hajusi, vaikka jokin vaate, ja herkkuruokaa. Ilmoita karkurista internetiin koirapalstoille, soita poliisille, löytöeläinhoitolaan ja
7
Kuva: Aino Pikkusaari
Eläimet ammattina
Eläimet vievät mukanaan ja harrastuksesta tulee helposti myös ammatti. Jos on ikänsä puuhannut omien lemmikkien kanssa tai harrastanut aktiivisesti jotain eläimiin liittyvää urheilulajia, aikuisiällä rakas harrastus muuttuu helposti ammatiksi.
Teksti Sirpa Kurvinen
E
läinten kanssa voi työskennellä monenlaisessa ammatissa. On eläinlääkäreitä, eläintenhoitajia, eläinkauppiaita, hoitola- ja kennelyrittäjiä, kouluttajia, koirapoliiseja, eläinfysioterapeutteja tai vaikkapa eläintarhan työntekijöitä. Tässä esittelyt muutamasta. Pieneläinhoitajan koulutus on nostanut suosiotaan viime vuosina. Pääkaupunkiseudulla opetusta eläintenhoitajan ammattitutkintoa varten antaa Amiedu, ja koulutus on oppisopimuskoulutusta, mikä tarkoittaa, että koulutuksen ajaksi solmitaan työnantajan kanssa ns. oppisopimus. Opiskelu tapahtuu sekä työskentelemällä että opiskelemalla oppilaitoksen lähiopetuspäivillä. Koulutus antaa valmiudet työskennellä pieneläinhoitajana eläinlääkäriasemilla, -klinikoilla tai -sairaaloissa. Opiskelija voi valita myös osaamisalueekseen lemmikkieläinkaupan harjoittamisen tai eläinhoitolan pidon. Opinnot kestävät puolestatoista kahteen vuoteen. Eläinlääkäriksi voi opiskella Suomessa ainoastaan Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Eläinlääkäri voi työskennellä esimerkiksi kunnan- tai pieneläinlääkärinä, ympäristöterveydenhuollon johtajana, eri ministeriöiden virkamiehenä tai tutkimustehtävissä. Opintoihin kuuluu kolmivuotinen eläinlääketieteen kandidaatin tutkinto ja kolmivuotinen lisensiaatin tutkinto. Opetus sisältää luentojen lisäksi paljon käytännön harjoituksia ja pienryhmäopetusta. Jo opiskeluaikana tehdään paljon potilastyötä Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Eläinlääketieteen koulutusohjelmaan otetaan vuosittain noin 70 uutta opiskelijaa. Eläinfysioterapeutti on ammattikor-
keakoulussa fysioterapeutin tutkinnon suorittanut henkilö, jolla on useiden vuosien eläinkokemus, ja joka on täydentänyt ammattitaitoaan eläinfysioterapiaopinnoilla. Opiskelu fysioterapeutiksi kestää kolme ja puoli vuotta, ja erikoistuminen eläimiin puolesta vuodesta vuoteen. Eläinfysioterapiassa hoidetaan eläimien erilaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja kiputiloja. Hoitoon voi kuulua fysioterapiaa, hierontaa, ohjattua venyttelyä tai vesiterapiaa. Eläinkauppiaaksi ryhtyy moni, jolla on jo kokemusta työelämästä tai yrittämisestä sekä jokin oma eläinharrastus. Monet eläinkaupat ovat franchisingyrityksiä, eli kuuluvat johonkin suurempaan ketjuun. Eläinkauppiaan täytyy tuntea useat eläinlajit, sillä kaupoissa myydään tarvikkeiden lisäksi jyrsijöitä, lintuja, eksoottisia liskoja ja kaloja. Lisäksi kauppiaan on osattava neuvoa asiakkaita koirien, kissojen ja usein hevostenkin hoidossa. Työssä on hyötyä alan koulutuksesta, esimerkiksi eläintenhoitajan tutkinnosta. Koirien, kissojen tai jyrsijöiden kasvatus pohjautuu yleensä omaan aktiiviharrastukseen, joka on hiljalleen laajentunut ja muuttunut vakavammin otettavaksi toiminnaksi. Kasvatuksella harvat ansaitsevat koko elantonsa, ja usein kasvattajat ovatkin samanaikaisesti esimerkiksi eläinkauppa- tai hoitolayrittäjiä. Koirien koulutus on viime vuosina muuttunut ammattimaiseksi. Koiraharrastuksen lisääntyminen varsinkin pääkaupunkiseudulla on poikinut useita koulutusyrityksiä, jotka tarjoavat omistajille koulutuspalveluita peruskoulutuksesta kilpatasolle asti. Myös ns. ongelmakoirakou-
lutusta tarjotaan paljon. Koulutusyrittäjä on tyypillisesti henkilö, joka on toiminut aikansa aktiivisesti jossain koirakerhossa, hankkinut itselleen harrastepohjalta kouluttajan pätevyyden, ja lopulta päättänyt tehdä harrastuksesta ammatin. Monet kouluttajat ovat samalla jonkin rodun kasvattajia ja aktiivisia koiralajien harrastajia. Poliisikoiranohjaajan työ kiinnostaa monia. Koulutukseen pääsee, mikäli on ensin valmistunut poliisiksi. Poliisikoiralaitos Hämeenlinnassa kouluttaa koiranohjaajat ja hankkii koirat poliisin käyttöön.
Poliisikoiranohjaajia on Suomessa lähes 230, ja uusia ohjaajia valmistuu vuosittain viitisentoista. Koirat asuvat ohjaajiensa kotona perheenjäseninä. Ohjaaja kouluttaa koiraa sekä vapaa-ajallaan että erillisissä harjoituksissa. Työ vaatii sitoutumista ja halua panostaa yhteistyöhön eläimen kanssa. Työsarka koiran kanssa kestää koko sen elämän. Poliisikoira jää eläkkeelle 10-vuotiaana, ja yleensä se asuu ohjaajansa kotona loppuelämänsä.
Eläinfysioterapeutti Heli Hyytiäinen työssään Yliopistollisen eläinsairaalan kipu- ja kuntoutusklinikalla. Kuva Yliopistollinen eläinsairaala.
8 CityLemmikit
Pieneläinhoitajalla suuri vastuu
Koiria, kissoja, marsuja, hamstereita, papukaijoja, frettejä... Eläinlääkärin vastaanotolla työskentelevä pieneläinhoitaja tapaa työpaikallaan koko pieneläinkunnan kirjon. Työ on monipuolista ja palkitsevaa, mutta toisaalta työpäiviin mahtuu myös ikäviä ja raskaita kokemuksia.
Teksti Sirpa Kurvinen
300
HYPPYESTE OSINEEN
TENNISPALLO
JA PIDIN
Treeneihin ja leikkeihin joka on helppo kiinittää esim. vyölenkkiin.
2850 8
NAKSUTIN
Kaksi kannattimin varustettua kartiota + rima. Kartio: Seitsemän korkeutta 40 cm asti. Rima: pituus 120 cm (kaksi osaa 60 + 60 cm).
00
jossa kolme koulutusta tehostavaa äänenvoimakkuutta.
Terhi Multamäki työskentelee pieneläinhoitajana Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Sitä ennen hän oli töissä yksityisellä eläinlääkäriasemalla. Työtä eläinten parissa on kertynyt runsaalta kymmeneltä vuodelta. Terhi toimii sisätautien poliklinikan vastaavana hoitajana. Kaikki eläinsairaalan päivystyspotilaat tulevat sen kautta. Päivystyspotilaat voivat olla onnettomuuksien uhreja, ongelmasynnyttäjiä tai äkillisesti sairastuneita. Ajanvarauspotilailla on yleensä pienempiä vaivoja. Joka päivä on erilainen. Välillä on hil-
vittäin on myös eläinten lopetuksia. Terhi korostaa, että vaikka lopetus kirpaisee usein hoitajaakin, ei surun voi antaa näkyä omistajan läsnä ollessa. Usein eläintenhoitaja on ensimmäinen henkilö, jolta omistaja hakee tukea. Terhi ei koe lopetuksia hankalana, jos tietää, että eläimen ei tarvitse enää kärsiä kipua tai sairautta. Eläintenhoitajan palkka on pieni työn raskauteen nähden. Monet nuoret tytöt hakeutuvat alalle kirkasotsaisina, ja työn haasteellisuus yllättää.
