www.mansku-lehti.net www.facebook.com/mansku-lehti 7 2018 Kysy lisää: myynti@letterbox.fi Yrittäjä! Tässä on paikka Sinun ilmoituksellesi M ansku TÖÖLÖ ? MEIL AHTI L AAKSO ? RUSKEASUO JALKAKÄYTÄVÄLLE PYSÄKÖINTI PUHUTTAA: ”VALTAOSA EI OLE KUORMAN LASTAUSTA” Sivu 3 RAVINTOLA CARELIA ON MANSKUN UPEA HELMI Sivu 8 UUSIA SANANLASKUJA Sivu 2 Osallistu Kun olet seuraavan kerran hampurilaisella, niin UNOHDA MUOVIPILLI 25.000 ihmistä 5.000.000 muovipilliä vuodessa! Yhdessä… voi säästää jopa... ”EI KIITOS” muovipillille -kampanjaan VIRKISTÄVÄN MUKAVA. urheiluhallit.fi urheiluhallit.fi 55 € 10 krt 1 krt 7 € Kuntosali 65 € 10 krt 1 krt 8 € Ryhmäliikunta Kesähinnat! Kesähinnat! Voimassa 2.5. 31.8. MENU CARELIA Sokerisuolattua ahvenanmaan merikirjolohta ja avomaankurkkua • • • Kukkakaalirisottoa ja gobbas gårdin kylmäpuristettua rypsiöljyä TAI Yön yli haudutettua poron potkaa ja kesävihanneksia • • • Kotimaisia kesämarjoja, marenkia ja sorbettia 49€ RAVINTOLA@RAVINTOLACARELIA.FI TAI 09 2709 0976 AVOINNA: MA-PE 17.00–23.00 MANNERHEIMINTIE 56, 00260 HKI RAVINTOLACARELIA.FI UUSI Á LA CARTE! TERVETULOA MAISTAMAAN!
LÄHETÄ JUTTUVINKKI: toimitus@letterbox.fi 3 7 | 2018 Energiaa kesään! Voimaharjoitus on tärkeässä roolissa vahvan ja terveellisen kehon saavuttamisessa. Korkealaatuiset harjoittelulaitteemme ja ammattitaitoiset Fressi Trainerimme takaavat, että Sinä voit keskittyä treenaamiseen ja itsesi vahvistamiseen. Katso kesätarjou s! fressi2 4.fi/ke sa Hietaniemen ravintola & Sali Muistotilaisuuksiin erinomaisesti soveltuva valoisa juhlatila keskellä Hietaniemen hautausmaata Hietaniemen ravintola & Sali Hietaniemenkatu 20, käynti sisäpihan kautta p. 044 309 3473 info@hietaniemensali.fi www.hietaniemenravintolajasali.fi Palveluistamme ja varaustilanteesta voi kysellä puhelimitse, sähköpostilla tai kotisivujemme yhteydenottolomakkeella. Saliin on mahdollista tulla myös vapaasti tutustumaan arkisin klo 8 13 välillä, muulloin erikseen sovittuna aikana. Kauttamme myös catering-palvelu. SVENSKT TENN @ DIDRICHSEN Kuusilahdenkuja 1 Helsinki 010 2193970 Estrid Ericson & Josef Frank: Muotoilun uudistajat 25.5.–9.9.2018 ti-su 11–18 www.didrichsenmuseum.fi Opastukset: näyttelyyn la ja su klo 13, veistospuistoon la klo 14 Vesibussit Kauppatorilta Didrichsenille lauantaisin klo 11:30, paluu 15:00 Liput 15 / 10 € (Aava Lines, Kolera-allas) Jalkakäytävälle pysäköinti puhuttaa: ”valtaosa ei ole kuorman lastausta” AJONEUVOJEN pysäyttäminen jalkakäytäville ja pyöräteille kuumentaa usein eri tienkäyttäjien tunteita. Jalankulkijat ja pyöräilijät kokevat, että pakettiauto, kuorma-auto tai vaikkapa taksi seisoo kulkuväylän tukkeena tarpeettomasti. Kuljetusalan työntekijät taas joutuvat pähkäilemään, että mihin ajoneuvon voi jättää niin, ettei siitä olisi haittaa muille. Suomen tieliikennelaki sallii ajoneuvon pysäyttämisen lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle tai pyörätielle kuorman purkamisen tai lastaamisen ajaksi, mikäli läheisyydessä ei ole pysäyttämiseen käytettävää muuta paikkaa. Lakia kuitenkin rikotaan Helsingissä melko paljon, ja kulkukäytävien tukkeeksi pysäköidyistä autoista määrätään vuositasolla tuhansia pysäköintivirhemaksuja. Keskiviikkona 23. 