4. 2 Torniossa pannaan taas olutta s. Jukka Jalosen opit Kasvu Openissa s. 6 1 | 2016 | Lehti yhdistää tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat Mika johtaa markettia avoimuudella s. 8 Roux on vuoden 2016 ravintola s
Ensimmäisessä numerossa oli silloisen pääministeri Matti Vanhasen tervehdys, jossa hän toivotti menestystä yrityksille, niiden yhteistyölle ja uudelle Tukkutori-lehdelle. Hänen miehensä Sami Häkkinen on saanut ranskalaisen keittiön koulutuksen kädestä pitäen Rovaniemen Polar-hotellissa jöötä pitäneeltä Olavi Rosendahlilta. Tarve kulkee myös toisin päin, sillä kauppa tarvitsee hyviä tavarantoimittajia. (09) 761 470 Fax. Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. Meillä on oltava syötävää ja kaupoilla myytävää sellaisessakin tilanteessa. Ravintoloitsijat Kati ja Sami Häkkinen tulivat Lahteen Lapista mieluisan liiketilan houkuttelemina. Jotta kilpailussa pärjätään, tulee yhteistyön toimia ja kaikkien osapuolten kannattaa olla hyvää pataa keskenään. – Olli Rosendahl on oppi-isä, joka opetti Samia useita vuosia. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Ollaan hyvää pataa Tukkutori-lehti ilmestyi 10 vuoden ajan. Tukkutori-lehdestä on vuosien saatossa tullut valtakunnallinen lehti. Myös kukat säilyvät juttujen aiheina. Nimi kuvastaa sitä yhteistyötä, jota ruokaketjussa tehdään. Niin kananmunat kuin kinkutkin on jäljitettävissä alkutuottajalle asti. Kaikkiaan lehdestä on ilmestynyt 65 numeroa, jotka kaikki on luettavissa Lehtiluukku.fi -palvelussa. Juuri toiminnan pitkän kaari ja pitkäjänteinen, laadukas työ vakuuttivat valintaraadin. Siitä on kehkeytynyt valtakunnallisesti toimiva virtuaalinen Tukkutori, joka on yhdistänyt tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat aina Hangosta Utsjoelle. Teksti Mariaana Nelimarkka 2 | Hyvää Pataa | 1 | 2016 |. Monia nimivaihtoehtoja on makusteltu, ja parhaimmalta maistuu ”Hyvää Pataa”. Itämeren alueen turvallisuustilanne on kiristynyt ja laivakuljetukset eivät jonain päivänä saatakaan olla mahdollisia. S atavuotiaaseen liiketilaan helmikuussa 2007 avattu Ravintola Roux on kahdeksassa vuodessa vakiintunut lahtelaisten ja Lahdessa kävijöiden herkuttelupaikaksi numero yksi. On tullut aika vaihtaa lehden nimeä. – Liikeideamme on alusta lähtien ollut hyvää ruokaa ja hyvää palvelua hyvien juomien kera, Kati Häkkinen kertoo. Sisäistä yrittäjyyttä löytyy myös toisten palveluksessa olevilta henkilöiltä, mistä tässä numerossa on mainiona esimerkkinä marketpäällikkö Mika Mattila . Alkutuottaja tarvitsee jalostavaa teollisuutta ja elintarviketeollisuus kauppaa. Vuoden ravintola löytyi Rautatienkadulta, Lahden Uuden Apteekin paikalta. Hyvää Pataa -lehti luo kasvot koko ketjun toimijoille, tuottajasta kauppiaaseen saakka. Hyvää Pataa -lehti tulee käsittelemään kaikkia ruokakaupoissa ja ravintoloissa tarvittavia tuotteita. Se syntyi Helsingin Tukkutorilla, mistä lehti sai myös nimensä. Lahtelainen Roux on Vuoden ravintola 2016 Kati ja Sami Häkkinen, Lapista Lahteen muuttanut Rouxin ravintoloitsijapari. (09) 773 68 68 www.heikinlihaoy.com Suomen Gastronomien Seura ulotti tänä vuonna arviointikäyntinsä Lahteen, ja se kannatti. Ruokaketju voi olla lyhytkin, suoraan pientuottajalta kaupan hyllyyn. Ruokaketju on samalla laatuketju. Sisarlehti Puutarha-Sanomat käsittelee vihanneksia, marjoja, perunaa ja hedelmiä. Taloudellisen toimeliaisuuden ohella on huolehdittava myös ruokaturvasta. Elintarvikkeiden omavaraisuusaste on nyt 72 prosenttia, jossa on otettu huomioon sekä valmiiden elintarvikkeiden tuonti ja vienti myös tuotantopanosten tuonti. Kaikkein kiinnostavimmiksi jutuiksi on koettu yrittäjätarinat. Hänen kanssaan nuori kokki perehtyi klassisen keittiön saloihin. Pelkillä tuontielintarvikkeilla kauppa ei pärjää, sillä siinä tilanteessa olisi ostovoima Suomesta jo tyystin kadonnut ja eläisimme EU:n hätäavun varassa
Vaikka listalla on poron kaltaisia vakioraakaaineita, annos muuttuu aina hieman ja sen myötä tarvitaan uudentyyppiset viinisuositukset. Vuoden ravintolan ovi käynee tiuhaan Rouxissa on näihin päiviin asti voinut asioida ilman pöytävarausta – tai lahtelaiseen tapaan samana päivänä paikan varmistamalla. – Tosin meiltä odotettiin paljon jo heti avatessamme Rouxin. Sami kehitti sen ensimmäiselle ruokalistalle, ja pari kertaa se on yritetty jättää pois, kun kokkeja kyllästyttää. Juhla ja arki rullaavat Rouxissa ihanan henkilökunnan ansiosta. Häkkinen kehaisee, että vaikka iso ravintola vaatii miehistöä, heillä on käynyt tuuri rekrytoinneissa. 7 Komero tekee kotikokin Henri Alén tekee reseptit, kassit pakataan Kuopiossa. Valinta Vuoden ravintolaksi saattaa muuttaa asioita, kun Rouxin maine kiirii Lahtea laajemmallekin. l Poro pysyy aina ruokalistalla. 11 Kauppa kaipaa nyt kotimaisia kukkia Leikkokukkatuotanto ehti kuolla. 8 ”Pidetään kivaa ja vedetään täysii!” Nuorten jääkiekkoilijoiden mestaruusopit sopivat yrityksillekin. Hillot saatavilla niin kuluttajakoossa kuin suurtalouteen sopivissa pakkauksissa. 4 Mika Mattila johtaa edestä Ässäpäällikön teesit: avoimuus, tasa-arvo, kiitos, vastuu. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. 