Täyt ä herkuil
21
AKTVITEETTIPALLO
00
Pitää ääntä. Koko: Ø 10 cm.
la!
12 1500
Koira
PALKITSEMISPALLO
Koko: Ø 10 cm.
TREENIPUSSUKKA
herkkuja ja 50 Koiranvarteen. 0,5 l. leluja
Ilmainen asiakaspalvelunumero 0800- 770 700, arkisin 9.00 17.00 Koko valikoimamme löydät sivulta www.hooks.fi
Hööks
Avoinna: ark. 10-20, la 10-16
Hagelstamintie 31 09 231 340 10
Vantaa
Yliopistollisen eläinsairaalan leikkaussalissa eläintenhoitaja valvoo yhdessä opiskelijan kanssa leikattavan shetlanninponin narkoosia. Kuva Pia Jaatinen, Yliopistollinen eläinsairaala.
jaista, välillä hirveä hässäkkä. Teen paljon potilastyötä, otan eläimiä vastaan, kirjaan alkutiedot ja teen yleistutkimuksen. Annan rokotuksia ja lääkkeitä, leikkaan kynsiä, nesteytän, avustan toimenpiteissä, otan verinäytteitä ja teen laboratoriotutkimuksia. Lisäksi huolehdin osaston siisteydestä, tavarahuollosta ja potilashäkkien siisteydestä, Terhi kertoo. Koska hänen työpaikkansa on opetussairaala, hoitajien työhön kuuluu opetusvelvollisuus. Niinpä Terhikin opastaa eläinlääketieteen opiskelijoita sekä eläintenhoitajaharjoittelijoita oikeisiin otteisiin ja työtapoihin eri toimenpiteissä. Myös kielitaitoa tarvitaan, sillä osa lääkäreistä ja opiskelijoista on ulkomaalaisia. Hyvä ihmistuntemus on tärkeää. Omistajien kanssa tulee paljon vaikeita tilanteita. Lähes joka päivä on traagisia tapauksia, joissa omistaja ei ole ymmärtänyt tuoda lemmikkiään ajoissa hoitoon. Päi-
Työ on raskasta sekä henkisesti että fyysisesti. Kiireessä on pystyttävä olemaan ehdottoman tarkka esimerkiksi lääkkeiden annossa. Voimaa tarvitaan, kun joutuu nostelemaan ja pitämään kiinni jopa 60-kiloisia koiria. Joka päivä saa naarmuja ja kolhuja. Täällä näkee paljon surua, mutta paljon iloakin. Itse olen viihtynyt hyvin. Pidän työn monipuolisuudesta. Parasta on ehdottomasti se, kun näkee, että joku todella huonossa kunnossa ollut eläin lähtee toipumaan. Myös pienten ongelmien ratkaiseminen tuo tyydytystä, kun pystyy helpottamaan eläimen oloa. Vaikka olen tehnyt aivan muuta työtä ennen alalle pyrkimistä, työ eläinten parissa kajasteli mielessä jo lapsesta saakka. Olen eläinihminen, minulla on ollut kissoja, marsuja, hamstereita, aavikkohiiriä ja kaloja. Nykyisin minulla on kolme koiraa, joiden kanssa harrastan aktiivisesti.
nro 1 /2008
9
Uusi tapahtuma, joka tuo yhteen lemmikit ja lemmikkiharrastajat yli rotu- ja lajirajojen.
PetExpo pörröinen ja vauhdikas tapahtuma lemmikkien ystäville!
Kansainvälinen kissanäyttely kisaamassa yli tuhat kissaa!
Kissoja, koiria, papukaijoja, kaloja, marsuja, kaneja, rottia, siilejä, liskoja, frettejä, gerbiilejä, matelijoita, alpakoita, hamstereita, chinchilloja...
Kuva:Samu Saurama
PetExposta saat uusinta tietoa lemmikkien ravitsemuksesta, tarvikkeista ja hyvästä hoidosta. Näyttelyjä, lajiesittelyjä, agilityä ja kilpailuja!
Ku
va
:M
er
iR
aja
la
Tule tekemään edullisia ostoksia! Tarjolla runsas valikoima lemmikkieläintarvikkeita ja -palveluita.
us Ku va : J o o nas G
taf
ss
www.finnexpo.fi/petexpo
P e t E x p o - K a n s a i nv ä l i n e n l e m m i k k i t a p a h t u m a 2 6 . 27. 4 . 2 0 0 8 He l s i n g i n M e s s u k e s k u s , av o i n n a k l o 1 0 - 1 8
/S
on
am
ma
k ko la
mpi.net
Asiantuntijapalsta
Pieneläinten ihosairauksista
Teksti Aija Jantunen, ELL Lohjan Pieneläinklinikka
Kissojen ja koirien ihosairaudet ovat erittäin yleisiä. Arviolta jopa 20% pieneläinvastaanottojen potilaista hakeutuu hoitoon juuri iho-ongelmien vuoksi.
Hoidettava ihosairaus voi olla pelkkä tulehtunut ihohaava, mutta se voi olla myös vain osa monimutkaisempaa sairauskokonaisuutta. Jokainen koiran omistaja, joka on kuunnellut yön yli koiransa maiskuttavan tassujaan tai jokainen kissan omistaja, joka on kerta toisensa jälkeen yllättänyt kissansa sohvan alta nuolemasta itseään, tietää millaista on omistaa ihosairaudesta kärsivä lemmikki. Pitkittynyt ihosairaus on suuri rasite lemmikille ja voi jopa johtaa muutoksiin lemmikin käytöksessä.