5. Kampin Laiturissa pidetyssä paneelikeskustelussa ilmeni, että Helsingissä määrättiin vuonna 2016 kaikkiaan 166 170 pysäköintivirhemaksua, joista 7856 koski jalkakäytävälle tai pyörätielle pysäköintiä. Helsingin liikenneturvallisuusyhdistyksen järjestämässä keskustelutilaisuudessa oli läsnä eri liikennemuotojen etujärjestöjen, poliisin, kunnallisen pysäköinninvalvonnan ja kaupunkisuunnittelun edustajia. Paikalla oli myös helsinkiläisiä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, jotka valokuvaavat havaintojaan Minä pysäköin pyörätielle -facebookryhmään. -Ajoneuvoa ei saa pysäyttää jalkakäytävälle tai pyörätielle pelkästään siksi, että ajoneuvon kuljettaja voi sieltä helpommin purkaa lastin, huomautti Helsingin Liikenneturvallisuusyhdistyksen hallituksen jäsen Petri Sipilä. -Jos jakeluauton kuljettaja on esimerkiksi kauppaliikkeeseen viemässä rullakon tavaraa, ei hän voi kovin kauaksi kaupasta pysäköidä. Ja siinä säännösten mukaan toimitaan, sanoi puolestaan Helsingin Seudun Kuljetusyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Jaakko Pajula. Yleisöstä arveltiin, että selvä enemmistö kaupungilla näkyvästä jalkakäytävälle pysäköinnistä ei ole tieliikennelain mukaista. -Onko kyse piittaamattomuudesta? Silloin valvonta ei ole kyllä riittävää. -Jalkakäytävillä ja pyöräteillä näkyy paljon autoja, joilla ei ole mitään tekemistä kuorman lastauksen tai purkamisen kanssa, sanoi mies paneelin yleisöstä. Kaikki tilaisuuden osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että jalkakäytävälle ei saa pysäköidä jos menee nostamaan rahaa pankkiautomaatilta tai hakemaan lounasta ravintolasta. Helsingin kaupungin johtava pysäköinnintarkastaja Jonathan Lagerquist kieltäisi kokonaan pysäyttämisen jalkakäytävillä kuten on tehty muissa Pohjoismaissa. Hänen mielestään Suomen tieliikennelaki on epäselvä pysäköinninvalvonnan kannalta. -Nykylain takia Helsingissä on käytössä viiden minuutin tarkkailuaika. Jos kuljettajaa ei näy viiden minuutin sisällä palaamassa ajoneuvolleen, määrätään pysäköintivirhemaksu, Lagerquist kertoi. Poliisin edustajan mukaan tieliikennelaki on puolestaan helppotulkintainen, mutta resurssit ovat rajalliset. -Pysäköinninvalvonta on vähätöistä hommaa, ja poliisi voisi tehdä sitä huomattavasti enemmän. Poliisihallitus viestii yksiköille, että pysäköinninvalvontaa saa tehdä. Sillä on liikennerikollisuuden kitkemisen ohella yhteys liikenneturvallisuuteen, sanoi poliisitarkastaja Konsta Arvelin. Helsingin kaupunki pyrkii puuttumaan ongelmaan ottamalla käyttöön pelkästään jakeluliikenteelle varattuja pysäköintiruutuja. Liikenneinsinööri Juha Hietanen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta kertoi, että jakeluliikenteen lastausruutuja on tällä hetkellä käytössä Etelä-Helsingissä ja Töölössä reilut parikymmentä. -Näitä lastausruutuja voisi olla mahdollista lisätä Helsingissä, mutta se on pois muulta pysäköinniltä. Jani Jakonen Aleksanterinkadun jalkakäytävälle saa pysäyttää ajoneuvon kuorman lastauksen ja purkamisen ajaksi kello 05-11 välillä.