6 Torniossa aiotaan panna taas olutta Sangen hakee joukkorahoitusta. ® Urjalantie 293, Savijoki (Forssa) Irmeli Vinnikainen, puh. Siihen, että saimme ihmiset luottamaan viinivalintoihimme, meni vuoden verran. Usein selkeät, kauniin väriset asetelmat saavat neliskanttiset kehykset, Häkkinen nimittäin suosii kantikkaita lautasia. Sisällys 2 Roux on Vuoden 2016 ravintola Gastronominen seura matkasi Lahteen. Se on ainoa pysyväisannoksemme, tosin kahdeksassa vuodessa lautasen sisältö on muuttunut kolmisenkymmentä kertaa. Yrittäjäntie 34, 01800 Klaukkala Puh. – Ulkonäkö on puoli ruokaa, ja annoksemme ovat aina viimeisteltyjä. Ravintola on sitä paitsi vain pienen kävelymatkan päässä Lahden rautatieasemalta! – Meillä on 90 asiakaspaikkaa kolmessa salissa. Poroa on aina Lapin miehen ruokalistalla, juuri nyt tarjolla on kermamuhennettua poronkieltä ja korvasieni-perunaterriini. Vallitseva Vuoden tarjoilija Saara Alander on muuten Rouxin kasvatti! Nyt Kati Häkkisen opastuksessa kasvaa jo uusia taitajia. Meiltä myös rakkaudella kasvatetut värikkäät porkkanat MADE IN FORSSA. Häkkistä ilahduttaa suuresti Lahdessa vuosien mittaan tapahtunut kehitys, jonka myötä illallisvieraat nykyään liki poikkeuksetta luottavat talon viinisuosituksiin. Sen pariksi sovitetaan tuhti tai kepeämpi punaviini talon 200 viinin valikoimasta, lisukkeista riippuen, tasapainoa tavoitellen. Parinsadan viinin valikoima tarjoaa maisteltavaa vaativaankin makuun. – Suklaatrilogia on ollut meillä alusta asti. Tavoitat meidät aina. Asiakkaiden toiveesta nostimme tasoa, mutta emme tunnusta vieläkään tekevämme fine diningia. 040 544 4110 www.porkkanaa.fi Kati Häkkinen kertoo, että pohjoisesta muuttanut ravintoloitsijapariskunta otettiin paikkakunnalla hyvin vastaan. Ravintolan historian suosituin annos on suklaatrilogia. Huolitellut viinivalinnat Klassisesti eurooppalaisia viinejä suosiva Kati Häkkinen kertoo oppineensa tuntemaan miehensä käsialan ja löytäneensä viinityylin, joka istuu ruokiin. – Kun aloitimme, viinipaketit olivat uutta Lahdessa. Onneksi hän myöntää, että annoksia kootaan kunnianhimoisesti. Aterian viimeistelyyn kuuluu yhteensopiva viini, joka istuu ruokaan, Kati Häkkinen linjaa. Häkkinen luo viisi ruokalistaa vuodessa. Joulukuussa ravintola on aina liian pieni, vaikka tila onkin suhteellisen suuri, Häkkinen summaa. Gastronomien valintaraati luonnehti Roux’n menua ja ruokaa klassiseksi, mutta ei vanhanaikaiseksi. Lahdessa on paljon viiniharrastajia, joiden kanssa on mukava vaihtaa viinivinkkejä puolin ja toisin, Häkkinen mainitsee. Se oli selkeä voitto. Myös luomutukku Kotimaiset, rakkaudella kasvatetut porkkanat ja suurella sydämellä valmistetut hillot paikallisista, puhtaista raaka-aineista. Aktiivisuus palkitaan Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Tiina Lähteenoja-Niemelä kiitteli palkinnon luovuttaessaan paitsi hyvää ja asiantuntevaa palvelua, myös ravintoloitsijoiden yhteiskunnallista aktiivisuutta. Katsomme fine diningia tarjoavia huippuravintoloita suurella kunnioituksella! Ulkonäkö on puoli ruokaa Osa ravintolan salia emännöivän Kati Häkkisen puheista on kuitattava lappilaisen vaatimattomuuden piikkiin. Viikonloppuilloille on toki tehty varaukset etukäteen. | Hyvää Pataa | 1 | 2016 | 3. Sami Häkkisen tyyli muistuttaa moderneja maalauksia. 10 JH Vihannes sai kasvun eväät Jari ja Jukka Hägg toivat tukkukaupan Helsinkiin. – Roux ja sen yrittäjät tekevät yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa ja ovat aktiivisia niin Chaîne de Rotisseurs -järjestössä kuin ravintola-alan edunvalvontaa hoitavassa MaRa ry:ssäkin
Hyvä henki on ykkösasia ja siitä lähtee kaikki. Mikalle kaikki kaupan työtehtävät ovat tuttuja. – Lähtökohta on, että koko henkilökunta tietää myynnistä ja tapahtumista yhtä paljon kuin minä. Tulokset on kahvipöydällä ja henkilökunta kuittaa ne nähdyksi. Kellään ei ole pelkoa, että tekee väärin. Kiinnostuksen myötä herää myös vastuu oman työpaikan menestyksestä. Hän suoritti työn ohessa kaupan alojen esimiestutkinnon. – Meidän tiimi on tiivis ja yhtenäinen. Hän on mielellään kassalla tapaamassa osuuskaupan omistajia. Mika Mattila on ollut Osuuskauppa Arinan palveluksessa vuodesta 1999. Huumoria tarvitaan, ja iloinen mieli tarttuu. Mika johtaa avoimuudella Luonnon luomaa, myllärin viimeistelemää. I in kuntakeskus sijaitsee 35 kilometriä Oulusta Kemiin vievän valtatien varrella. Kun ihmisillä on mukava olla töissä, he huomaamattaan antavat 110-prosenttisen työtehon eikä työ siltikään tunnu raskaalta. Tasa-arvoa ja hyvää mieltä Mika on imenyt opit itseensä ja soveltanut niitä menestyksellisesti työssään. Hän pitää esimiestyössä kaiken lähtökohtana avoimuutta ja henkilöstön tasa-arvoa. He suunnittelevat yhdessä marketpäällikön kanssa tulevaa. – Henkilöstö on voimavara, sillä en yksinään pysty kauppaa pyörittämään. Vastuu syntyy tiedosta Mika Mattila tekee edellisen viikon myynnistä, työtehosta ja hävikistä havainnollisen esityksen, joka käydään läpi maanantaisin. Fläppitaululla on lista, kuinka esimiehet ja kaikki kaupassa työskentelevät toimivat. 4 | Hyvää Pataa | 1 | 2016 |. www.rapiontuote.fi Marketpäällikkö Mika Mattilan tapa johtaa on noteerattu monella taholla. SOK HR-palvelut valitsivat hänet vuoden 2014 Ässäpäälliköksi ja kesätyöntekijöiden suosituksesta hänen johtamansa S-market Ii valittiin Iin kunnan parhaaksi kesätyöpaikaksi vuonna 2015. – Haastan, onko ideoita ja kuuntelen ehdotukset ja niitä kokeillaan. S-market sai uudet puitteet viisi vuotta sitten. Jos ei onnistu, mietitään yhdessä mikä meni pieleen ja haetaan joku toinen ratkaisu. Kun olen näitä tuloksia kolme vuotta syöttänyt, ovat ne ruvenneet kiinnostamaan jokaista työntekijää. Marketissa työskentelee 23 henkilöä, mutta kesällä vahvuus nousee 31 henkilöön. Mika sanoo, että asiakkaat aistivat kaupan ilmapiirin. Hyvä mieli näkyy jaksamisessa ja motivaatiossa. – Koko ajan koulutetaan lisää: on kursseja ja aluepäiviä, vuodessa koulutuspäiviä kertyy ehkä viikon verran, laskee Mika. – Jos on jotain uutta kuten käyttöyhteystuotteita, asiakkaat huomaavat ne ja piristyvät. Tuoteryhmävastaavat hoitavat tilaukset. – Heidänkin on mukava tulla meille, olla kaupassa ja lähteä kotiin hyvällä mielellä. Ei ole kahtiajakoa kassojen ja muun henkilöstön välillä. Päällikkönä hän on ollut vuodesta 2001 ja S-market Ii on hänen viides päällikköpaikkansa. Kassa on tärkeä paikka, sillä siellä tavataan asiakkaat ja saadaan palaute, painottaa Mika, joka itsekin on välillä kassana. Toimimme kuitenkin ketjussa, emmekä pysty revittelemään, vaan toimimme ketjun sääntöjen mukaan, toteaa Mika