Mistä ihosairaudet johtuvat? Ihosairauksien aiheuttajia voivat olla bakteerit, sienet, ulkoloiset, kasvaimet sekä fysikaaliset ja kemialliset tekijät. Sairaudet, joissa iho-oireet ovat vain osa sairautta voivat olla esimerkiksi hormonaalisia, immunologisia, ravitsemuksellisia, synnynnäisiä, perinnöllisiä tai virusten aiheuttamia sairauksia. Esimerkkinä vaikkapa kilpirauhasen vajaatoiminta. Allergiat ovat yleisimpiä iho-oireiden aiheuttajia. Millaisia oireita ihosairaudet aiheuttavat? Ihosairauksien oireet vaihtelevat suuresti taustasyystä riippuen. Oireina voivat olla mm. kutina, tavallista runsaampi karvan lähtö, kuiva iho, ihon hilseily, ihon tai karvan värin muuttuminen, turkin tai ihon muuttunut haju jne. Yleensä on nähtävissä useampia oireita samanaikaisesti. Ihosairauden taustasyyn selvittäminen onkin usein varsinaista salapoliisityötä, jossa korostuu omistajan ja hoitavan eläinlääkärin yhteistyö. Miten ihosairauksia tutkitaan? Selvitettäessä ihosairautta eläinlääkärin vastaanotolla omistajan kertomat esitiedot ovat erittäin tärkeitä. Mitä tarkemmin omistaja pystyy kuvailemaan sairauden kulkua, sitä nopeammin päästään diagnoosiin ja spesifinen hoito voidaan aloittaa. Eläinlääkärin esittämien kysymysten määrä yllättää usein lemmikin omistajan. Joitakin kysymyksiä kannattaa miettiä jo ennen vastaanotolle tuloa. "Minkä ikäisenä oireet alkoivat? Onko lemmikki kutissut tai nuollut itseään tavallista enemmän? Kumpi esiintyi ensin, kutina vai mahdolliset punoittavat näppylät iholla? Oireilevatko perheen muut lemmikit? Onko oireilla ja vuodenajoilla mitään yhteyttä? Onko lemmikkiä hoidettu jo jollakin tavalla ja oliko siitä apua? Onko lemmikki käynyt ulkomailla? Onko ruokahalussa tai juomiKuva: Aino Pikkusaari
sessa ollut muutoksia? Kestääkö lemmikki rasitusta normaalisti? Omistajan kertomien esitietojen ja klinikalla lemmikille tehdyn terveystarkastuksen perusteella suoritetaan lisätutkimuksia. Iholta saatetaan ottaa raapenäyte ulkoloisten varalta. Ns. teippinäytteellä selvitetään iholta bakteereja ja hiivoja. Bakteeri- ja/tai sieniviljely on myös osa kokonaistutkimusta. Tarvittaessa otetaan myös verikokeita ja virtsanäyte. Joissakin tapauksissa tarvitaan ihobiopsia eli kudosnäyte ihosta patologin tutkittavaksi. Allergioita pystytään tutkimaan joko verikokein tai ihotestein. Kysymyksiä ja testejä on siis runsaasti. Ihosairauden selvittäminen vaatii monesti aikaa, eikä selvyyttä oireisiin aina saadakaan heti ensimmäisellä eläinlääkärikäynnillä.
Koirallani todettiin bakterielli ihotulehdus mitä se tarkoittaa? Bakteriellin ihotulehduksen aiheuttaja on useimmiten Staphylococcus intermedius - bakteeri. Tätä bakteeria todetaan terveellä iholla normaalistikin. Bakteeri ei aiheuta harmia terveellä iholla, mutta jos jokin on vaurioittanut ihoa, herkistyy se bakteeritulehdukselle. Yleisimpiä taustasyitä ovat esimerkiksi allergiat ja ulkoloiset, joi-
den aiheuttama kutina saa lemmikin raapimaan/nuolemaan ihon rikki. Bakterielli ihotulehdus onkin siis lähinnä seurausta jostakin muusta ongelmasta. Ihotulehdus voi muodostua krooniseksi, jos taustasyytä ei saada selvitettyä ja hoidettua. Itse ihotulehdusta hoidetaan antibioottilääkityksellä suun kautta, sekä ihon ja turkin pesuilla lääkeshampoilla. Tulehduksen asteesta riippuen antibioottikuurin pituus voi olla 4-8 viikkoa. On erittäin tärkeää lääkitä lemmikkiä eläinlääkärin antaman ohjeen mukaan kuuri loppuun. Lääkityksen liian aikainen lopettaminen voi johtaa resistenssin muodostumiseen valitulle antibiootille. Tässä tapauksessa käytetty antibiootti ei siis enää jatkossa tehoa ollenkaan. Lääkitys voidaan joutua aloittamaan myös kokonaan alusta, jos antibioottikuuri ei ole ollut riittävän pitkä. Koska bakteriellin ihotulehduksen taustalla on usein siis jokin muu ongelma, riippuu hoidon onnistuminen paljon siitä, saadaanko taustalla oleva sairaus hoidettua. Kontrollikäynti eläinlääkärillä ennen lääkityksen lopettamista on tarpeellinen.
Sieni-infektio voiko se tarttua myös ihmiseen? Kyllä voi, sieni-infektio on zoonoosi eli se voi tarttua myös ihmiseen. Lemmikin in-
fektio on erityinen riski pienille lapsille ja aikuisille, joilla on heikentynyt vastustuskyky. Pieneläimillä yleisimmät sieni-infektion aiheuttajat ovat Microsporum ja Trichophyton. Eniten tartuntoja tavataan kissoilla ja pienjyrsijöillä, mutta myös nuorilla koirilla. Tartunta tapahtuu suorassa eläinkontaktissa tai esim. hoitovälineiden välityksellä. Oleellista on, että tartunnan voi saada myös eläimeltä, jolla ei ole lainkaan iho-oireita, ns. oireettomalta taudin kantajalta. Tyypillinen iho-oire on pyöreä, karvaton alue, jonka keskusta on reunoja kuivempi, karstaisempi. Ihomuutoksia nähdään etenkin pään ja jalkojen alueella, mutta infektio voi hoitamattomana levitä myös koko ihoalueelle. Diagnoosi tehdään ottamalla iholta hammasharjalla näyte sieniviljelyyn. Viljelytulosten valmistumiseen kuluu useampi viikko. Sieni-infektion hoitaminen on työlästä. Hoitojakso on pitkä, useita kuukausia. Hoito sisältää sekä lemmikin lääkityksen suun kautta että lemmikin ihon/turkin hoidon. Myös ympäristön saneeraus on tärkeä osa hoitoa. Sieni-infektion varmistuessa eläinlääkäri antaa yksityiskohtaiset jatkohoito-ohjeet. > > >
nro 1 /2008
11
Lemmikkini kutisee kovasti ulkoloisiako? On erittäin todennäköistä, että lemmikillä on elämänsä jossakin vaiheessa kutsumattomia kavereita turkissaan. Meidän lemmikkien omistajien ei pidä ajatella, ettei minun lemmikissäni voisi olla ulkoloisia, koska ei ole ollut koskaan aikaisemminkaan. Kysehän ei ole lemmikin huonosta hoidosta tai esimerkiksi likaisuudesta. Ulkoloiset tarttuvat helposti joko suorassa eläinkontaktissa tai ympäristöstä. Ja harvassa ovat ne koirat, jotka eivät muita koiria tapaisi. Ulkoloiset aiheuttavat lemmikeille voimakastakin kutinaa. Kaikkia ulkoloisia ei pysty paljaalla silmällä näkemään. Ulkoloiset diagnostisoidaan eläinlääkärin vastaanotolla ottamalla iholta raapenäyte. Raapenäytteen perusteella voidaan aloittaa ulkoloishäätö. Loishäätö tiettyjen loisten kohdalla tarkoittaa myös elinympäristön huolellista puhdistamista. Loishäätö on suoritettava aina kaikille perheen lemmikeille, vaikka vain yhdestä löytyisi ulkoloisia. Hyvän tavan mukaista on kertoa myös koira- ja kissakavereiden omistajille omalla lemmikillä tehdystä ulkoloislöydöksestä. On jokaisen etu, että kaikki kontaktissa olevat koirat/kissat hoidetaan samanaikaisesti. Seuraavassa lyhyesti Suomen yleisimmistä pieneläinten ulkoloisista. Täi (Linognathus setosus) on koiran yleisin ulkoloinen. Verta imevä täi leviää helposti koirasta toiseen suorassa kontaktissa tai hoitovälineiden välityksellä. Voimakas täitartunta voi johtaa myös anemiaan. Koiran täi ei tartu ihmiseen. Täitä muistuttuva ihoa ja talia syövä väive (Trichodectes canis) tarttuu koirasta toiseen samalla tavalla kuin täi, mutta on harvinaisempi. Kissoilla väivetartunta on jokseenkin harvinainen. Sekä täi että väive ovat noin 2mm pituisia loisia, jotka ovat nähtävissä helposti esim. pohjavillasta paljaalla silmällä. Molemmat saadaan häädettyä ulkoloislääkityksellä, mutta myös ympäristö tulee puhdistaa. Kirput ovat hyppiviä, paljain silmin nähtäviä, tummia, tehokkaasti lemmikistä toiseen ja ympäristöön leviäviä hyönteisiä. Muualla maailmassa kissa- ja koirakirput aiheuttavat lemmikkieläimille runsaasti iho-ongelmia. Suomessa kissa- ja koirakirpputartunnat ovat toistaiseksi vähäisiä. Kesällä koirissa ja kissoissa tavattavat kirput ovatkin yleensä peräisin linnuista, oravista tai siileistä, eivätkä ne viihdy kauaa kissassa tai koirassa. Kirput selviävät pitkään isäntänsä eli koiran tai kissan ulkopuolella, joten loishäädön lisäksi on kiinnitettävä erityistä huomiota ympäristön puhdistukseen. Demodikoosi on karvatupessa elävän hämähäkkieläimen, sikaripunkin (Demodex) aiheuttama paikallinen tai yleistynyt ihosairaus. Sikaripunkkia ei voi pelkällä silmällä nähdä, diagnoosi tehdään esitietojen, kliinisten oireiden ja raapenäytteen perusteella. Tartunta tapahtuu emolta pennulle pennun ensimmäisten elinvuorokausien aikana, myöhemmin tauti ei enää tartu eläimestä toiseen. Tyypillisesti demodikoosi on pentujen ja nuorten koirien ihosairaus. Kissalla demodikoosi on harvinainen. Oireet puhkeavat yleensä, jos koiran omassa vastustuskyvyssä tapahtuu 12 CityLemmikit