4 LÄHETÄ JUTTUVINKKI: toimitus@letterbox.fi 7 | 2018 SÄVELEN LOUNASBUFFET 10,30€ SÄVELEN LOUNASBUFFET TER VET ULO A! KALLIONSAVEL.FI KALLIONSAVEL Päivän keitto Salaattipöytä Kaksi päivittäin vaihtuvaa pääruokaa Lisäksi tarjolla Päivän kasvis 10,30€ Päivän burgeri 12,50€ Päivän salaatti 12,50€ Kuukauden tarjous 15,20€ Johannes Nieminen Laillistettu kiinteistönvälittäjä +358 45 869 6810 Muista suojata lapsen silmät auringolta Keväällä ja kesällä auringon UV-säteily on voimakasta, joten silmien suojaamisesta on hyötyä myös pilvisellä säällä tai varjossa, kun ulkona ollaan pitkään. Eri asiantuntija-arvioiden mukaan ihmisen elinikänään saamasta UV-säteilystä saadaan 25 prosentista jopa puoleen ennen 18 ikävuotta, koska lapset viettävät merkittävästi aikuisia enemmän aikaa ulkona. Mitä nuorempana lapsi tottuu aurinkolasien käyttöön, sen parempi. Menevälle leikki-ikäiselle voi olla vaikeaa vakuutella lasien tärkeyttä, jos ne tuntuvat ylimääräiseltä, hankalalta lisävarusteelta. Vauvasta lähtien aurinkolaseja käyttänyt ei huomaa kyseenalaistaa suojavarustetta samalla tavoin. Optikkoliikkeissä on laadukkaita aurinkolaseja kaiken ikäisille ja kokoisille, ja myös tyylivalikoima kasvaa kokoajan. Jotkut lapset voivat olla hyvinkin kiinnostuneita aurinkolaseista myös tyyliasiana, varsinkin teini-iän kynnyksellä. On hyvä, jos pukeutumisestaan tarkka esiteini haluaa aidosti käyttää aurinkolasejaan, eikä koe niitä muotimielessä vääränlaisiksi. Silmälaseja käyttävällä lapsella tulee olla omilla voimakkuuksillaan olevat aurinkolasit, tai vaihtoehtoisesti sekä piilolasit että aurinkolasit. KOULULAISTEN kesälomat ovat startanneet. Varsinkin näin hyvän sään aikana lapset viihtyvät pitkiä aikoja ulkona, ja silmien valolta suojaamisen tarve kasvaa. Lasten silmät ovat aikuisen silmiä alttiimpia valon haitoille. Aurinkolasien lisäksi lippis tai lierihattu on hyvä lisävaruste. MELISSA ASKEW, UNSPLASH 2018 SÄÄSTÖPANKINRANTA 3, HELSINKI Puh. 020 742 5320 meripaviljonki@graniittiravintolat.fi www.meripaviljonki.fi varaa pöytä 020 742 5320 juhannusaatto 22.6. klo 14-23 juhannuspäivä 23.6. klo 14-23 sunnuntai 24.6. klo 11-17 Juhannuksen aukioloajat tervetuloa nauttimaan kesästä kanssamme
LÄHETÄ JUTTUVINKKI: toimitus@letterbox.fi 5 7 | 2018 Ateneuminkuja 2 | Siltasaarenkatu 12 | www.tunninkuva.fi 1 € Ovh. alk. 2 € / kpl. + 3,90 € perusmaksu / tilaus. Nyt tarjous ilman perusmaksua! TULE JA TESTAA Kuvat suoraan puhelimesta! 15x20 – kuva kännykästä heti mukaan. iPhone Samsung Android Win 8, Nokia, Lumia. Padit, USB, SD jne. Ta rjo uk se t vo im as sa 24 .1 2. as ti.