Mika Mattila toteaa vihreän bonuskortin merkityksen olevan suuri. – S-ryhmän työntekijät ovat saaneet lisää työtunteja, mutta se on ollut pois muiden kauppaketjujen työntekijöiltä, Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi kertoo. Bonusetuna kertyy hänelle helposti 5 prosenttia, kun hän keskittää kaikki ostoksensa. Asiakkaita on kuunneltava ja henkilökunta on otettava mukaan. – Jätän työpaikan hyvillä mielin ja minun ei tarvitse miettiä, pärjäävätköhän siellä kaupassa. Työasiat jätetään työpaikalle Tiedonkulku on tärkeällä sijalla, kun työvuorot vaihtuvat. Saatavuuden ja hävikin tasapaino Marketin valikoimaa profiloidaan asiakkaiden mukaan. Isommissakaan kaupoissa työntekijöille ei välttämättä ole riittänyt lisää työntunteja, koska niin sanotut läpsyvuorot ovat lisääntyneet. Hävikki olisi helppo saada kuriin, kun lakattaisiin tilaamasta tavaraa. Viime vuoden kasvu oli kymmenkunta prosenttia, kertoo Mika Mattila. – Tärkeää on asiakkaan luottamuksen pitäminen. Fläppitaululla olevissa tiimin ohjeissa loppukaneettina on ”Kehu päivässä”. Tämä tarkoittaa sitä, että päällekkäisten työvuorojen sijaan työntekijät tekevät enemmän peräkkäisiä vuoroja ja yksin töitä iltaisin. Lajissa tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja tinkimättömyyttä, jotka ominaisuudet sopivat myös esimiestehtävään. Asiakkaille yhteistyö näkyy entistä monipuolisempina käyttötavaran valikoimina K-ruokakaupoissa. vaan omistajina. Toimimme myös samankaltaisilla pohjoismaisilla markkinoilla, joten useat keskeiset valikoimat ovat yhteneväiset esimerkiksi kodin tavararyhmissä, kodintekstiilissä ja sesonkituotteissa. Jos juhlapäivän aattona ei asiakas saa tarjouksessa olevaa lohta, muistaa hän sen vuodenkin päästä. Hankintayhteistyössä ovat mukana myös ruotsalainen Hemtex ja alankomaalainen Ahold, joka on yksi maailman johtavia kauppaketjuja. l Mitä lapsena maistetaan – se aikuisena muistetaan P ohja hyville ruokailutottumuksille luodaan jo varhaislapsuudessa. Tuttuus, turvallisuus ja ruoka-aineiden tunnistettavuus ovat leikki-ikäiselle tärkeimpiä asioita ruokailutilanteessa. S-ryhmän kaupoissa työntekijät ovat pääsääntöisesti olleet tyytyväisiä lisätyötuntien saamiseen. Jos tavoite alittuu, kuvana on sadepilvi. Parhaimmillaan kaikki päiväkodin aikuiset voivat edistää lasten hyvää ravitsemusta, ruokaan liittyvää oppimista sekä ruokailun sosiaalista ulottuvuutta. Nyt meidän tiimi on samassa WhatsApp -ryhmässä ja näin kaikki saavat tiedon puhelimeensa samalla hetkellä. – Jos kivi on kengässä, ei anneta sen hiertää odottamaan kehityskeskustelua. – Olemme ottaneet valikoimiin myös Prisman tuotteita, jotta asiakkaiden ei tarvitse lähteä ajamaan Ouluun. Nämä molemmat diplomimallit tukevat kansallisten ravitsemussuositusten jalkauttamista ja nostavat suomalaisen joukkoruokailun ja sen tekijöiden arvostusta, iloitsee toiminnanjohtaja Marjut Huhtala. Mika sanoo, että kun kussakin tuoteryhmässä 15 eniten myydyn tuotteen saatavuus on 100-prosenttista klo 7:stä 21:een, on kaupan toiminta kiitettävää ja asiakkaat ovat tyytyväisiä. l | Hyvää Pataa | 1 | 2016 | 5. Diplomin hakemista varten on avattu uusi ja käyttäjäystävällinen makuaakkosetdiplomi.fi -sivusto, jonka tietosisältö on vapaasti kaikkien varhaiskasvatuksen ruokailusta kiinnostuneiden käytettävissä. Pyrin olemaan helposti lähestyttävä myös henkilöstön yksityisasioissa. S-market Iin pinta-ala on 998 neliötä ja se on käynyt ahtaaksi viidessä vuodessa, kun myynti on lähes tuplaantunut. Liikevaihto on nyt 9 miljoonaa euroa. l Kysely työntekijöille kauppojen aukiolojen vapauttamisesta P AM on selvittänyt kaupan aukiolojen vapauttamisen vaikutuksia osa-aikaisten työntekijöiden työtunteihin, uusien työntekijöiden palkkaamiseen sekä ylipäätään työntekijöiden tunnelmiin. Diplomin voivat suorittaa niin kunnalliset kuin yksityisetkin päiväkodit. – Emme enää puhuttele asiakkaitamme asiakasomistajina Mika tulostaa joka viikon myynnin, myyntitehokkuudet (myynti €/työtunti) ja hävikin helposti ymmärrettävään muotoon. Kun tavoite ylittyy, näkyy aurinkoa. Mika Mattila kertoo tekevänsä normaalia 37,5 tunnin työviikkoa ja pitävänsä kuukauden kesäloman. Vartijoita ei kuitenkaan ole lisätty. Kukapa ei muistaisi lapsuuden positiivisia ruokaelämyksiä vielä aikuisenakin. www.pottumies.fi Puhtaita ja tuoreita kasviksia Utajärveltä FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku Kehu kerran päivässä Esimieskonseptiin kuuluu käydä kehityskeskustelut kerran vuodessa, mutta Mika sanoo käyvänsä keskusteluja joka päivä, vähintäänkin kerran viikossa. – Kierroksilla on tullut ilmi, että pienillä yrityksillä on ollut paineita pienentää aukioloaikoja, eikä työtunteja ole riittänyt entiseen malliin. – Hävikin ja saatavuuden pitäminen balanssissa on ammattitaitoa. – Ei kaupanteko ole rakettitiedettä. – Makuaakkoset-diplomi on jatkumo Ammattikeittiöosaajien kolme vuotta sitten lanseeraamalle Kouluruokadiplomille. Mikalla on aikaa perheelle ja kehonrakennusharrastukselle, jossa hän voitti vuonna 2004 Suomen mestaruuden alle 90-kiloisten sarjassa. Erityisesti Aasian markkinoille kohdistuvan hankintayhteistyön keskeisenä tavoitteena on käyttötavaroiden valikoimien monipuolistaminen ja valikoimien kasvattaminen laadukkailla kansainvälisillä merkkituotteilla. Luotan, että muut osaavat hoitaa homman. Pienten kauppojen kilpailuetu on hävinnyt aukiolojen vapautuessa, ja se on vähentänyt joidenkin myymälöiden myyntiä. Ammattikeittiöosaajat ry:n tuottama Makuaakkoset-diplomi kannustaa päiväkoteja luomaan ruokailutilanteistaan myönteisiä, syömään kannustavia ja sosiaalisesti virikkeisiä hetkiä. Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja Ari Akselin mukaan käynnistyvä hankintayhteistyö näkyy myös entistä kilpailukykyisempinä asiakashintoina. Moni työntekijä on myös kertonut pelkäävänsä, koska joutuu työskentelemään myöhään illalla yksin, Koivuniemi kertoo. – Valvonnan puute johtaa väistämättä hävikin lisääntymiseen. l Kesko ja ICA hankintayhteistyöhön K esko ja ruotsalainen ICA aloittavat tiiviin kansainvälisen hankintayhteistyön käyttötavarakaupassa, joka on laajuudessaan historiallinen Keskossa. Mikan mukaan kiitos on paras kehu. Myynti ei nouse heti, sillä kaupan vaihto tapahtuu pikkuhiljaa, summaa pidetty marketpäällikkö Mika Mattila. Kun kaikki tietää kaiken, se antaa asiakkaalle hyvän kuvan. – Kun saimme uudet tilat, ensimmäisenä vuonna ei ollut merkittävää kasvua, mutta jo seuraavana vuonna kasvu oli 26 prosenttia. – Fläppitauluun unohtui helposti kiireessä merkitä asiat. – ICA:n toimintamallit ovat samankaltaiset Keskon toimintaja hankintamallien kanssa
Parikymmentä prosenttia panimon omistuksesta on Arctic Property Oy:llä, joka hallinnoi entistä Lapin Kullan tehdaskiinteistöä. l Torniossa aiotaan panna taas olutta Tornion panimo aloittaa entisissä Lapin Kullan tiloilla Tornionjoen varrella. Ahokas sanoo, että Sangen Oy voi olla investointiyhtiönä panimon ohella mukana myös muissa hankkeissa. – Koen olevani enemmän kaupallistaja kuin tutkija, sanoo Mikko myöntäen samalla tekevänsä väitöskirjaa perunaproteiinin hyödyntämisestä. Heineken lopetti Lapin Kullan valmistuksen Torniossa vuonna 2010 ja samalla päättyi liki 140 vuoden teollinen panimoperinne paikkakunnalta. Tavoitteena on saada kevään aikana 1,5 miljoonaa euroa kasaan. Humalat omasta maasta Panimoalalla kilpailu on kovaa, mutta Ahokas rauhoittelee, että Tornion Panimon tulo markkinoille ei ole muilta pienpanimoilta pois. Nyt aiomme käynnistää kotimaisen humalan tuotannon, sanoo Ahokas ja väläyttää sen tuotantoa vesiviljelynä kasvihuoneissa. Hänen pisin työjakso on ollut ST1:ssä, jossa hän oli kehittämässä etanolin valmistukseen pohjautuvaa biopolttoainemenetelmää. Oluen maku tulee hiivasta, humalasta ja maltaista. On se karua ja kurjaa. 6 | Hyvää Pataa | 1 | 2016 |. Se on paras urheilujuoma, sillä teolliset urheilujuomat syövät hampaista kiilteet pois, sanoo Mikko kertoen itse käyttäneensä ykkösolutta palautusjuomana, kun hän kilpaili 90-luvulla SM-tason puolimailerina. Osakkeen hinta on 50 euroa ja minimiostos on 2 osaketta. Omistajaksi 100 eurolla Sangen Oy tulee omistamaan noin 70 % Tornion Panimo Oy:stä. Lopuilla osakkeilla aiotaan sitouttaa panimon avainhenkilöt. S angen Oy on viime kesänä perustettu sijoittajaja kehittäjäyritys, jonka perustajaosakkaana on 13 henkilöä. Mikko Ahokas sanoo pienpanimoiden valmistamien oluiden olevan nousukiidossa, kun ihmiset hakevat makuja. – Sangen Oy tulee toimimaan tiiviissä yhteistyössä Tornion Panimo Oy:n johdon kanssa. – Se ei kuulu oluthyllyyn vaan terveystuotteisiin. Alkoholiton olut terveyshyllyyn Samanaikaisesti joukkoannin julkistuksen kanssa Sangen julkisti ostaneensa Saariselällä toimineen OPR Polarmallas Oy koko osakekannan ja yhtiön nimi muutetaan Tornion Panimo Oy:ksi. – Toisin on it-maailmassa, jossa rahoitetaan startup-yrityksiä. Yhtenä varteenotettava tuotteena Ahokas näkee alkoholittoman oluen, joka tulisi brändätä uudelleen terveelliseksi ohramallasjuomaksi. Mikko Ahokkaan mukaan joukkorahoitus voisi olla hyvä malli monille muillekin yrityksille, jotka haluavat kasvaa 1–2 ihmisen firmasta 10 hengen yritykseksi. Annamme osaamisemme käyttöön rahoituksen hankinnassa, myynnissä, markkinoinnissa ja tuotekehityksessä, sanoo Ahokas ja kertoo yritykseen jo tähän mennessä panostetun henkistä pääomaa puolen miljoonan euron verran. Hänen mukaansa institutionaalisia sijoittajia on hankala saada mukaan, sillä he haluavat ensin nähdä tuloksia. Nyt Sangen Oy hakee ”riihikuivaa” pääomaa joukkorahoituksella. Yrityksen toimitusjohtaja on Mikko Ahokas, joka on saanut bioja ympäristötieteiden, laitepuolen insinöörin ja kemian laborantin koulutuksen. Suuryhtiö halusi vain keskittää tuotantoa. He edustavat hyvin monipuolista osaamista maataloudesta rahoitusalaan. – Siirrämme kaupassa saadut pienpanimolaitteet Tornioon ja niillä voimme valmistaa 300 000 litraa olutta vuodessa. – Tulemme vahvistamaan pienpanimokenttää, kun valmistamme maistuvia oluita ja lisäämme kulutusta. – Tiettävästi Lapin Kullan teko on aina ollut voitollista. Nyt Sangen Oy ajaa Tornion Panimoa ylös joukkorahoituksen ja tarinan voimalla. Vuokrattava ala on vain pieni osa entisistä tehdastiloista, osaan tiloista tulee elämyspuisto. Mikko Ahokas kertoo tavoitteena olevan päästä viidessä vuodessa 5 miljoonan litran volyymiin. – Runsas vuosisata sitten Suomi oli humalan vientimaa. Kauppaan sisältyy tislauslaitteisto sekä jatkuvatoiminen aromitislauslaite, ja tulemme valmistamaan myös giniä ja viskiä. Tarinaa kertyy Tornion Panimon ympärille nopeaa tahtia. Pienpanimoiden veroedun katto on 10 miljoonassa litrassa, minkä alla tuotanto tullaan pitämään. Alkoholiton olut on luonnontuote, joka sisältää kivennäisiä, proteiineja ja energia. Joukkorahoituksen hyvänä pontimena on se katkeruus, joka olutkansaan jäi, kun Lapin Kullan valmistus Torniossa loppui. – Käytämme pääoman laiteinvestointeihin ja tutkimukseen sekä tuotekehitykseen, sanoo Ahokas. Ahokas suunnittelee tuotantoon tuoretta, nestemäistä panimohiivaa, kun yleensä käytetään kuivahiivaa. Myöskään pankkirahoitusta ei voi saada, kun pankkien vakavaraisuussäännöt vaativat täysimääräiset vakuudet