heikkenemistä. Oireet voivat olla paikallisia pieniä karvattomia alueita tai sairaus voi levitä koko koiran ihoalueelle. Koko ihoalueelle levinneessä eli yleistyneessä demodikoosissa sekundaarinen bakteeritulehdus on yleinen. Paikallinen demodikoosi ei välttämättä vaadi hoitoa. Yleistyneen demodikoosin hoito vaatii pitkäaikaisen loishäätölääkityksen. Tarvitaan myös antibioottikuuri sekundaarisen ihotulehduksen hoitoon sekä tulehtuneen ihon paikallishoitoa. Lisäksi on selvittettävä demodikoosin puhkeamisen syy ja aloitettava sen hoito. Säännölliset kontrollikäynnit eläinlääkärillä on tarpeellisia. Ainakin kaikki metsämiehet tuntevat kapin. Kapi on syyhypunkin (Sarcoptic mange) aiheuttama erittäin kutiseva ihosairaus koiralla. Kapitartunta Suomessa tulee yleensä villieläimistä, mutta se on erittäin tarttuva myös koirasta toiseen sekä myös koirasta ihmiseen. Syyhypunkki elää syvällä ihossa. Syyhypunkkia ei pysty paljaalla silmällä näkemään, eikä aina raapenäytteessäkään pystytä sitä diagnostisoimaan. Iho-oireet on ensimmäisenä nähtävissä yleensä korvalehtien reunoilla, kintereissä, rinnassa ja mahan alla. Jos esitietojen ja kliinisten oireiden perusteella on syytä epäillä kapia, aloitetaan hoito oireilevalle koiralle sekä perheen muille lemmikeille heti. Sekundaarinen bakteeritulehdus on yleistä. Hilsepunkki (Cheyletiella yasguri) aiheuttaa yleisimmin koiranpennuille kutisevan ihottuman. Hilsepunkki -tartuntaa esiintyy kissoilla jokseenkin harvoin. Hilsepunkki tartuu helposti. Tartunta näkyy aluksi tyypillisesti selän takaosan ja hännän ympäristön hilseilynä. Hilsepunkki voi tarttua myös ihmiseen, mutta se ei kuitenkaan lisäänny ihmisessä. Diagnoosi tehdään tutkimalla raapenäyte. Koska hilsepunkit pystyvät elämään myös isäntänsä ulkopuolella, tulee loishäätölääkityksen lisäksi huolehtia myös ympäristön puhdistuksesta. Korvapunkki (Otodectes synotis) on erittäin yleinen kissan ulkoloinen. Korvapunkit tarttuvat suorassa kontaktissa. Vaikka korvapunkkeja tavataan eniten kissoilla, ne voivat tarttua myös koiraan. Nimensä mukaisesti korvapunkit viihtyvät parhaiten korvakäytävässä, mutta ne voivat aiheuttaa oireita myös muualla iholla. Korviin muodostuu tummaa, kuivaa, kahvinpuru-
maista eritettä sekä rupea. Korvat kutisevat kovasti. Korvapunkit voivat aiheuttaa ulkokorvatulehduksen lisäksi myös välikorvatulehduksen puhjenneen tärykalvon lävitse. Diagnoosiin päästään tutkimalla korvasta otettu näyte mikroskoopilla. Loishäätölääkityksen lisäksi on tärkeää puhdistaa korvaa muodostuneesta eritteestä ja hoitaa tarvittaessa sekundaarinen korvatulehdus. Kaikki perheen lemmikit tulee hoitaa samanaikaisesti.
Ruoka-aineallergia / Atopia / Kontaktiallergia onko lemmikeillä allergioita? Jos ulkoloisten mahdollisuus on jo poissuljettu, ja aina vaan lemmikki kutisee, on syytä epäillä allergioita. Erittäin yleisiä kroonisen kutinan aiheuttajia lemmikeillä ovat ruoka-aineallergiat ja atopiat. Allergioiden määrä sekä pieneläimillä että ihmisillä on viime aikoina lisääntynyt. Allergia lemmikeillä ja ihmisillä tarkoittaa samaa asiaa - elimistön omaa yliampuvaa reagointia ympäristön normaaleille, harmittomille tekijöille. Allergia voi pieneläimillä ilmetä joskus harvoin myös hengitystieoireina kuten ihmisillä, mutta yleensä se tulee esiin ihooireina. Koirilla allergia puhkeaa yleensä nuorena. Iho kutisee, punoittaa, karva lähtee, pohjavilla on puutteellista. Voi esiintyä toistuvia iho- ja korvatulehduksia. Korvalehdet ovat paksuuntuneet, punoittavat, kuumat ja röpelöiset. Koira saattaa nuolla toistuvasti etujalkojaan, taipeita ja rapsuttaa kylkiään. Kainalot, taipeet ja mahan alusta punoittavat ja ovat karvattomat. Silmien sidekalvot punoitavat, pään alueella voi ihossa olla hankaumia. Peräaukon ympärillä on punoitusta ja karvattomuutta. Kissa saattaa raapia pään aluetta ja nuolla mahan alustan ja tassut ohuelle nukalle tai ihon jopa rikki. Ruoka-aineallergiaa koiralla voivat aiheuttavaa esimerkiksi nauta, kana, maissi, vehnä ja soija. Kissalla yleisiä allergian aiheuttajia eli allergeeneja ovat lisäksi maito ja kala. Ruoka-aineallergian selvittämiseksi voidaan suorittaa ns. eliminaatiodieetti. Eliminaatiodieetti tarkoittaa eliminaatiovaihetta sekä provokaatiovaihetta. Eliminaatiovaiheessa lemmikille syötetään 1012 viikon ajan vain yhtä hiilihydraattia ja vain yhtä proteiinia, joita lemmikki ei ole saanut aikaisemmin. Eliminaatiovaiheen
aikana seurataan häviävätkö oireet. Eliminaatiovaihetta seuraavassa provokaatiovaiheessa lemmikille syötetään uudelleen samaa ruokaa, joka aikaisemmin aiheutti oireita. Ruoka-aineallergiassa oireet häviävät eliminaatiovaiheessa, mutta palaavat provokaatiovaiheessa. Tavoitteena on löytää oireita aiheuttavat ruoka-aineet ja välttää niitä jatkossa. Atopia on periytyvä taipumus ihooireisiin altistuttaessa hengitettäviin ympäristön harmittomiin tekijöihin. Atopiaa aiheuttavat esim. ruohojen, heinien ja puiden siitepölyt, homesieni-itiöt sekä pölypunkit. Oireita aiheuttavat allergeenit pystytään selvittämään allergiatesteillä, verikokein tai ihotestein. Allergiatestin perusteella voidaan aloittaa spesifinen siedätys- eli hypohoito oireiden helpottamiseksi. Kontaktiallergiassa allergeeneja voivat olla esim. kemikaalit shampoissa tai väriaineet ruokakupeissa. Iho-oireet tulevat esille allergeenin kanssa kontaktiin joutuneella ihoalueella. Allergiaa ei varsinaisesti voida parantaa, mutta tavoitteena on minimoida siitä aiheutuvat oireet. Atopiaa voidaan hoitaa allergiatestien tulosten perusteella hypo- eli siedätyshoidolla. Toinen vaihtoehto on hoitaa lemmikin allergioita oireenmukaisesti. Oireenmukaisessa hoidossa on erittäin tärkeää omistajan kyky lukea ja ennakoida lemmikin reaktioita eri allergeeneille. Hoidossa pyritään vähentämään ulkopuolisten ärsykkeiden määrää ja nostamaan elimistön reaktiokynnystä. Ärsykkeitä voidaan vähentää esim. ruokavaliota rajoittamalla. Reaktiokynnystä voidaan yrittää nostaa esim. antamalla lemmikille rasvahappovalmisteita. Allergian hoidossa on usein hyötyä ihon ja turkin pesusta lääkeshampoilla. Oireita on mahdollista helpottaa myös suun kautta annettavilla antihistamiini- tai kortisonilääkityksillä. Allergisen lemmikin arkiseen hoitoon saa yksilöllisiä ohjeita hoitavalta eläinlääkäriltä.