6 LÄHETÄ JUTTUVINKKI: toimitus@letterbox.fi 7 | 2018 www.leikkiluola.fi KESAHINNAT 10 K E R R A N K O R T T I 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Kortti on voimassa 12 kk ostopaivasta. 10 kerran kortti 1 -2-vuotiaat 50,yli 3-vuotiaat 90,Tarjous on voimassa 31.7.2018 saakka. Sarjakortit voimassa 12 kk ostopäivästä. Sarjakortti ei ole henkilökohtainen, vaan sarjakorttia voi käyttää myös sisarusten tai kavereiden kesken. Matti Meikäläinen Avainsana kaikissa Fotoyks-myymälöissä ja luonnollisesti myös Isossa Omenassa on henkilökohtainen palvelu. Passikuvien osaltakin sillä on suuri merkitys, missä ja miten kuvansa otattaa ja mm. passipalvelun ja passikuva-automaatin välillä on merkittävä ero. Asiakkaat odottavat lähes poikkeuksetta, että passikuva olisi edustava ja hyvä otos itsestään. Määräykset passikuvan hyväksymiselle ovat kuitenkin tiukat ja kivan ulkonäön sijaan kuvassa tulee ottaa huomioon nämä vaatimukset. Passistudiossa myyjä vastaa aina siitä, että passikuva käy poliisille ja mikäli näin ei jostain syystä olisi, uuden kuvan saa veloituksetta. Luonnollisesti myyjä neuvoo asiakasta, miten kuva onnistuu kerralla. Passistudiolta saa tarkemmat ohjeet passikuvaan, mutta nyrkkisääntönä on, että passikuvassa ilmeen pitää olla neutraali, suun on oltava kiinni ja silmien auki. Kuvauksen jälkeen asiakas saa kuvan itselleen sähköisenä ja paperisena ja lisäksi hän saa saman tien poliisin kuvatunnuksen, jota tarvitaan passihakemuksen tekoon. Passihakemusta varten ei välttämättä tarvitse varata aikaa lupapalveluun eikä siellä asioida lainkaan. Jos henkilöllä on enintään kuusi vuotta vanha passi, jossa on sama nimi kuin nykyisin, passihakemuksen voi tehdä sähköisenä. Fotoyks-passistudiossa täysi-ikäinen asiakas voi tehdä hakemuksen ilmaiseksi myymälässä olevalla asiakaspäätteellä heti passikuvauksen jälkeen. Myyjä auttaa kyllä asiakkaan mielellään alkuun hakemuksen teossa. ”Tämä on kyllä ollut meillä varsin kiitelty palvelu, sillä ei kaikilla ole omaa tietokonetta kotona ja poliisi kuitenkin suosittaa passihakemuksen tekemistä verkossa, sillä se on nopeampaa ja edullisempaa”, sanoo Fotoyks-myymälöiden kehitysjohtaja Päivi Helenius. Ison Omenan Fotoyks-myymälässä saa passi-, viisumi ja muiden henkilökuvien lisäksi myös muut kuvapalvelut, kuten aidot valokuvat, jopa suoraan puhelimesta. ”Aito valokuva” tarkoittaa jo 150 vuotta sitten alkunsa saanutta tekniikkaa, jossa valoherkälle, hopeaa sisältävälle valokuvapaperille valotetaan kuva tiedostosta tai negalta kemiallisen prosessin avulla. Kyse ei ole siis mustesuihku-, värisublimaatio tai vastaavalla tulostimella printatusta tulosteesta. Kuvan valottamiseen paperille tarvitaan kolmea kemiaa: kehitettä, kiinnitettä sekä huuhtelua. Tässä kemiallisessa prosessissa menee oma aikansa, mutta voimme silti luvata myymälästämme aidot valokuvat jopa tunnissa. Ensimmäinen valokuva valottui 1800-luvulla kuulemma 8 tunnissa, nykyään onneksi paljon nopeammin! Kaikenlaisten kuvatuotteiden, mutta erityisesti kuvakirjojen suosio kasvaa aivan kohisemalla. ”Kuvakirjan tekemistä jännitetään aivan turhaan, sillä meidän suunnitteluohjelmamme ovat kyllä helppoja, nopeita ja kivoja käyttää kuvakirjan voi tehdä vaikka saman tien myymälässämme”, toteaa Ison