– Ihmisillä on kynnys kokeilla uutta. – Kassissa on kaikkia raakaaineita kuten oliiviöljyä tai tuoretta tilliä juuri sopiva määrä. ta (5,99 €) ja kolmen ruokalajin kokonaisuus sisältäen alkuruokana kylmän avokadokeiton, pääruokana naudan sisäfilee pihvin punaviinikastikkeella ja rapeilla kasviksilla sekä jälkiruokana valkosuklaa pannacotta. l | Hyvää Pataa | 1 | 2016 | 7. Meidän perheessä on 2,5-vuotias tytär ja ruokakassi riittää koko perheelle hyvin, toteaa Pekka. Nyt kassin voi ostaa kymmenestä Alepasta ja Kuopion Prismasta ja kolmesta S-marketista sekä Kuopion yliopistollisen sairaalan Kauppa-kahvio Sannista. Kasseissa on päällä viimeinen myyntipäivämäärä, ja kassit pidetään kauppojen kylmähyllyssä. Syntyi Hopshop Oy, apunimeltään Komerofood. Helmikuun toisella viikolla Komerossa oli kirjolohikiusaus (8,99 €/2 hengelle), chili con vege (8,99 €), ”Cape town” -pasKomero tekee kotikokin sa mitään turhasta. Näiden raaka-aineiden hinta kahdelle hengelle oli 24,99 €. Suomen Kylmätilat Oy puh. Kassit toimitetaan samana päivänä kylmäkuljetuksina Inexille. Mukaan pyydettiin tunnettu keittiömestari Henri Alén. Valtaosa elintarviketehtaiden valvontatuloksista on hyviä. Viime vuonna Oivan soveltuvuutta elintarviketeollisuuteen kokeiltiin noin 2300 yrityksessä. Lisäksi pääkaupunkiseudulla Komerokassin voi tilata Kauppahalli24:stä kotiin. Oiva-järjestelmään kuuluu yhteensä noin 45 000 elintarvikealan yritystä. Reseptin mukaan vaihtuvia ruokia tekevistä isistä ja äideistä kehkeytyy myös taitavia kotikokkeja. – Reseptit on tehty kahdelle ihmiselle, mutta annokset ovat runsaat. Idea on mahtava ja Pekka Nuutinen uskoo siihen, mutta siltikään se ei ole lähtenyt vielä leviämään ripeästi. Nuutinen kertoo, että kassit täytetään laadukkailla tuotteilla. Parhaan eli oivallisen tai hyvän tuloksen sai 85 prosenttia tarkastetuista elintarvikehuoneistoista. Entä kun keksii sen, joutuu pohtimaan, mitä raaka-aineita ruuan valmistuksessa tarvitaan. – Tavoitteenamme on laajentua ympäri Suomen ja kaikkiin kaupparyhmiin. krs 00580 HELSINKI O nko tuttu tunne kaupassa, mitä laittaisin ruoaksi. – Kalat hankitaan Kuopion kalatuotteelta ja lihat Savo-Karjalan lihalta. Yrityksessä on nyt seitsemän osakasta. Komero-ruokakassi on uudenlainen tapa ostaa vaivatta ainekset kotona valmistettavaan kahden hengen ateriaan. – Kun kaupassa pyöriskelin ja sitten soitin vaimolle, että mitäs nyt laitettaisiin, ei hänelläkään ollut ideaa tai hän ei osannut päättää, muistelee Pekka ideansa syntyä. l Keittiömestari Henri Alén ja myös hänen ravintolayhtiönsä Muru-Dining Oy ovat Komerofoodissa osakkaina. Myynnissä Alepoissa ja Kuopiossa Pekka Nuutisen mielestä Komero-kassin ostava asiakas ei makOiva hymyilee myös elintarviketeollisuudessa E lintarviketurvallisuusvirasto Eviran koordinoimaan Oivajärjestelmään tulee 2016 mukaan noin 7600 elintarviketeollisuuden yritystä, joiden valvontaraportteja julkaistaan sitä mukaa kun tarkastuksia tehdään. 0400 471 272 • 040 175 1000 petrem@petrem.fi • www.kylmahuone.fi www.primulator.fi 09-726 0622 primulator@primulator.fi Työpajankatu 10 A, 1. Keittiömestari Henri Alén sanoo, että ihmisille tarjotaan helppo ja edullinen tapa tehdä laadukasta ruokaa ilman ylimääräistä säätämistä. Komero-konsepti lanseerattiin viime syyskuussa muutamissa Helsingin Alepoissa. Pekka ryhtyi ideoimaan kaverinsa kanssa lisää. Hyötynä energian säästö, myymälän ilme kohenee ja henkilökunnan viihtyvyys. Mukana on resepti ja tarvittavat ainekset. Uskon siihen, kun se on kehitetty omaan tarpeeseen. – Miksei kaupassa voisi olla valmiiksi koottu ruokakassi ja siinä mukana resepti ja valmistusohjeet. Näin asiakas voi säästää, eikä hävikkiä synny. Näiden kysymysten eteen joutui kuopiolainen diplomi-insinööri ja perheenisä Pekka Nuutinen. Kaikki jotka ovat kokeilleet, ovat järjestään kehuneet sen toimivuutta, toteaa Pekka. Viikoittain vaihtuvat reseptit Henri Alén laatii joka viikolle nelisen ruokaohjetta, joiden mukaan Kuopiossa kootaan raaka-aineet ruokakasseihin. Ovitamme myymälän kylmäkalusteet lasi-tai acryyliovilla, kaikki kalustemerkit
Joku vietti yön metsässä, toiset heittäytyivät teatterilavalla, jotkut esiintyivät televisio-ohjelmassa. Kun ollaan häviöllä, on jaksettava jauhaa sovitun mukaisesti. Pelaajan on uskallettava onnistua, sillä näin saadaan vahvuudet esiin. Kolmanneksi portaaksi pelaajat nimesivät luottamuksen. Valmentajan ei pidä puhua yksilötasolla virheistä, sillä rohkeus kärsii silloin. Joukkueen sloganiksi kehkeytyikin: ”Pidetään kivaa ja vedetään täysii!”. Erilaisuus on hyväksyttävä. Päävalmentaja Jukka Jalosen oppi Kasvu Open -startissa: ”Pidetään kivaa ja vedetään täysii!” Päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi: ”Se se mitä päivittäin teet, ratkaisee. Päävalmentaja Jukka Jalonen kävi tuoreeltaan kertomassa parilla sadalle yrittäjälle Kasvu Open -kiertueen Keski-Uudenmaan startissa, kuinka voitto tehtiin. On uskallettava onnistua Neljäs menestyksen porras nimettiin sietämiseksi. Kakkosportaana on valmistautuminen otteluun. – Oli opittava tuntemaan heidät ja kasvattaa heidän itseluottamustaan. J ukka Jalonen nosti esiin mentaalipuolen. Ei ole eilistä, ei huomista, on vain tässä ja nyt. On parempi näyttää videoklippejä onnistumisesta, kuin osoittaa virheen tekijää. On siedettävä vaikeita hetkiä ja erilaisia persoonia. Viides porras on rohkeus. Pelaajat vietiin oman mukavuusalueen ulkopuolella ja sitä kautta oppimaan itsetuntemusta. Jukka Jalonen haki pelaajien itsetuntemusta luovin keinoin. Pelaajat itse pantiin rakentamaan menestyksen portaat, sillä ylhäältä annettuna niiden omaksuminen olisi ollut huonoa. Kunkin kokemukset käytiin porukalla avoimesti läpi. Jokainen saa ja uskaltaa olla oma itsensä. On luotettava omaan itseensä ja koko tiimiin sekä joukkueen menestymismahdollisuuksiin. Vuosi 2016 alkoi Suomessa kansallistunteen huumassa, kun Leijonanuoret voittivat kotikisoissa jääkiekon maailmanmestaruuden. Hyvä fiilis lähtee jokaisesta itsestään. Viimeisenä menestyksen porras on ”100 %” eli annetaan ”all out”. Ei finaaliin pääseminen.” 