Hormonaaliset sairaudet ihosairaus ilman kutinaa? Hormonaaliset sairaudet johtuvat elimistön oman hormonituotannon epätasapainosta. Taustalla voi olla esimerkiksi liian runsas/vähäinen kilpirauhashormonin tai sukupuolihormonien tuotanto. Hormonaalisissa sairauksissa iho-oireet ovat vain osa sairautta. Iho-oireina voi olla mm. ihon ohentuminen tai paksuuntuminen, ihon ja karvapeitteen värin muuttuminen sekä symmetrinen karvan lähtö. Yleensä iho-oireet eivät hormonaalisissa sairauksissa aiheuta kutinaa. Iho-oireiden kanssa samanaikaisesti voidaan huomata lisääntynyttä juomista, muuttunut ruokahalu, heikentynyt rasituksensieto jne. Sairauden diagnoosiin päästään esitietojen, kliinisen terveystarkastuksen ja laboratoriokokeiden avulla. Nyt aankohtaista ihosairauksien hoidossa! Ei pelkästään ihmiset, vaan myös lemmikkieläimet hyötyvät ravinnon omega -rasvahappolisistä. Etenkin talvella, kylmän ja kuivan ilman aikana, kannattaa lemmikille antaa niiden tarpeisiin kehitettyjä rasvahappovalmisteita. Muistathan noudattaa pakkauksien annostusohjeita. ·
Kuva: Anna E. Vähäkuopus
Tuoteuutisia
Ensimmäinen biodynaaminen luomuruokasarja
Suomeen on saapunut myyntiin ensimmäinen aito 100 %:nen LUOMURUOKASARJA DEFU. Tuotteissa käytetyt raaka-aineet ovat kaikki luomua ja niistäkin suurin osa tulee lisäksi biodynaamisesta tuotannosta. Koirille tarkoitetuista kuivaruoista löytyy sopiva kana/kalkkunapohjainen vaihtoehto kasvaville, aikuisille ja seniori-ikäisille koirille ilman yleisiä yliherkkyyksien kanssa ilmeneviä viljoja kuten vehnää ja soijaa. Aikuisille kissoille vaihtoehtoja löytyy kolmea eri lajia: kana/kalkkuna, naudan maksa ja kala. Tuotteissa käytetyt perusraakaaineet ovat: LIHA: kana* ja kalkkuna* VILJAT: maissi*, kaura* ja riisi* VIHANNEKSET & YRTIT: porkkana*, purjosipuli*, valkosipuli*, timjami*,
Tuoteuutisia
EASYPILL - Otettu lääke auttaa paremmin
Moni koiran ja kissan omistaja tuskailee matokuurien tai muiden lääkkeiden antamisen kanssa. Pillerin saaminen perille on usein työn ja tuskan takana. Tutkimusten mukaan valitettavan suuri osa lemmikkien lääkekuureista jää kesken, koska lääkkeiden antaminen on joko vaikeaa tai sekä omistajalle että lemmikille liian stressaavaa. EASYPILLin ansiosta ikävä askar muuttuu helposti mukavaksi makupalahetkeksi. Lemmikki totutetaan EASYPILLin makuun antamalla ensimmäinen kerta ilman lääkettä. Seuraavalla kerralla EASYPILL makupalasta taitetaan tai leikataan sopiva pala, ja tabletti piilotetaan palan sisään. Makupala tarjoillaan joko ruoan kanssa tai sellaisenaan. Easypilliä myyvät eläinlääkärit sekä hyvin varustetut eläintarvikeliikkeet ja apteekit. Kissoille tarkoitettu EASYPILL on yksittäispakattu 10 gr makupaloiksi. Yksi
rosmariini* ja persilja* *= 100 % LUOMU DEFU... ja tiedät varmasti mitä koirasi ja kissasi syö !!!
Valmistuttaja: DEMETER-Feldergzeugnisse GmbH Maahantuonti: Symppis www.symppis.com, p. 09-8594226
tällainen makupala maksaa noin 2 , ja se saattaa riittää tabletin koosta riippuen jopa 10 tabletin antamiseen. Koirien EASYPILL on pakattu 75 gr pussiin, jossa on 15 makupalaa. Pussin hinta on noin 10 . Yhdestä palasta riittää tabletin koon mukaan 14 tabletin antamiseen.
Lisätietoja: Biofarm Oy, Karkkila. www. biofarm.fi
Tuoteuutisia
Hellästi. Uskollisesti. Ammattitaidolla. Kaikki lemmikkien terveyspalvelut
Heli Härkälä, ELL Aija Jantunen, ELL Nina Karenko, ELL Suvi Pohjola-Stenroos,ELT, Dipl.ABVP (feline)
019 -36051
Uudet ProfilumTMsarjan tuotteet myyntiin maaliskuussa
Oikeanlainen ja maistuva ravinto on yksi lemmikin terveyden ja hyvän kunnon tärkeimmistä tekijöistä. Vaikka kissat ja koira ovat vuosien saatossa muuttuneet villieläimistä lemmikeiksi, niiden ravitsemukselliset tarpeet juontavat juurensa villeihin esi-isiin. Maaliskuussa 2008 lemmikkikauppoihin myyntiin saapuva ProfilumTMtuotesarja on uusi kissoille ja koirille tarkoitettu korkealaatuinen kuivaruoka. ProfilumTM-tuotteiden kehityksessä on otettu huomioon kissojen ja koirien luontaiset tarpeet, ja uutuudet sisältävät kaikki ainesosat, joita lemmikki tarvitsee elääkseen pitkän ja terveen elämän. ProfilumTM-valikoima on kehitetty kissojen ja koirien erilaiset ominaisuudet, kuten koko, ikä, elämäntapa ja fyysinen kunto, huomioon ottaen. Lemmikit saavat niin kotioloissa kuin luonnossa ravinnon mukana proteiineja, rasvoja ja hiilihydraatteja sekä vitamiineja ja kivennäisaineita. Näiden
LOHJAN PIENELÄINKLINIKKA
Laurinkatu 35, 08100 Ajanvaraus: ma-pe 8-20, päivystys la 9-13 www. clinivet.fi
ravintoaineiden oikeanlainen suhde pystytään määrittämään AMP (Advanced Metabolic Profile) -mallin avulla. ProfilumTM-sarjan tuotteet on kehitetty AMP-mallia käyttäen, minkä ansiosta lemmikki saa ravinnostaan kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ja energian oikeassa suhteessa. Koska ruoan herkullisuus on niin ikään osa kissan ja koiran onnellista elämää, uutuudet on valmistettu huolella korkealaatuisista raaka-aineista ja sisältävät runsaasti lihaa, minkä vuoksi lemmikit pitävät myös niiden mausta. ProfilumTM-kuivaruokasarja on kehitetty lemmikkieläinten ravitsemukseen erikoistuneessa Waltham ® -tutkimuskeskuksessa.