Omenan Fotoyks-myymälän Katja Siltala. FOTOYKS on toiminut vuodesta 1976 alkaen valokuvamyymäläja passistudio-ketjuna pk-seudulla ja nyt yritys on perustanut myymälän Isoon Omenaan. Fotoyks perusti myymälän Isoon Omenaan Kasvo-ja jalkahoidoista -20 % kesäkuun loppuun! Ajan voit varata soittamalla tai netistä timma.f i kautta. PS: Karhupuiston osalta tarjous koskee VAIN Henni Savolaisen tekemiä hoitoja. Kauneushoitola Amelie Kivistö Liusketie 18, 01700 Vantaa p. 09 760 886 p. 040 5564636 Kauneushoitola Amelie Myyrmäki Putousrinne 1, 01600 Vantaa p. 040 5633616 Kauneushoitola Amelie Karhupuisto Agricolankatu 11, 00530 Helsinki p. 09 7733919 Kauneushoitola Amelie Töölö Mannerheimintie 56 00260 Helsinki p. 050 5581245 YHTEYSTIEDOT: Fotoyks löytyy nyt myös Isosta Omenasta. Maalaa puupinnat ekologisesti aidolla ilman liuotinaineita! allbäck-pellavaöljymaalilla Rakennusapteekki Oy, Korkeavuorenkatu 8, Helsinki ti–pe 11–17, la 11–15, ma suljettu. www.rakennusapteekki.? Litralla maalia maalaat jopa 20 m²!
LÄHETÄ JUTTUVINKKI: toimitus@letterbox.fi 7 7 | 2018 VINKIT RUOKAPÖYTÄÄN Herneenversosalaatti MEILLE Suomessa on tyypillistä syödä salaattia jossa on ne perinteiset kurkku, tomaatti ja jäävuorisalaattia kaikki tästä poikkeava on todella eksoottista, niinkuin tämänkertainenkin salaatti. Kaikki vihannekset eivät ole semmoisenaan sopivia salaattiin, joten niitä pitää hiukan käsitellä. Esimerkiksi minun makuuni paprika on liian dominoiva ja kitkerä mutta pienellä paistamisella siinä olevat sokerit pääsevät esille ja makukin muuttuu. Herneenversoa on meillä äärimmäisen hyvin saatavilla mutta sen käyttö useinmiten rajoittuu pelkäksi koristeeksi. Sen sijaan jos siitä tekisi salaatti, olisi tämä edullinen, maukas ja näyttävä aines mahdollisuuksien arvoinen. KORISTEESTA RUUAKSI Aikoinaan varsinkin hienoimmissa paikoissa koristeita lautasella kutsuttiin heiniksi ja oli melkein systemaattista nostaa lautasen sivulle persiljat ja muut vastaavat. Olettaisin nykyään että nämä koristeet syödään terveys trendin mutta myös tietoisuuden varjossa. Olen nimittäin kuullut muutamankin kerran kysymyksen, voiko koristeita syödä. Valkosipulia ja sipulia? Sipuleissa on paitsi runsaasti makua, mutta myös sokereita joilla voi jälleen taittaa karvaita ja kitkeriä makuja joita löytyy mm. herneenversosta sekä lehtivihreästä yleisesti. Jotta sipuleista saadaan niiden makeus ulos, tulisi niitäkin hiukan paistella ennen käyttöä. Valkosipuli on hapatettu tässä reseptissä koska silloin se ei aiheuta haisevaa hengitystä samoin sen maku on huomattavasti lempeämpi. Mistä saat hapatettuja valkosipuleja? Hyvin varustetuista ruokakaupoista tai itse hapattamalla. Muussa tapauksessa, kypsennä valkosipulit ettei niiden maku ole liian dominoiva. YHDEN PANNUN IHME Tässä salaatissa öljy kuummetaan mutta se hyödynnetään salaatissa, samoin salaatin sekoitus tapahtuu jäähtyneellä pannulla joten ei synny kovin paljoa tiskiäkään. Reseptin opetus on ettei hyvä öljy pilaannu kuumentamalla ja karvaat/ kitkerät maut