8 | Hyvää Pataa | 1 | 2016 |. – Ykkösportaana on hetkessä eläminen. Samat pelaajat olivat kaksi vuotta sitten hävinneet Ruotsille lukemin 0–10. Pelaajan tulee pitää huolta omasta tontistaan ja luottaa siihen, että kaveri hoitaa omansa. Kuusi porrasta menestykseen Jalonen totesi, että nuorilla pelaajilla yrittäminen menee helposti överksi ja mailasta puristetaan liikaa. – On ymmärrettävä, että ollaan tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Jalonen kertoi, että pelaajille tehtiin luonneprofiilit, jossa heidät luonteensa mukaan jaettiin neljään väriin. Siinä jokainen on 24 tuntia omalla mukavuusalueellaan. Alle kaksikymppisten joukkueen pelaajista pääosa oli vuonna 1996 syntyneitä
Niistä ensimmäisinä ovat onnistuneet rekrytoinnit. Kasvu Open -starttitapahtumia pidetään tammi-maaliskuussa eri puolilla maata. Ne taasen jatkavat valtakunnalliseen sparraukseen. l Kasvu Open sparraa kasvuun Kasvu Open on Suomen suurin yritysten kasvun sparrauskilpailu, joka alkoi Jyväskylässä viisi vuotta sitten. Myös kärsivällisyys ja kyky reagoida ovat menestystekijöitä. – Kommunikointikyky ja viestintä on avain avoimeen keskustelukulttuuriin. Yrityksille osallistuminen on ilmaista. Vastuuntunto ja virheiden myöntäminen ovat hyvän pelaajan tunnusmerkkejä. Hyville ideoille löytyy myös sijoittajia. – Kilpailutiimissä kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa, oli päävalmentaja Jukka Jalosen loppukaneetti, mikä pätee myös menestyvään yritykseen. Roolit joukkueessa jaetaan vahvuuksien mukaan. – Autonomia ja hallinnan tunne eli työrauha on tärkeällä sijalla. HoReCa-avainasiakaspäällikkö | Juha Ojala puh. Ne voivat toteutua kentän laidalla tai pukukopissa spontaanisti ja useasti. Vastuuta osattava jakaa Jalonen totesi, että tekosyitä ei pidä hyväksyä. Ohjelmaan valittuja yrityksiä on sparraamassa 900 liikeelämän huippuosaajaa, joita kutsutaan mylläreiksi. Jalosen mukaan nuorten lätkäjoukkueessa sitoutumisen asteesta ei ollut ongelmaa, vaan valmentajat olivat varmoja nuorten täydellisestä sitoutumisesta. Loppuhuipennus on ensi lokakuussa Jyväskylässä. Jukka Jalonen korosti arvostuksen ja kunnioituksen merkitystä, sillä jokainen on tärkeä. HoReCa Tervetuloa Gastro-messuille osastollemme 6C49 maistelemaan pizzaa ja tutustumaan kevään herkullisiin uutuustuotteisiimme! – Kaveria ei jätetä. Taulut olivat nähtävillä monissa paikoissa, missä pelaajat oleskelivat ja liikkuivat. Vastuu virheestä on koko joukkueella ja voitetaan joukkueena, painotti Jukka Jalonen. 040 542 7242 | sami.virtakoski@myllynparas.. Kehityskeskustelut vaivihkaa Päävalmentaja Jukka Jalonen listasi muita menestykseen vaikuttavia tekijöitä, jotka ovat yhtäläisiä yritysten menestyksen kanssa. – Ne eivät ole hiostuttavia etukäteen ilmoitettuja palavereja, vaan rentoa ja epävirallista keskustelua. | Hyvää Pataa | 1 | 2016 | 9. 040 547 3836 | juha.ojala@myllynparas.. myllynparas.. – On oltava rehellinen ja oikeudenmukainen. Nyt siinä on 25 alueellista ja toimialakohtaista kasvupolkua, joihin hakuaika on meneillään osoitteessa www.kasvuopen.fi. Minä jaoin vastuuta muille valmentajille. Joukkuehengelle on tärkeää johtavien henkilöiden esimerkki. – Vaikeuksien ja hyvien aikojen ennakointiin valmistauduttiin jo ennen kauden alkua tekemällä niistä ryhmätöitä. Nuoret pelaajat rakensivat itse menestyksen portaat. Kasvu Openiin valitut yritykset pääsevät testaamaan yritysideaansa ja vauhdittamaan kasvua. /horeca Kysy lisää myynniltä: HoReCa-myyntipäällikkö | Sami Virtakoski puh. Alueelliset tuomaristot valitsevat keväällä Kasvupolkujen voittajat. ”Kiitoratapäivissä” myllärit haastavat, kyseenalaistavat ja auttavat yrityksiä näkemään uusia ratkaisuvaihtoehtoja ja antavat oman kontaktiverkostonsa käyttöön maksutta. Jalonen kertoi tavastaan käydä kehityskeskusteluja. Samoin delegointi ja luottaminen eli vastuun jakaminen. Mikä tahansa yritys voi hakea kasvupolkuihin, joihin viime vuonna valittiin liki 400 yritystä. Palkitaan se, joka tekee hyvin töitä. Huumori ja nauru kuuluvat myös voittamisen konseptiin
– Tämä on tietoinen valinta, sillä haluamme pitää 100-prosenttisen toimitusvarmuuden. Keväällä on tulossa verkkokauppa asiakkaille, joten silloin avautuu yksi vaihtoehto lisää tehdä ostoksia. JH Vihanneksen uudet tilat sijaitsevat Kivikonlaidassa, Lahden moottoritien kupeessa. Keruu tehdään yöllä – Panostamme alaan, minkä me osaamme hyvin. JH Vihannes on kuitenkin pitäytynyt hevi-valikoimassa. – Tarvitsimme lisää tilaa ja päätimme rakentaa. Jakelun hoitavat pääkaupunkiseudulla omat autot. – Tilaukset tulevat sähköisiä teitä. JH Vihannes on viime vuosina kasvanut hyvin prosentein, liikevaihto on kivunnut yli 5 miljoonan euron. Verkkokauppa helpottaa asiakkaan arkea, uskoo Jari Hägg. Luotamme myös jatkossa iskukykyymme ja investointi uusiin tiloihin tuo sitä lisää. J ari Hägg ja Jukka Hägg ostivat vuosituhannen vaihteessa kaalinviljelijä Jaakko Huuselan 1987 perustaman JH Vihanneksen. Rakennuksessa