HESYn Perintöpuodin avajaiset
Kuvat Sarri Kukkonen
Helmikuun ensimmäisenä lauantaina wanhoista tawaroista kiinnostunut väki vaelsi Vallilaan HESYn uuden perintöpuodin avajaisiin. Perintöpuoti toimii vuokratussa liikehuoneistossa osoitteessa Mäkelänkatu 34. Puodissa on myynnissä kaikenlaista perintöinä ja lahjoituksina saatua arvokkaampaa tavaraa kuten astioita, koruja, kirjoja, pitsilakanoita, kirjailtuja pöytäliinoja ja taidetta sekä merkkivaatteita ja pienikokoisia huonekalujakin. HESY:llä on ollut jo pidemmän aikaa haaveissa pysyvä puoti. Sattumalta vuoden alussa Mäkelänkadulla oli liikehuoneisto vuokralla. Halukkaita vuokraajia oli paljon,
mutta taloyhtiö valitsi HESYn, sillä se etsi luotettavaa ja vakaata vuokralaista ja sellainen HESY todella on, sillä onhan yhdistys perustettu jo vuonna 1874! Perintöpuodin sijainti on oivallinen: loistavat joukkoliikenneyhteydet ja Valtterin kirpputori valtavine asiakasvirtoineen muutaman korttelin päässä. Lahjoituksina ja perintöinä tulevien arvotavaroiden määrä on kasvanut ilahduttavasti viime aikoina. Näillä lahjoituksilla on erittäin merkittävä rooli HESYn toiminnan rahoittamisessa. Kunnilta ja valtiolta tulevat avustukset kattavat vain 5 % eläinten auttamiseen käytettävistä menoista. Kun HESY joka vuosi tarvitsee noin 500 000 euroa kodittomien
eläinten auttamiseen, on yhdistyksen oltava aktiivinen ja ahkera monella sektorilla. Kaikki yhdistykselle tulevat tavarat lajitellaan kolmeen luokkaan. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat kaikki sellaiset tavarat, joita yhdistys tarvitsee omassa toiminnassaan eli eläinten käyttöön kuten petivaatteet ja ruuat tai toimistotarvikkeet. Toiseen ryhmään erotellaan ns. arvotavarat eli korut, wanhat tekstiilit, porsliinit ja lasiesineet sekä taulut. Kaikki arvotavarat menevät myyntiin, kunhan niille on ensin löydetty arvonsa mukaiset hinnat. Yhdistyksen käytössä on huippuasiantuntijoita, jotka arvioivat arvotavaroita maksutta. Loput tavarat menevät kirpputorillemme ja ne, jotka ei-
vät siellä mene kaupaksi, lahjoitetaan joko sisarjärjestöillemme lähialueille tai annetaan humanitaarisena apuna.
PERINTÖPUOTI Mäkelänkatu 34 lähellä Sturenkadun kulmaa Avoinna: ma-pe klo 1118, la klo 1117 Astioita, koruja, kirjoja, merkkivaatteita, wanhoja tekstiileitä, taidetta,...
Avajaisissa poikennut Marjut Söderström kommentoi puotia seuraavasti. "Uusi Hesyn perintöpuoti sijaitsee todella hyvien kulkuyhteyksien päässä. Helppo tulla ja löytää perille. Sisällä oli paljon kiinnostavaa: notkuvat kirjahyllyt, muutama ihana pieni kaappi, tauluja seinillä, mielenkiintoisia asioita. Ja tunnelma oli lämmin ja välitön, kuten Hesyn tapahtumissa yleensäkin. Oman lisämausteensa toivat pari koiraa, jotka olivat ostoksilla emäntiensä kanssa. Ei onnistu monessa liikkeessä".
16 CityLemmikit
Vaihda lemmikkisi ravinto AIDOSTI TERVEYSVAIKUTTEISEEN Eagle Pack ruokaan.
Holistic Solution on luonnollinen tapa vatsaongelmien hoitoon. Holistic Solution sisältää maitohappobakteereita, jotka suojaavat elimistöä pahojen bakteerien hyökkäyksiltä. Matkustaminen, kilpaileminen, metsästys sekä muut erilaiset fysiikkaa rasittavat tapahtumat voivat aiheuttaa koiralle suolisto-oireita. Ruuansulatuksen ja ruuan ravintoaineiden tehokkaan imeytymisen varmistamiseksi lisää koirasi ruokaan Holistic Solution maitohappobakteerivalmistetta. Maitohappobakteerit ovat osana kaikissa Eagle Pack ruuissa, mutta jos lemmikkisi sairastuu, tarvitaan maitohappobakteereita lisää.
Koirasi hyvinvointiin.
www.eaglepack.fi
Nyt tällä kupongilla ostaessasi Eagle Pack ruokaa koirallesi (kaikki koot) saat Holistic Solution maitohappobakteerivalmisteen kaupanpäälle!
Nimi:________________________________________________________ e-mail:_______________________________________________________ Osoite:_______________________________________________________ Postinro ja -paikka:______________________________________________ Koiran rotu:____________________________________________________ Kaupan nimi:_______________________Pvm________________________
Saatavana eläintarvikeliikkeistä.
Kuponki voimassa 30.4.2008 saakka niin kauan kuin erää riittää.
1 kuponki/talous. Vain selkeästi täytetty kuponki oikeuttaa hyvitykseen. Yhteystietoja voidaan käyttää Shetland Oy:n markkinoinnissa.
nro 1 /2008
17
Kaupunki tiedottaa
Helsingin koirapuistot
Ulkoilualue myös pienille koirille Uimapaikka koirille
PP = pohjoispuoli, IP = itäpuoli, EP = eteläpuoli, LP = länsipuoli
Hoitoalue IV (Haaga)
1. Poutamäenpuisto, Poutamäentie 8-10 EP 2. Haagan puisto, Vihdintie 21 PP 3. Talinhuippu, Poutamäentie 16-18 / Arinatie 12 LP/ Kaupunginraja 4. Vanhaistenpuisto, Vanhaistentie 4 - 6 5. Taka-Lassilan reunapuisto, Niittyperäntie 14 luoteeseen 6. Aino Acktén puisto, Ohjaajantie 32-34 7. Kartanonhaka, Ruosilantie 8-12 8. Malminkartanon koira-aitaus, Malminkartanontie 3 IP 9. Jyrkinkallio, Henrikintie 5 lounaaseen 10. Konalanpuisto, Vähätuvantie 4a / Kehä I 11. Strömbergin puisto, Strömbergintie 4 kaakkoon / Hiomotie 2a länteen
5. Pitkäkoski, Pitkäkosken retkeilymaja Kuninkaantammentie 17 IP 6. Taiteilijanpuisto, Larin Kyöstin tie 15 LP / Oulunkyläntie IP 7. Risulanmäki, Tuomarinkylänpolku / Vanha Tuusulantie Malmin hoitopiiri 1. Savelanpuisto, Lucina Hagmanin polku 2 EP 2. Vuolukivenpuisto, Vuolukiventie 3-5 LP 3. Pihlajiston metsikkö, Aulangontie 12 IP 4. Maasälvänpuisto, Maasälväntie 14 PP 5. Leivosenpuisto, Tapaninkyläntie/ Leivosenkujan 4 LP 6. Malmin kirkkopuisto, Pukinmäenkaari / Markkinatie 25-27 EP 7. Närepuisto, Pieksupolku 5 PP 8. Siltalanpuisto, Siltakylänkuja 3 EP 9. Siltamäen aluepuisto, Kaksostentie 1 PP 10. Longinojanpuisto, Lallintie 12 IP / Vanhanradanraitti 11. Fallkullan aluepuisto, Malminkaari 12. Maatullinpuisto, Moisiontien 16 PP 13. Vaskipellonpuisto, Henrik Forsiuksentie 31 LP 14. Jakomäen hiekkakuoppa, Somerikkotie / Kankaretien kulmausta vastapäätä IP 15. Viikin koira-aitaus, Maakaari 3 IP
9. Sarvaston aluepuisto, Sarvastonkaari 15 IP 10. Ystävyydenpuisto, Kunnallisneuvoksentie 18-20 PP 11. Kulosaaren koira-aitaus, Tupasaarentie 2 PP Vuosaaren hoitopiiri 1. Kontulan kelkkapuisto, Porttitie 5 EP 2. Suopuisto, Lampipolku 12 LP 3. Panosaukion puistikko, Kivikonkaari 29-35 IP 4. Puotilan kartanon puisto, Kuutsalontie 2527 EP 5. Naulakallionpuisto, Länsimäentie / Untamalantien kulmaus IP 6. Satamasaarenpuisto, Punakivenpolku / Punakiventie 7 IP 7. Haruspuisto, Prammikuja 2-3 PP 8. Ullaksen koirapuisto, Kalkkihiekanpolku 3 LP 9. Uutelan koirapuisto, Särkkäniemi
LÄNTINEN VIHERYKSIKKÖ Hoitoalue I (Keskusta - Kaivopuisto)
1. Laivastopuisto, Laivastok. 1-7, Katajanokanranta 2. Katajanokan puisto, Satamakatu 3 LP 3. Tehtaanpuisto, Sepänkatu 17 EP 4. Sinebrychoffin puisto, Bulevardi 46-40 5. Norssin pääty, Laivurinrinne 4 IP 6. Merisatamanranta, Merisatamanranta/Eiranranta 7. Lapinlahden puistikko, Lapinlahdenk. 3 EP 8. Lapinlahti koira-aitaus, Lapinlahdentie 6 9. Kaivopuisto, Puistokatu 11 IP 10. Ruoholahti, Laivapojankatu 15 EP 11. Tervasaari, Tervasaarenkannas 3
POHJOINEN VIHERYKSIKKÖ
Vallilan hoitopiiri 1. Tokoinranta, Eläintarhantie 14-18 2. Brahenpuistikko, Itäinen Brahenkatu 2 PP 3. Alppipuisto, Viipurinkatu 31 EP 4. Alli Tryggin puisto, opaskoira-aitaus, Kaikukuja 7 EP 5. Pengerpuisto, Pengerkatu 16 EP 6. Katri Valan puisto, Käenkuja 6-8 7. Pähkinäpuisto, Radanrakentajantie 1 IP/ Mäkelänkatu 8. Sähköttäjänpuisto, Vislauskuja 11 EP 9. Vallilanlaakso, Vallilantaival / Sammatintie 7 PP 10. Louhenpuisto, Vaakalinnuntie 3 PP / Läkkisepänkäytävä 1 EP 11. Roineenpuisto, Roineentie 7 EP 12. Kumpulanlaakso, Limingantie 23-25 - 27 kaakkoon Pakilan hoitopiiri 1. Maunulanpuiston koira-aitaus, Rajametsäntie/ Metsäläntie 2. Suursuo, Suursuontie 29 PP 3. Risupadonpuisto, Risupadontie 2 PP 4. Heinämiehentien koirapuisto , Heinämiehentie 21 EP
Hoitoalue II (Lauttasaari - Etu-Töölö)
1. Taivallahden ranta, Eteläinen Hesperiankatu 40 PP 2. Lauttasaaren Veijarivuoren puisto: itäkulmassa tolpilla merkitty aitaamaton uimapaikka, Purjeentekijänkuja eteläpää 3. Nervanderin puistikko, Nervarderinkatu 8a 4. Myllykallio, Lauttasaarenmäki 6 EP
Koira-aitausten säännöt
1. Pidä koirasi vapaana - Varmista, että koirasi tulee toimeen muiden koirien kanssa. 2. Huolehdi, että koirasi rokotukset ovat kunnossa. 3. Älä heitä keppejä, kiviä tai lumipalloja, äläkä tuo omia leluja - Seuraukset voivat olla ennalta-arvaamattomat. 4. Sinä vastaat aina omasta koirastasi - Sinä vastaat aina koirasi aiheuttamasta aineellisesta vahingosta, koirasi puremasta aiheutuvista kustannuksista - ELI VASTUU ON SINULLA. 5. Pidä huoli, että koirasi ei haukunnallaan häiritse ihmisten yörauhaa (klo 22 - 07). 6. Älä vahingoita kasvillisuutta ja puistokalusteita. 7. Pidä alue siistinä - Korjaa ulosteet roskaastiaan. 8. Sulje portti
ITÄINEN VIHERYKSIKKÖ
Herttoniemen hoitopiiri 1. Myllypuron ostarin puisto, Orpaanporras 3 LP 2. Vartiokylän koira-aitaus, Myllytontunpolku 3. Herttoniemen koira-aitaus, Siilitie 18 LP 4. Tuorinniemen koirapuisto / Linnanrakentajantie 16 LP 5. Santahaminan koira-aitaus, Santahamina 6. Yliskylän koira-aitaus, Reposalmentie / Ilomäentie EP 7. Vesitornin niitty ja kenttä, Sahaajankatu 4 IP 8. Roihuvuoren selänne - metsän pohjoisosa, Vuorenpeikont. 7 koilliseen
Hoitoalue III (Munkkiniemi - Taka-Töölö)
1. Munkinpuisto, Munkkiniemen puistotie Turunväylä / Ritokalliontie 17 PP 2. Meilahdenpuisto, Meilahdentie/ Paciuksenkatu 19 EP 3. Keskuspuiston koira-aitaus, Fanninpenger 1 LP / Maistraatinkatu 2a LP / Sannanpenger 6 luoteeseen 4. Tilkanvierto, Tilkanvierto 5 EP / Ratsastie 5. Puutarhurinlehto, Puutarhurinkujan pääty 6. Rajasaari, Rajasaarenpenger 7. Eläintarha, Uimastadioninpolku PP
Hauskoja ulkoiluhetkiä koirasi kanssa!
Espoon kaupunki
Espoon koirapuistot
Leppävaara Hatsinanpuistossa Vermoon päin mentäessä, Perkkaantien ja radan välisellä alueella. Alueella on erillinen koulutusalue. Alueella on epävirallisia parkkipaikkoja. Puistoa rakennetaan, joten koulutusalue tulee häviämään. Lintuvaara Topparoikan koirapuisto osoitteessa Pikkulinnunreitti 18-20. Uusi puisto,joka on tehty metsäalueelle. Puiston kummassakin päässä on portit. Autollapääsee puiston viereen Pikkulinnuntie puolelta. Kilo Kilon koirapuisto on vaatimaton aitaus. Se sijaitsee Kilossa, Nuijalassa Kellaripolun päässä. Sinne pääsee Kilon koulun etelpuolelta kulkevaa kevyenliikenteen väylää kävellen. Iltaisin auton voi jättää Kilon koulun parkkipaikalle. Matinkylä Rantametsä nimisellä alueella, Säästöpankkiopiston vieressä. Alueelle pääsee Säästöpankkiopiston takaa menevää puistopolkua (ei autolla) tai Koukkuniemen tieltä lähteviä puistoteitä pitkin. Puisto on rakennettu kukkulalle. Alueella ei ole parkkipaikkoja Olari Ylismäentien pohjoispuolella. Alueelle pääsee Olarinhaanpäänpolkua, jokalähtee Ylismäentieltä. Alueen lähellä on lemmikkieläinten hautausmaa. Autolla ei pääse viereen. Soukka Soukanväylän ja Kaitaantien risteyksessä. Kai-
Kaupunki tiedottaa
taantieltä tultaessa jää risteyksen vasemmalle puolelle. Metsäalue, jolle ei autolla pääse viereen. Kivenlahti Länsiväylän ja Kivenlahdentien välissä, vastapäätä Kivenlahdenkatua. Aukea paikka, jossa ei ole kasvillisuutta. Kohde on myös koulutuskäytössä. Nöykkiö Nöykkiön koirapuisto sijaitsee Karjasilta nimisen kadun kääntöpaikan viereisessä puistossa, Nöykkiönlaakson koulun eteläpuolella. Puisto on talkoilla rakennettu aitaus. Tapiola Hakalehdonpuistossa, mutta ei näy Merituulentielle. Alueelle pääsee puistopolkua pitkin Etelätuulentien oikealta puolelta tultaessa Merituulentieltä päin. Etelä-Tapiolan koululla ja tennishallilla on parkkipaikkoja. Järvenperä Järvenperäntien ja Kulloonmäentien risteyksessä Karamtzininpuistossa. Peltoalue, jonka päätyaita on samalla pallokentän pääty. Autolla pääsee aivan viereen. Saarniraivio Saarnilaaksonpuistossa, Hösmärintien ja Sunantien risteysalueella. Hösmärintien puolella on parkkipaikka, josta näköyhteys koirapuistoon. Hyvä kevyenliikenteen väylä menee suoraan puistoon Saarniraivion koulun vierestä. Aitauksessa on metsää, mäkeä ja peltoa.
18 CityLemmikit
Kaupunki tiedottaa
Vantaan kaupungineläinlääkärin vastaanotto
Ajanvaraus klo 8.3011 ja 1718 , puh.
09 8392 3105. Päivystys iltaisin klo 18 alkaen sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä, puh. 09 8392 3105. Klinikkamaksu 12 . Klinikka tarjoaa peruseläinlääkäripalveluja. Iltaisin ja öisin päivystyksessä vastaanotetaan kiireellistä hoitoa tarvitsevia eläimiä. Pakkalankuja 5, 01510 Vantaa (kulku Elannontien kautta). Löytöeläintalo on avoinna arkisin kello 810 ja 1219 sekä viikonloppuisin kello 1018. Löytöeläintalon internet-sivut löytyvät osoitteesta www.loytoelaintalo.fi ja sähköpostiosoite on loytoelaintalo@elisanet.fi Vantaan alueelta löytyneet sairaat tai loukkaantuneet löytöeläimet on vietävä Vantaan kaupungin eläinlääkärin vastaanotolle, Pakkalankuja 5, 01510 Vantaa. Loukkaantuneen eläimen tuonnista on ilmoitettava etukäteen puh. 09 8392 3105, jotta eläintä osataan olla vastassa.
Vantaa ylläpitää 23 koira-aitausta
Vantaan koira-aitaukset alueittain
Hakunilan alue
venkuja 1 Lounaniityn koira-aitaus, Usvatien itäpäästä puistoon Punakivenpuiston koira-aitaus, Punakiventie 5
Harmopuiston koira-aitaus, Ponikuja 1 B Kormuniitynpuiston koira-aitaus, Vuorilehdontie 1 Rimapuiston koira-aitaus, Maratontie 25 b Länsimäentien eteläinen koira-aitaus, Suunnistajankuja 5 Länsimäentien pohjoinen koira-aitaus, Länsimäentie 43
Myyrmäen alue
Pähkinäpuiston koira-aitaus, Pähkinärinteentie 60 Raappavuorenpuiston koira-aitaus, Raappavuorentie 16 Sahapuiston koira-aitaus, Sahatie 16 Vapaalanaukeen koira-aitaus, Luhtitie 15-17
Miten toimia, jos löytää irrallaan kulkevan eläimen?
Vantaan löytöeläinten vastaanotto ja hoito on siirtynyt Helsingin, Espoon ja Vantaan yhteiseen Löytöeläintaloon Helsingin Viikissä. Löytöeläimet ovat irrallaan tavattuja lemmikki- ja harraste-eläimiä, joiden omistaja ei ole tiedossa. Luonnonvaraisia eläimiä löytöeläintaloon ei oteta. Loukkaantuneet luonnonvaraiset eläimet vastaanottaa Korkeasaaren eläintarha Helsingissä, puh. 169 591, www.korkeasaari.fi. Löytöeläintalon osoite on Viikin opetus- ja tutkimustila, 00790 Helsinki, (opastus Koetilantieltä), puh. 045 113 4683 joka päivä klo 820.
Miten toimia, jos lemmikki karkaa?
Jos lemmikkieläin karkaa tai katoaa omille teilleen, asiasta on syytä ilmoittaa heti Löytöeläintaloon. Talon nettisivuilla voi tehdä virallisen katoamisilmoituksen. Kadonneesta eläimestä kannattaa myös laittaa kuvalliset ilmoitukset katujen, puistojen ja ulkoilualueiden tolppiin. Jos löytää karanneen tai eksyneen lemmikkieläimen, se tulee toimittaa Löytöeläintaloon. Jos epäilee löytämänsä eläimen olevan heitteille jätetty, on syytä ottaa yhteyttä kaupungineläinlääkäriin puh. 8392 3436, 8392 3108, 040 724 8590, 040 841 9972 tai 8392 3105 klo 8.3011.00.
Tikkurilan alue Koivukylän alue
Kytöpuiston koira-aitaus, Halmekuja Rekolanrannan koira-aitaus, Peijaksentie 25 Simonkylänpuiston koira-aitaus, Kallioimarteentie Illenpuiston koira-aitaus, Hagelstamintie 26 Maitikkapuiston koira-aitaus, Kallioruohontien päässä Malminniityn koira-aitaus, Malminniityntien päässä Viertolanrannan koira-aitaus, Kaislatie 22-24
Korson alue
Kalmuurinpuiston koira-aitaus, Urpiaisentie 9 Tussinkoskenpuiston koira-aitaus, Varpusenkuja 4
Martinlaakson alue
Askistonpuiston koira-aitaus, Kimaratie 12:n länsipuolella Jokiuomanpuiston koira-aitaus, Haltiantie 9 Laajakorvenpuiston koira-aitaus, Laajakor-
Seuraava CityLemmikit -lehti ilmestyy toukokuussa, viikolla 22.
Varaa ilmoitustilasi 5.5 mennessä p. 040 5168115 Sanna Tirkkonen tai danubo@kolumbus.fi
Jakelupisteet Suur-Helsingin alueella: eläinkaupat, eläinlääkäriasemat, tapahtumat
Mikäli haluat CityLemmikit -lehden jakelurenkaaseen mukaan, niin laita ystävällisesti yhteystietosi ja toimitusosoite sähköpostilla osoitteeseen danubo@kolumbus.fi Samaan osoitteeseen voi myös ilmoittaa mikäli lehden loppuvat kesken, niin toimitamme niitä lisää.
nro 1 /2008
19