tarvitsevat seurakseen hiukan sokereita ja rasvoja. HERNEENVERSOSALAATTI 1pnt herneenversoa 1 iso paprika 1 iso sipuli 10 hapatettua valkosipulin kynttä 2rkl tummaa balsamicoa 1rkl seesaminsiemiä 4rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä suolaa, pippuria ? Resepti Putkiremontti Viemärisaneeraus LVI-palvelut Sähköurakointi Toimialueemme ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Sipoo, Loviisa, Järvenpää ja Kerava. Tulemme myös sovittaessa myös kauemmaksikin. SanFors Oy, Höylänlastu 1, 06150 Porvoo myynti@sanfors.fi www.sanfors.fi, 010 322 1090 Jos talonne viemärit ovat valurautaisia tai betonisia ja yli 30 vuotta vanhoja niin ne tarvitsevat todennäköisesti uusimista. Me SanForsilla teemme viemärisaneeraukset sukkasujuttamalla jolloin rakentieta ei tarvitse rikkoa ja rahaa säästyy. Meidän toimintamenetelmät ovat yleisesti noin 40 % edullisempia verrattuna menetelmiin, joissa vanhat putket vaihdetaan uusiin. Valitse laadukkain tekijä valitse SanFors. Suomenmestaruus s printti Perusmatka Kuntosarjat Lasten ja nuorten sarjat Special Triathlon Aloittelijat VANTAA TRIATHLON KUUSIJÄRVI 16-17.6.2018 Lisätietoa tapahtumista: www.triforfun.net 16.6 lauantaina Suomenmestaruus-sprintti, sprinttimatkan kilpakuntoja kuntosarjat sekä Special Triathlon ja joukkueviestit lapsille ja aikuisille. 17.6 sunnuntaina Perusmatka, lasten ja nuorten sarjat, Suomen Nuorten Cup osakilpailu ja kokeile triathlonia -sarja. Muista myös elokuun HELSINKI CITY TRIATHLON Uimastadion, Helsinki 18.8 .2018 Ilmoittautuminen: www.vantaatriathlon.fi Tiedustelut: info@vantaatriathlon.fi VANTAA VAUHTIA LUVASSA! OSALLISTU SINÄKIN! TRIATHLON Leikkaa paprika, sipuli ja laita paistumaan öljyyn. Kun sipuli sekä paprika ovat hiukan pehmenneet, lisää valkosipulit ja kun ne ovat saaneet väriä nosta jäähtymään. Leikkaa herneenverso peneksi ja lisää se, seesamsiementen ja balsamicon kera jäähtyneelle pannulle. Sekoita, mausta siinä ja siirrä tarjoiluastiaan. Reseptin ja kuvien takana: Keittiömestari ja ruokabloggaaja Alexander Trivedi. Tervetuloa lukemaan lisää maukkaita reseptejäni blogistani: www.aitoaarkiruokaa.fi
8 LÄHETÄ JUTTUVINKKI: toimitus@letterbox.fi 7 | 2018 Seuraava Mansku-lehti ilmestyy 5.7. KUNTOSALI KAUPUNGIN KAUNEIN JA PERSOONALLISIN Nyt STARTTIPAKETTI 99€ sis. fysioterapeutin kartoituksen, ohjelman ja opastuksen. + KUUKAUDEN TREENIT ILMAISEKSI! Tervetuloa kaiken kuntoiset :) HYVIN TEHTY TREENIOHJELMA TAKAA TULOKSET VARAA AIKA NETISTÄ: www.auron.? 99€ STARTTIPAKETTI Citycenter, Keskuskatu 6 E, 5.krs Hietaniemen ravintolassa läheisen voi toivottaa levollisesti viimeiselle matkalle Ravintola Carelia on Manskun upea helmi, jota ei kannata jättää poimimatta LÄHEISEN menettäminen on murheellinen tapahtuma, johon ei voi valmistautua etukäteen. Suru vie voimia. Hautajaisten ja niiden jälkeisen muistotilaisuuden järjestäminen saattaa olla viimeinen asia mielessä. Muistotilaisuus on kuitenkin tärkeä osa surutyötä. Se on hetki, jolloin vainajaa ja hänen elämäntyötään kohtaan voidaan