on moderni tekniikka ja toimistopuolta lukuun ottamatta 10 | Hyvää Pataa | 1 | 2016 |. Monet paikalliset tukut ovat laajentaneet sortimenttiaan hevituotteista lähelle täyden palvelun valikoimaa. Ensimmäiset kuormat asiakkaille lähtee aamuisin kello 4. Veljeksillä oli hevi-kaupasta takanaan vankka kokemus, kun molemmat olivat aiemmin tehneet sitä muiden palveluksessa. tila on kylmäja viileätilaa. Jari Hägg iloitsee siitä, että asiakkaat ovat pitkäaikaisia ja heidän luottamuksensa on saatu. – On pärjätty karkeloissa. Yritys on keskittynyt sk-puolen palvelemiseen eikä se panosta vähittäiskauppoihin. l kun saimme Helsingin Kivikonlaidasta tontin. Uudet tilat on tehty nopeakiertoista hevi-kauppaa varten. Jukka Hägg vastaa muun muassa myynnistä ja ostoista. Uudet vihanneskauppaa varten suunnitellut tilat ja loistava sijainti luovat kasvun edellytykset. Talo toimii ympäri vuorokauden kuusi päivää viikossa. Yövuoro alkaa kello 22 ja silloin on kovin vauhti päällä. Samalla tulimme lähemmäksi asiakkaita, JH Vihannes sai kasvun eväät Yrttihylly ladataan tältä puolelta ja laatikot valuvat keruupuolelle. – Yrityksen nimeä ei tarvinnut muuttaa, kun nimikirjaimet sattuivat kohdalleen, naurahtaa toimitusjohtaja Jari Hägg. Meillä on mahdollisuuksia toimia laajemmin muuallakin kuin Suur-Helsingissä, lupaa Jari Hägg tyytyväisenä. JH Vihannes Oy muutti vuodenvaihteessa Nurmijärven Klaukkalasta Kivikonlaitaan, Kehä I:n ja Lahdentien kainaloon. – Sijainti on logistisesti äärimmäisen hyvä. Ratkaisu on osoittautunut hyvin toimivaksi. Asiakkaina ravintolat ja hotellit JH Vihanneksen rakennus on kooltaan 1800 neliötä ja lastauspisteitä on kuusi. Meillä on oma maahantuonti ja suorat kontaktit kotimaisiin viljelijöihin. Yrityksessä on 15 henkilöä. Jari Hägg sanoo yrityksen keskittyvän hevi-alan tukkukauppaan. Hevi-alalla on tukkujen välillä raaka kilpailu, ja yksityisiä tukkuja on hävinnyt kartalta. Puhelinmyynti tukee sähköistä kauppaa. Joskus on pyritty palvelemaan molempia tahoja, mutta jos kauppa päättääkin ottaa yhden lavan enemmän, se voi aiheuttaa toimitusvajausta ravintolaan, perustelee Jari keskittymistä palvelemaan yksityisen puolen hotelleja ja ravintoloita
Tulppaaneista on tullut arkiostos. Ruokakaupat ryhtyivät myymään kukkia enenevästi vuosituhannen vaihteen tienoilla. Molemmat on viljelty Suomessa, mutta kaikkiin sesonkeihin ei kuitenkaan ole enää löydettävissä kotimaisia kukkia. l | Hyvää Pataa | 1 | 2016 | 11. Yksi kauppaketju kysyi kotimaista ruusua artikkelikseen, mutta sitä ei ole enää saatavissa, pahoittelee Kotilainen. Ruukkukukat ulos ta m m i he lm i m aa lis hu ht i to uk o ke sä he in ä el o sy ys lo ka m ar ra s jo ul u Teteja muut ruukkunarsissit* Helmlilja* Orvokki Orvokkiamppeli Pelargonit Petunia Minisyklaami* Syklaami* Tarhakrysanteemi/ulkokrysanteemi Koristekaali Kesäkukat, paljon lajeja Amppelit, paljon lajeja Ruukkukukat sisälle Paavalinkukka Atsalea Krysanteemi Ruusubegonia** Princettia Joulutähti Ritarinkukka Annansilmä Kiinanruusu Esikko Soilikki Hortensiat Hyasintti Ruukkuruusut** *myös sisälle **myös ulos Kauppapuutarhaliitto ry Kauniisti kotimainen, ruukkukukkien saatavuus 2016 K otimaisesta kukkatuotannosta menetettiin 90-luvun puolivälissä tuonnin vapautumisen vuoksi moni leikkokukka kuten neilikka, leikkokrysanteemi, freesia. Toisaalta tuotantoa on voinut jatkaa puolitusinaa suurta puutarhaa, jotka hyötävät tulppaaneja ja kasvattavat ruukkukukkia automatisoiduilla linjoilla. lopullisesti kotimaisen kanveesiin 2005–2010 ja nyt ruusuala on vain 1–2 hehtaaria. Kukkaviljelmien rakenne on muuttunut: jäljelle ovat jääneet kesäkukkien suoramyyntiä tekevät pienet ns. Helmikuussa paraatipaikalta löytyvät tulppaani ja kevätesikko. Ostaja on saanut tuotteet muutamana vuonna halvalla, mutta samalla se on tappanut tuotantoyritykset. Kaupparyhmien välinen kilpailu on laajentunut hinnoista nyt myös laatuun ja kotimaisuuden esilletuontiin. Helsingin Kukkatoimituksen Juhani Kotilainen on tyytyväinen, kun kaupparyhmät kysyvät nyt kotimaisia kukkia. Vaikka Lidlin myynnistä Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden osuus on vain reilut 50 %, on se nostanut kotimaisuuden näkyvästi esille. ”kirkonkylän puutarhat”, joita on noin 500 yritystä. – Kysynnän kelkan kääntyminen nostaa monien puutarhojen tuloksen plussalle. Huutokaupoilla hävitetään Keskusliikekauppaa tekevät puutarhat ja kukkatukut ovat joutuneet tekemään tarjouksensa nettipohjaisissa huutokaupoissa, mikä on johtanut epäterveen alhaisiin hintatarjouksiin. Leikkokukista ruusu sinnitteli pitempään: aikoinaan sitä viljeltiin 40 hehtaarin alalla, mutta afrikkalainen halpatuonti iski Kauppa kaipaa nyt kotimaisia kukkia Suomessa hyödetään 60 miljoonaa tulppaania kukkaan. Kuukauden kukat -konsepti nostaa joka kuukausi kaksi ajankohtaista kukkaa Prismojen parhaille myyntipaikoille. Huutokaupoissa kotimaisilla toimijoilla ei ole vaihtoehtoista markkinakanavaa, mikä vääristää huutokaupan idean. S-ryhmä aloitti kaikissa Prismoissa Kuukauden kukat -konseptin, jossa tuodaan sesongin suosituimpien kukkien ostaminen helpoksi. – Haluamme lisätä suomalaisten kukkailoa: kukista voi ja saa nauttia myös muulloin kuin juhlapäivinä, valikoimajohtaja Antti Oksa SOK:lta painottaa. Kukkamyynnin volyymista valtaosa kulkeekin nyt ruokakauppojen kautta. Keskolla jatkuu kolmatta vuotta ”Sinivalkoinen jalanjälki” -kampanja yhdessä Suomalaisen Työn Liiton kanssa. Kukkakaupat joutuivat erikoistumaan kukkasidontaan, kun ruokakaupoissa ruukkukukkien ja valmiskimppujen hinnat asetettiin samoin kertoimin kuin muidenkin artikkeleiden