osoittaa kunnioitusta. Hietaniemen ravintolassa halutaankin varmistaa, että surun keskellä omaiset voivat luottaa saavansa läheiselleen kauniit jäähyväiset. Hietaniemen ravintolan omistaja Juha Laine sanoo, että he haluavat tehdä muistotilaisuuden järjestämisestä omaisille mahdollisimman vaivatonta. Muistotilaisuus järjestetäänkin ammattitaidolla ja hienotunteisesti omaisen toiveita kuunnellen. Järjestämme päivän aikana yleensä vain yhden muistotilaisuuden, jotta omaiset saavat rauhassa, ilman kiirettä muistella vainajaa, Juha kertoo. Haluamme kunnioittaa vainajaa ja haluamme, että omaiset voivat levollisin mielin saattaa hänet viimeiselle matkalle. Tähtäämme siihen, että omaisille jää muistotilaisuudesta hyvä muisto, Laine sanoo. Omistajan aito halu helpottaa omaisten surua on selvästi välittynyt myös asiakkaille. Se selviää muun muassa Hietaniemen ravintolan Facebook-sivuille julkaistusta kommentista. Huoltorakennuksen sisältä paljastuu helmi! Ruoka on oikein maittavaa ja maut kohdillaan. Henkilökunta on ystävällistä ja avuliasta. Tyylikkään muistosalin puolelta avautuu kaunis näköala hautausmaalle, missä meri pilkottaa takana. Ammattitaitoinen palveluntarjoaja, jonka kanssa on helppo luoda surun hetkellä omanlainen ja onnistunut kokonaisuus. Yrittäjä tekee selkeästikin työtä suurella sydämellä, joka näkyy kaikessa. Suosittelen. Surun keskellä Hietaniemen ravintolan henkilökunta auttaa suunnittelemaan muistotilaisuuden tarjoilut pienimuotoisesta kahvilatilaisuudesta kokonaisen menun kattavaan ruokatarjoiluun. Asiakkaalle tarjotaan kokonaisvaltainen peruspaketti, joka pitää sisällään: ? tilan varauksen yksityiskäyttöön ? menun ja sen suunnittelun ? tarjoiluastiaston ? kankaiset valkoiset pöytäliinat ja paperiset servetit ? lasiset kynttilänjalat, tuikkuastiat sekä kynttilät ja tuikut ? kattauksen, tarjoilun ja siivoustyöt Tämän lisäksi kattaukseen on mahdollista valita lisähintaan myös valkoiset kankaiset servetit ja valkoiset tuolihuput. Halutessaan Hietaniemen ravintolan henkilökunta voi hoitaa kukat tilaisuuteen asiakkaan valinnan mukaan tai vaihtoehtoisesti asiakas voi tuoda kukat juhlatilaan myös itse. Elämä on täynnä niin iloa ja surua, se tuo tullessaan paljon erilaisia hetkiä, jotka haluaa kruunata makoisalla ruoalla. Hietaniemen ravintola tarjoaakin asiakkailleen myös catering-palveluita erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Hietaniemen ravintola sijaitsee Hietaniemen hautausmaan muurien sisäpuolella osoitteessa Hietaniemenkatu 20. Levollisen ja kauniin juhlatilan ikkunoista avautuu näkymä suoraan hautausmaalle ja merelle. Hietaniemen ravintola on ihanteellinen paikka lähettää oma läheisensä viimeiselle matkalleen. Hietaniemen ravintolassa oma läheinen saa kauniit jäähyväiset. HIETANIEMEN RAVINTOLA AVAAN oven Ravintola Careliaan ja askelteni osuessa sisätiloihin tunnelma muuttuu täysin. Aivan kuin olisin lomamatkalla ja löytänyt pitkän etsinnän jälkeen sen ihanan ja levollisen helmen muun hulinan keskeltä. Istahdan hetkeksi odottamaan ravintolan keittiömestari Marko Lomania. Ei aikaakaan kun saan eteeni kupin cappucinoa ja yksi lempikappaleistani alkaa soimaan. Seuraavaksi luokseni saapuu hymyilevä Marko. En malta odottaa, että kuulen tarinan hänen matkastaan kohti Ravintola Carelian keittiömestariksi. Minulla on alalta kahdenkymmenen vuoden kokemus. Olin 16-vuotias, kun menin kesätöihin henkilöstöravintolaan, Loman aloittaa. Kesätyöt olivat vasta ensipuraisu alaan, joka vei nopeasti miehen mukanaan. Koulun ohella ja armeijan lomaviikonloppuinakin hän teki töitä ravintoloissa, kun hänen ystävänsä juhlivat. Marko eteni urallaan nopeasti ja jo 23-vuotiaana hän oli päävastuussa eräästä keravalaisesta ravintolasta. Tämän jälkeen seurasi muutama vuosi kokkina Ravintola Maxillissa. Vuonna 2009 Marko pääsi Ravintola Careliaan vuoromestariksi. Neljä vuotta eteenpäin ja hän sai päävastuun keittiöstä. Olen viihtynyt täällä todella hyvin. Joka vuosi minulla on jotain uutta annettavaa ravintolalle ja se pitää mieleni virkeänä. Loman kertoo olevansa tarkka ja vaativa keittiömestari. Hän haluaa, että henkilökunta on aidosti kiinnostunutta, jotta he voivat kerta toisensa jälkeen antaa asiakkailleen parastaan. Markon motto onkin: tee työsi niin hyvin kuin pystyt ja ole kärsivällinen, sillä se kantaa pitkälle. Se on ollut työssäni kantava voima. Haluan myös rohkaista muita toimimaan tämän periaatteen mukaan. Marko kertoo, että työ Ravintola Carelian keittiömestarina on haastavaa, mutta antoisaa. Koen olevani etuoikeutettu, kun saan käyttää työssäni hyviä raakaaineita. Minulla on työssäni aika vapaat kädet. Saankin hullutella ja luoda jotain uutta. Keittiömestari on vastuussa ravintolan ruokalistan suunnittelusta se vaatii heittäytymistä, hyvää suunnittelutaitoa ja ymmärrystä sesongeista. Careliassa annoksia suunnitellaan myös tiiminä, jolloin jokainen voi olla vaikuttamassa lopputulokseen. Keittiön vetäjänä Marko toki vastaa annosten linjanmukaisuudesta. Keittiömestarin täytyy olla myös hyvä opettaja. Tiimin täytyy pystyä tekemään annokset tismalleen samalla tavalla, jotta annokset ovat samanlaisia tekijästä riippumatta. Mikä erottaa Ravintola Carelian ruoan muista? Meillä on rohkeus valmistaa yksinkertaista ruokaa omalla tyylillämme. Käytämme vain parhaita raaka-aineita ja pidämme huolen, että annos on raikas, maukas ja täyteläinen. Meillä on myös laaja viiniosaaminen ja teemme ruokaa erilaisilla viiniteemoilla höystettynä. Meillä on myös muutamia klassikkoannoksia, koska haluamme säilyttää luottamuksen meidän vakioasiakkaittemme kohtaan. Esimerkiksi Carelian tartarpihvi tulee olemaan listallamme aina, Loman kertoo. Ravintola Carelian asiakkaille on myös tiedossa iloinen yllätys, sillä muista vuosista poiketen ravintola on auki myös kesällä. Juhannuksesta eteenpäin klo 17.00-23.00 pääsee nauttimaan suomen kesäsesongin parhaimmista raaka-aineista maistuvissa annoksissa. Olemme todella innoissamme, Marko summaa. Toimittaja Ira Juvonen Ravintola Carelian keittiömestarina toimii Marko Loman. IRA JUVONEN