Toki myös positiivisia virtauksia on ilmassa, kuten raakaaineiden hinnat ja heikko euro, Kurjenoja summaa ennusteeseen liittyviä epävarmuuksia. Vähittäiskaupan suurimmat alat, päivittäistavara-, tavarataloja rautakauppa kutistuivat, mutta monet erikoiskaupan alat kasvoivat reippaasti. 4041 0763 Painotuote K ansainvälisten katuruokatapahtumien kärkikastiin kuuluva Streat Helsinki järjestetään seuraavan kerran 17.–20.3.2016. Myös kaupan työllisyys takkusi. Valmiselintarviketuonnin kasvua selittää määrän kasvu, sen sijaan panostuonnissa hinnat ovat nousseet tuontimääriä nopeammin. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Luvassa on sukellus katuruoan valmistusmenetelmiin ja uusiin konsepteihin sekä alueellisiin erikoisuuksiin. Kaupan liiton alan näkymiä luotaavan ennusteen mukaan päivittäistavarakaupan kilpailu markkinaosuuksista jatkuu tänä vuonna, mikä pitää ruoan hintapaineet vähäisinä ja toisaalta rajoittaa liikevaihdon kasvua. Kun huomioon otetaan kotimaan tuotannossa käytetyt lyhytkestoiset tuontituotteet, pitkäkestoiset investoinnit sekä kaupan elintarviketuonti, niin kotimaisuusaste oli 72 prosenttia vuonna 2012. Se kasvaa, koska tuonti lisääntyy nopeammin kuin tuotanto. Viime vuosi oli kaupan alalla varsin jakautunut. – Kyse ei ole suuresta käänteestä, vaan parhaassa tapauksessakin hitaasta tarpomisesta eteenpäin. l Kauppa tarpoo hitaasti eteenpäin Elintarvikemarkkinoiden tuonti jatkaa kasvua. Vuonna 2012 Suomessa myytyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste oli 72 prosenttia. Tuontiaste kuvaa tuonnin arvon osuutta tuotannosta. ILMESTYMINEN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2016 kuusi kertaa, seuraavan kerran 22. 010 387 0880 TILAUSHINTA Vuonna 2016 tilaushinta on 35 €. l E lintarvikemarkkinoiden tuontiaste on vuosina 2003–2012 noussut 0,7 prosenttiyksikköä vuodessa. – Tuonnin kasvusta huolimatta, suomalaiset syövät edelleen pääosin kotimaista ruokaa. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS PL 28 04131 SIPOO Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Taitto Markku Laitinen MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala Puh. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona www.lehtiluukku.fi —>Tukkutori hintaan 5 €/nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Vuonna 2015 Streat Helsinki kasvoi yksitoistapäiväiseksi kokonaisuudeksi, joka keräsi yhteen reilusti yli 30 000 katuruoan ystävää ja jonka aikana myytiin yhteensä lähes 55 000 katuruoka-annosta. Mitä onkaan burgerin tuolla puolen. Streat Helsinki 2016 satsaa katuruokailun seuraavaan tasoon: ekologisuuden ja kestävyyden kehittämiseen, uusien ja upeiden makujen löytämiseen sekä erilaisten valmistustapojen kokeiluun ja kehittämiseen. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.hyvääpataa.fi Ilmoitusmateriaali Painopaikka Painotalo Plus Digital Oy, Lahti ISSN 1796-5012 11. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. Kaupassa avautui aiempaa harvemmin uusia työpaikkoja, ja niiden täyttyminen kesti aiempaa kauemmin. Myös erilaiset tapahtumanjärjestäjät ovat ottaneet nykyaikaisen katuruoan olennaiseksi osaksi muun muassa musiikkifestivaalien tarjontaa. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Vuonna 2016 hyvää katuruokaa saa Helsingissäkin viikon jokaisena päivänä lähes mihin kellonaikaan tahansa. l Katuruoka porskuttaa Helsingissä Burgereita jonotettiin ensimmäisessä Streat Helsinki -tapahtumassa kaksi vuotta sitten. Eniten kutistui rakentamista ja teollisuutta palvelevan tukkukaupan liikevaihto. Mitä tahansa voi tapahtua. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Luonnonvarakeskuksen Tuonti II-tutkimuksessa käy ilmi rahavirtojen kulku elintarvikemarkkinoilla. huhtikuuta. Kansainvälinen kilpailu asiakkaista syö vaatetuksen erikoiskauppaa, mutta rakentamisen elpyminen taas tukee rautakaupan myyntiä. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. – Taloudessa voi tällä hetkellä nähdä niin paljon riskejä Kiinan talouskasvusta Euroopan pakolaiskriisiin – puhumattakaan kotimaisesta talouspolitiikasta. Katuruokayrittäjät ovat ankkuroituneet ympärivuotisesti kaupunkiin ja Streat Helsingin rinnalle on syntynyt useita itsenäisiä katuruokatapahtumia. Elintarvikemarkkinoiden kokonaistuonti oli vuonna 2012 8,7 miljardia euroa, josta tuotannon panosja investointituontia 6,2 miljardia ja valmiselintarvikkeita 2,5 miljardia euroa. Sen sanansaattajaksi perustettu Streat Helsinki villitsi niin kotimaiset kuin kansainväliset katuruokaentusiastit. Neljän päivän aikana luvassa on kolme suurempaa kokonaisuutta sekä niiden ympärille syntyviä sivuannoksia. JAKELU 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, kukkakaupoille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. Vaikka tuontiruoan osuus kasvaa, niin valtaosa elintarvikealan tuonnista on tuotannon käyttämiä tuotteita, kertoo tutkija Marja Knuuttila Luonnonvarakeskuksesta. Hidas inflaatio ja työttömyyden kasvun pysähtyminen tukevat ostovoimaa tänä vuonna, joten vähittäiskaupan liikevaihdon määrän, eli hintavaihteluista puhdistetun liikevaihdon, ennakoidaan kasvavan noin puoli prosenttia. Edellytyksiä 2000-luvun alun kasvulukuihin ei kansantaloudessamme yksinkertaisesti ole, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja painottaa. ASIAKASPALVELU puh. K aupan liitto ennustaa kaupan alan yltävän tänä vuonna lievään kasvuun. Ostovoimaa tukevat hidas inflaatio ja työttömyyden kasvun pysähtyminen. Vuonna 2014 Helsinki kaipasi katuruokavallankumousta. Rakennemuutoksia läpikäyvä ja kansainvälisestä kilpailusta kärsivä tukkukauppa menetti liikevaihtoaan lähes kaikilla aloillaan. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä